8 saker att se och göra i Lyon

(Uppdaterad 191002) Frankrikes andra största stad Lyon är en riktig doldis, men en pärla värd att upptäcka. Denna cykelvänliga stad ligger mellan Paris och Nice och lockar med sevärdheter, kultur och god mat.

1. Besök Fourvière basilica

Fourviere basilica, Lyon.

Fourvière basilica är en mäktig kyrka med höga torn och vit fasad. Innanför möts du av guld, mosaik och marmor. Kyrkan vilar på en av Lyons kullar i gamla stan och vakar över staden. Du får även en fin utsikt härifrån. Gör det gärna lite roligare och ta kabeltåget hit upp.

2. Upptäck gamla stan

Gamla delen av Lyon, Vieuz Lyon,  finns med på Unesco:s världsarvslista. Här finns bevarad renässansarkitektur, livligt folkliv och många restauranger och pubar att njuta av. Flanera runt på kullerstensgatorna och njut av historiens vingslag!

3. Leta efter traboules

I gamla stan kan du roa dig med att leta efter de hemliga passagerna som kallas för traboules. De här gömda gångarna slingrar sig flera mil mellan bostäder, fabriker och innergårdar och det finns fler än 400 stycken. Gångarna gjordes på medeltiden för att man lättare skulle kunna ta sig mellan olika gator.

4. Ta del av pulsen på Place des Terreaux

Fontänen i Lyon

Torget Place des Terreaux är en mötesplats med många uteserveringar och pampiga byggnader som stadshuset och konstmuseet. Här står också den kända fontänen La Fontaine Bartholdi, med samma skulptör som skapade Frihetsgudinnan. Fontänen består av fyra ståtliga hästar och självlysande vattenpelare.

5. Gå på museum

Lyon har flera bra museer av olika slag. Är du intresserad av film rekommenderar vi Musée Lumière med utställningar om biografens historia. Här kan du lära dig mer om hur det gick till när bröderna Lumière uppfann filmapparaten 1895. Centre d’histoire de la résistance et de la déportation ligger i Gestapos gamla högkvarter i Lyon och ger dig en stark upplevelse om andra världskriget. I Lyon ligger också  Musée d’art contemporain och detta är museum om man gillar modern konst.

6. Få en upplevelse på den romerska teatern

Amfiteater i Lyon, Frankrike.

Besök den fina amfiteatern med plats för 3000 åskådare. Förr skedde här gladiatorspel, poesiläsning och tragedier. Idag kan du ta del av konserter, dans och andra evenemang som lovar en upplevelse utöver det vanliga!

7. Njut av fantastisk mat

Fiskrätten quenelle, Lyon.

Lyon är en stad känd för att vara Frankrikes gastronomiska huvudstad. Här finns många exklusiva Michelinrestauranger. Men också lokala restauranger (bouchons) i små lokaler där du får fransk mat när den är som bäst. Och menyer enbart på franska! Testa till exempel fiskrätten quenelle och efterrätten aux pralines.

8. Ta en löprunda längs floden

Ta en löprunda längs floden Rhône, som har fina gångbanor på runt fem kilometer. Det här är också en trevlig mötesplats med gröna partier och flytande restauranger. Vår systersite Box Office kan erbjuda biljetter till fotboll med Olympique Lyonnais (Lyon), samt Lyon Card – biljetter för att upptäcka Lyons muséer. Förköp biljetter här.  

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg + hotell till Frankrike
Boka flyg till Frankrike
Boka hotell i Frankrike

 

2 Responses to 8 saker att se och göra i Lyon
 1. Catharina Rosen Svara

  (1/5)

  6.”Renzo Pianos är en känd amfiteater med plats för 3000 åskådare..”

  Renzo Piano en livs levande man, en världskänd arkitekt som bland annat ritat Maltas parlamentsbyggnad. Men han är alltså ingen amfiteater.

  • Hallins reseblogg Svara

   Tack Catharina för att du uppmärksammade oss på felet. Det är rättat!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.