9 saker att se och göra i Turin

Vy över Turin.

Turin är ett weekendresmål i regionen Piemonte i norra Italien, två timmar från Milano. Här väntar god mat, ett brett kulturutbud och en stor portion historia. Ta del av våra bästa tips på saker att se och göra i Turin – Italiens fjärde största stad!

Besök katedralen

Duomo di San Giovanni Battista, Turin.

Turin har en liten och promenadvänlig stadskärna och det är lätt att hinna med alla sevärdheter på en dag om du vill det. Men vill du maxa upplevelsen finns det Hop-on Hop-off-buss, då hinner du få med det allra viktigaste. En av de mest populära är katedralen Duomo di san Giovanni Battist som ligger på Piazza Castello. Katedralen är från 1400-talet och byggd på en gammal romersk teater.

 

Se det kungliga slottet

Palazzo Royale - kungligt slott i Turin.

Planera gärna in ett besök av vackra Palazzo Royale, ett kungligt slott från 1646-1861. Ta en tur i byggnaden och titta på vackra föremål från barock- och rokokoperioden. Samtidigt kan du passa på att promenera i den fina trädgården som ligger alldeles bredvid.

 

Gå på filmmuseum

Ett av Turins mest kända besöksmål är filmmuseet Museo Nazionale del Cinema, som ligger i den kända byggnaden Mole Antonelliana. Här kan du lära dig mer om filmkonstens historia och ta del av bilder från kända filminspelningar. Ta dig även högst upp i byggnadens torn för att få en vacker utsikt över staden.

 

Spana in det gigantiska torget

Ta en promenad över bron Ponte Vittorio Emanuele I och ta dig vidare mot det stora torget Piazza Vittorio Veneto. Ett torg som kan vara Europas största som inte har någonting i mitten!

 

Ta del av pulsen runt floden

Italiens längsta flod Po är 65 mil och rinner bland annat genom Turin. Under sommarhalvåret är det full fart utmed floden. På uteserveringarna kan du äta en god pasta, ta ett glas vin eller beställa in den kryddiga lokala likören San Simone. Här finns det också mängder av caféer. När det kommer till fikakulturen så dricks det mycket kaffe och kaffemenyerna är breda. Från Turin kommer dessutom kaffemärket Lavazza. Det är också mysigt att bara ta en promenad i parken Parco del Valentino som ligger vid floden.

 

Shoppa lyx eller plånboksvänligt

Italienarna är kända för att vara modemedvetna och i Turin finns det mycket att shoppa om du är sugen på att förnya garderoben. Via Roma i den gamla stadsdelen binder samman de tjusiga piazzorna Piazza Castello och Piazza San Carlo och är det mest populära turiststråket. Här ligger många exklusiva butiker som Rolex och Gucci. På kvällen förvandlas området till ett pulserande nöjesstråk och det är hit du ska gå om du vill festa natten lång. Är du ute efter en mer plånboksvänlig shopping så hittar du det i slutet av gatan vid Porta Nova. Här ligger bland annat klassiska kedjor som H&M, Zara och Mango.

 

Njut av gelato och choklad

Gelato, italiensk glass.

När du är i Italien är det ett måste att äta gelato, som är italiensk glass. Den här magiska och smakrika glassen kan få vem som helst svag i benen. Glassen är baserad på mjölk, är lite krämigare än vanlig traditionell glass och serveras inte lika kall. Turin är också en äkta chokladstad och den första chokladen tillverkades i slutet av 1700-talet. Idag finns det runt 17 chokladfabriker och är du här i mars måste du gå på den kända chokladfestivalen! Gör också en utflykt till grannstaden Alba om du vill köpa Ferrero Rocher-bollar. Men i Italien är det också vanligt att dricka sin choklad. Beställ en bicerin så får du en varm choklad med kaffe toppad med grädde.

 

Haka på slow food-rörelsen!

I regionen där Turin ligger grundades fenomenet ”slow food” som har stor fokus på regionalt producerade råvaror som lagas traditionellt och långsamt. Eataly är ett matpalats med restauranger och matstånd där du kan äta mat med det här konceptet.

 

Se en fotbollsmatch med Juventus

Italienarna är dessutom kända för sin fantastiska fotboll. Fotbollslaget Juventus hör hemma i Turin och här kan du se dem spela på sin hemmaarena Juventus Stadium, som rymmer 41 000 åskådare.

Hoppas att fler blev sugna på att äta glass eller gå på fotboll i Turin! Boka din resa här nedanför!

Boka flyg och hotell till Turin
Boka flyg till Turin
Boka hotell i Turin
Boka upplevelser i Turin

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.