5 sköna saker du inte får missa i Cornwall

Har du sett det brittiska kostymdramat Poldark som har sänts i SVT de senaste åren eller kanske läst Jenny Colgans bästsäljande böcker om Det lilla bageriet på strandpromenaden? Både tv-serien och böckerna utspelar sig i vackra Cornwall som ligger på Englands sydvästra kust. Miljöerna är precis så pittoreska, hisnande och dramatiska som de framställs i tv-serien och böckerna. Halvön, som har ett subtropiskt mikroklimat, är ett perfekt resmål oavsett om du gillar strandliv, historia, trädgård eller aktiva resor som vandring och surfing. Här kommer fem måsten. 

1. Vandring längs kusten

Ett måste för alla som gillar natursköna vyer. Cornwalls kust är verkligen något extra med branta klippor och breda stränder. Havet är inbjudande grönt och ibland kan man se sälar guppa runt bland vågorna. Tv-tittare som följt Poldark kommer att känna igen många platser där serien har spelats in längs de vandringsleder som går runt hela halvön.

Utmed kustlinjen finns sträckor för alla slags vandringar: lätta, medelsvåra och svåra. Organisationen The South West Coast Path publicerar varje år en ambitiös bok som ger en god bild över de olika vandringslederna; svårighetsgrad, tidsåtgång, transporter med mera.

Under vandringen är det också trevligt att gå med en guide som kan berätta om livet förr i tiden i Cornwall med smugglare, pirater och en blomstrande gruvnäring. Längs kusten finns många lämningar efter de tenn- och koppargruvor som var så viktiga på 1700- och 1800-talet.


Promenadväg längs Cornwalls kust.

2. Havet – badliv, surfing, kajakpaddling

Cornwall har allt som krävs för en skön sol- och badsemester. Här bjuds det på över 300 stränder, många vidsträckta med mjuk fin sand.  Några av de finaste är Gyllyngvase Beach, Porthcurno, Kynance Cove och Watergate Bay Beach. Cornwall är också ett populärt tillhåll för surfare. Surfskolor finns det bland annat i Newquay och St Ives. Men Cornwalls kust ger också möjlighet till många andra vattensporter, till exempel kajakpaddling.


Purthcourno stranden.

3. Te på Tregothnan

Att dricka te är ju ett måste när man är i England. Visste du att det faktiskt finns en teplantage i Cornwall? På Tregothnan Estate har det odlats te sedan 2005. Här finns också den största och äldsta botaniska trädgården i Cornwall (familjen Boscawen har bott på Tregothnan i generationer sedan 1334). Man måste boka tid för att besöka trädgården och det finns även möjlighet att gå en tekurs. I en Tea School Masterclass ingår bland annat guidning på teplantagen, föreläsning om te och dess historia samt en njutbar stund med Tregothnan cream tea.

Njut te odlat i Cornwall.

4. Bedruthan steps

Det finns vissa platser som gör ett extra stort intryck, som fyller en med både fascination och ödmjukhet inför naturens storhet. Bedruthan steps är en sådan plats. De stora klippformationerna står som pelare i sanden och är verkligen en enastående syn. Enligt legenden var det en jätte, Bedruthan, som klev på klipporna när han ville gena över viken, därav namnet Bedruthan steps. Tips! Åk dit i kvällningen och beundra utsikten i solnedgången. Magiskt.

Se vackra Bedruthan Steps i skymningen.

5. St Ives

Det kryllar av charmiga badorter, fiskebyar och små städer i Cornwall som är värda ett besök. En av de charmigaste är St Ives. Vik en dag åt att flanera på stadens små slingriga gator. St Ives är en vallfärdsort för många konstnärer som vill åt det vackra ljuset och havets färger. I stan finns många gallerier och här går det också att se samtidskonst på museet Tate St Ives. St Ives är också en bra utgångspunkt om man vill åt fina vandringsleder eller sevärdheter som utomhusteatern The Minack Theater.

Hamnen i St Ives.

Visst blir man sugen på en resa till sköna Cornwall. Läs mer och boka här:

Boka resa till Cornwall

2 Responses to 5 sköna saker du inte får missa i Cornwall
  1. top Svara

    (5/5)

    Cornwall är verkligen härligt! Bra tips, och bra skrivet måste jag säga.

  2. Musse Svara

    (5/5)

    St. Ives var verkligen ett häftigt ställe. Kul med tidvattnet som man verkligen kunde se sjunka/höjas medan man satt på nått ställe och tog en bit mat.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.