10 saker att se och göra i Leeds

Leeds City Square, Leeds.

Leeds ligger i Yorkshire och är en av Englands pärlor i norra delarna av landet. Här får du viktorianska byggnader blandat med modern arkitektur. Här får du bra tips inför din weekend i Leeds!

1. Titta på Leeds Town Hall
Leeds Town Hall, England.

I hjärtat av Leeds hittar du Leeds Town Hall, ett stadshus i viktoriansk stil från 1858. Stanna kvar och titta på byggnaden från utsidan eller följ med på en guidad tur.

2. Ta del av pulsen på Millennium Square

Framför stadshuset ligger Millennium Square, ett torg med mycket liv och rörelse. Här sker många av stadens evenemang och det finns en storbildskärm där du kan se till exempel Wimbledon. Runt jul förvandlas torget till en mysig julmarknad med levande musik och delikatesser.

3. Leta efter ugglorna
Gyllene uggla, Leeds, England.

Ugglan är en symbol i Leeds och i stadsvapnet finns det tre stycken. Följ  the Leeds Owl Trail för att leta efter de 25 gyllene ugglorna som står utplacerade högst upp bland byggnaderna runt om i staden. Det finns kartor att följa för att hitta rätt!

4. Beundra konstverken på Leeds Art Gallery

Gillar du vacker konst finns det flera gallerier att besöka. Konstverken på Leeds Art Gallery håller hög klass och något att planera in. Passa på att njuta ditt Yorkshite-te i Tiled Hall Café, ett gammalt läsrum med marmorpelare och mosaik i taket.
Adress: The Headrow, Leeds.

5. Besök Leeds City Museum

Leeds City Museum kan du gärna spendera flera timmar. De fyra våningarna tar dig genom den brittiska historien.
Adress: Millennium Square, Leeds.

6. Gå på en gammal bio

När du är i Leeds kan du passa på att se en film på en anrik bio. I Leeds ligger nämligen en av Englands äldsta biografer. Hyde Park Picture House byggdes 1914 och än idag finns mycket av originalinteriören kvar.
Adress: 73 Brudenell Rd, Leeds.

7. Ta del av Leeds shoppingutbud

I Leeds finns det bra shopping, både på stan och i eleganta gallerior. Trinity Leeds är ett stort shoppingscenter som öppnade 2013. Victoria Leeds är ett annat prisbelönat shoppingcenter som slog upp dörrarna 2016. I centrum finns det över hundra butiker och bra shopping för många smaker. Besök även den asiatiska marknaden Kirkgate Market på Vicar Lane som erbjuder både färsk frukt och grönt och andra läckerheter.

8. Promenera i Roundhay Park

Par på promenad i park.

Roundhay Park ligger strax utanför Leeds och är en 700 hektar stor park. Parken lockar med stora grönområden, sjöar, vackra promenadstråk och lekplatser för den som vill roa barnen. Här hålls också många av stadens större evenemang, allt från musikfestivaler till jordbruksmarknader.

9. Roa dig på Tropical World

Vid Roundhay Park hittar du också Tropical World, som är en inomhusattraktion med både ökenklimat och regnskog. Perfekt för barnfamiljer eller den som är intresserad av olika klimat och som vill titta på djur som ormar och fladdermöss.
Adress: Princes Ave, Leeds.

10. Se en fotbollsmatch

Är du i England så är engelsk fotboll ett måste! Se Leeds United spela på hemmaarenan Elland Road Stadium, men plats för 37 890 åskådare. Biljettsläppet sker i mitten av juni. Leeds United spelar i den näst högsta ligan, The Championship. Boka fotbollsbiljetter.

Ta tåget och upptäck mer
Par som åker tåg.

Norra England är vackert och Leeds går att kombinera med andra engelska städer. Ta tåget till exempel Liverpool, Manchester, Hull eller Newcastle. Köp ett tågpass så får du möjlighet att resa under fyra valfria dagar under en åttadagarsperiod.  Boka tågpass 

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg + hotell till Leeds
Boka flyg till Leeds
Boka hotell i Leeds
Boka upplevelser i Leeds 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.