visum

Visum till Kina – så här gör du

Om bara ett par veckor ska jag åka till Kina. Ser så mycket fram emot att få se alla kända platser i Peking och inte minst den imponerande Terracottaarmén i Xian.

Jag hade hört att det inte var en helt enkel procedur att skaffa visum numera så jag var ute i god tid. Det var tur för ett besök räckte inte då jag missat en del saker vid första besöket. Jag har fler vänner som reser och de var väldigt tacksamma att jag delade med mig av mina tips. Tänker därför det kunde vara en bra idé att även dela tipsen här för dig som ska resa till Kina.

Från och med den 1 december 2017 är det även nödvändigt att lämna fingeravtryck vilket gör att du personligen måste besöka ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Man kan inte heller bara gå in direkt på ambassaden/konsulatet och fylla i ansökan utan den måste göras digitalt för att sedan boka tid för att lämna in din ansökan och samtidigt lämna dina fingeravtryck.

OBS! Detta gäller när du reser på egen hand och bokar flyg och boende separat. Om du däremot reser minst två personer tillsammans på en turistresa med förbokat flyg och hotell så gäller andra regler och du kan söka ett entry visa. Dock måste man vara tillsammans under hela resan, bo på samma hotell och flyga samtliga flyg tillsammans. Om du bokar resan hos oss via en arrangör så kommer de att hjälpa till med hela proceduren och du behöver INTE lämna fingeravtryck och då alltså inte resa till Stockholm eller Göteborg. Bokar du en paketerad flyg- och hotellresa så finns det företag som hjälper er med detta. Detta kostar 1.250:- p.p plus porto.

Om du kommer till Kina med transit från annat land kan du få ett 144-timmars visum. Detta gäller för medborgare i 53 länder där Sverige är ett av dessa. Läs mer om detta transitvisum här. 

Klicka på länkarna nedan för att komma till ansökningsformulären.
Ambassaden i Stockholm
Konsulatet i Göteborg

Visumansökan ska göras tidigast tre månader och senast en månad innan avresa. Visumet gäller för tre månader.

Så här gör du steg-för-steg

1. Börja med att ta ett foto i en fotomaskin. Kom ihåg att maila en av bilderna till dig själv från automaten då en scannad bild inte håller i kvalité. Det finns numera en mängd regler för hur fotot ska tas. Bilden ska tas framifrån, båda öronen måste synas och minen ska vara neutral. Klicka här för utförliga guidelines.

2. Klicka på länkarna ovan beroende på vilken av städerna som passar dig bäst att besöka. Du kommer då till ansökan.
Det allra första du ska göra är att lägga in ditt foto som faktiskt var lite småkrångligt innan det blev rätt anpassat. Därefter är det dags att fortsätta med ansökan. Det tog mig över en timme att fylla i allt från vad mina föräldrar heter och jobbar med till vilka arbetsplatser jag haft och vad mina chefer heter och på vilket telefonnummer de nås. Totalt är det 11 sidor som ska fyllas i så ha gott om tid på dig. Tidigt i ansökan så får du ditt ansökningsnummer. Skriv upp det. Blir du avbruten så kan du gå in och söka upp din ansökan och fortsätta senare.

Om du ska bo på hotell så är det enklare med din ansökan. Ska du däremot hälsa på någon som jag ska göra så måste en inbjudan bifogas, samt en kopia på den personens pass. I ansökan fyller du i att den personen betalar för din vistelse.

3. När ansökan är klar är det dags att boka tid för ditt besök. Klicka här för att boka.

4. När dagen för ditt besök är inne så ska följande tas med till ambassaden/konsulatet:
– Ansökan utskriven och underskriven på två ställen.
– En kopia på din flygbiljett samt hotellbokning alt. inbjudan och kopia på den personens pass
– Ett passfoto
– En kopia på ditt pass
– Passet måste vara giltigt i sex månader och det måste finnas ett tomt uppslag

Du kommer då också att få lämna dina fingeravtryck.
Därefter tar du en ny nummerlapp och betalar. Priset för visum till Kina är 1.320:-.

5. Det tar fyra arbetsdagar för ditt visum att bli klart och du får ett datum när du tidigast kan hämta ut det. Vid det tillfället går det ganska fort då det är en separat kassa.

För dig som bara har transit i Kina kan klicka här för mer information. 

Jag hoppas att denna guide-line ska hjälpa dig och att ditt besök ska bli lite smidigare än mitt som hade missat en del saker vid första besöket som jag inte riktigt tyckte att det framgick vid ansökan.

BOKA resa till Kina här

Att tänka på vid resa till USA

Som ni vet är säkerhetskontrollen för inresa till USA ytterst noggrann. Jag ringde upp vår säljare i Umeå, Jenny Bucht för att höra vad som egentligen krävs för att resa in i landet.

Bokning av resa
När man bokar resan till USA så är det väldigt viktigt att ange minst första namnet i passet, men gärna samtliga. Vid bokning så måste säljaren, i bokningssystemet, även ange passnummer, giltighetstid  för passet, födelsedatum samt var man ska bo när man är i USA. Detta kan även göras i efterhand men senast 72 timmar innan avresa.

ESTA-ansökan
Alla resenärer som ska resa in i USA måste själva göra en ESTA-ansökan senast 72 timmar före inresan till USA. Denna görs på följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov Där fyller du i alla obligatoriska uppgifter såsom namn, passnummer, giltighetstid och var du ska bo. Tänk på att du måste ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela din vistelse i USA. Du ska också svara på ett antal frågor. Om alla frågor är ifyllda enligt deras kriterier så får du ansökan direkt. Printa ut denna och spara, den ska visas upp vid inresa till USA. Den gäller i två år framåt efter ansökningsdatum. Om du däremot inte får din ansökan godkänd så måste du ansöka om visum på amerikanska ambassaden. Detta tar dock mer än 72 timmar varför det kan vara bra att vara ute i god tid med din ESTA-ansökan.

OBS! Se upp när du ska göra din ansökan, det finns många sidor som gör detta och tar rejält med betalt. Läs mer här i bloggen.

Vid ankomst
Var beredd på att tullkontrollen vid flygplatsen tar en stund. Det kan gå igenom ditt bagage noggrant. Ögon fotograferas och du ska lämna fingeravtryck. Du ska också vara beredd på att svara på en del frågor som t ex hur länge du ska stanna, var du ska befinna dig och vad du ska göra i landet. Tänk på att en godkänd ESTA-anökan inte betyder att du har ett automatiskt uppehållstillstånd.

Viktig uppdaterad information 2016-01-15:

Efter den 31 mars 2016 ska alla resenärer som utnyttjar ESTA uppvisa ett biometriskt pass. Passet ska utöver informationen om passets ägare innehålla ägarens biometriska särdrag och namnteckning. Alla pass som utfärdats till medborgare i de nordiska länderna efter 2012 bör uppfylla detta krav.

Om man ska till USA efter den 31 mars 2016 och inte har ett biometriskt pass bör man ansöka om ett nytt pass alternativt ansöka om visum på den amerikanska ambassaden.

Boka flyg och hotell till USA

Boka flyg till USA

Boka hotell i USA

Boka paketresa till USA

 Scroll to top