12 saker att se och göra i Stockholm

Vy över Stockholm.

Du behöver inte alltid åka långt för att få ett avbrott från vardagen. Unna dig därför en weekend i Stockholm – vår vackra huvudstad som erbjuder allt du kan tänka dig för en storstadssemester. Här får du våra tips inför din weekend här!

1. Strosa i Gamla stans gränder

Gamla stan i Stockholm

I hjärtat av Stockholm ligger Gamla stan med sina kullerstenar, gränder och gamla byggnader. Detta är en given sevärdhet i vår huvudstad. Botanisera bland mysiga caféer, trevliga restauranger, charmiga butiker och trendiga konstgallerier. Varför inte följa med på en guidad spökrunda bland hemsökta hus?

Det är också i Gamla stan som det kungliga slottet ligger, kungens officiella residens och dagliga arbetsplats. En höjdpunkt är att titta på högvakten och senare på dagen se när de marscherar runt i staden.

Den bästa ingången till Gamla stan får du genom att ta Drottninggatan över Riksbron och sedan gå under kolonnerna vid Rosenbad.

2. Upplev djur och nöje på Skansen

Säl på Skansen

Att besöka Skansen toppar sevärdheterna under din weekend i Stockholm. Det är ett levande museum där det förflutna möter nuet så här får du följa med på en resa bakåt i tiden bland gamla hus och vackra trädgårdar. Du kan även spana in artisterna på allsången, ta en fika och titta på de nordiska djuren. En höjdpunkt är att titta på när sälarna får mat. För små barn finns även Lillskansen där de kan få komma nära och klappa på grisar, getter och höns. Skansen har öppet alla dagar året om och ligger på Djurgården. Kombineras gärna med Gröna Lund.

Adress: Djurgårdsslätten 49-51

3. Roa dig på Gröna Lund

Gröna Lund i Stockholm

En av de roligaste sakerna att göra i Stockholm är att gå på Gröna Lund. Nöjesparken ligger fint vid vattnet på Djurgården och lovar pirr i magen, sockervadd, chokladhjul och karuseller. Grönan har öppet april till september.

Adress: Lilla Allmänna Gränd 9, Stockholm

4. Besök Junibacken med lilla familjen

Reser du med barn så är sagolekhuset Junibacken en favorit. Här finns underhållning inspirerat av Astrid Lindgrens historier och karaktärer som Pippi, Emil och Madicken. Här kan barnen leka, gå på teater och köpa böcker i bokhandeln.

Adress: Galärvarvsvägen 8

5. Titta på skeppet på Vasamuseet

Stockholms mest kända museum Vasamuseet handlar om det pampiga regalskeppet från 1600-talet som sjönk utanför hamnen på sin jungfrufärd. Det bärgades först 1961. Beundra skeppet på nära håll, ta del av filmer, utställningar och guidade turer.

Adress: Galärvarvsvägen 14, Stockholm

6. Sjung på ABBA the museum

ABBA-museet är en av Stockholms mest populära turistattraktioner och här hyllas den svenska musikgruppen ordentligt. Titta på utställningar med scenkläder och guldskivor, följ med på guidade turer och spela in din egna ABBA-video!

Adress: Djurgårdsvägen 68, Stockholm

7. Studera fotografierna på Fotografiska museet

Är du intresserad av fotografier ska du rikta blicken mot Fotografiska museet som är en av världens största samlingsplatser för modern fotografi. Ta del av ett stort utbud av bilder i olika genrer, fördelat på fyra huvudutställningar och 20 mindre. Efter det kan du ta en fika på caféet som har panoramautsikt över vattnet och Gamla stan.

Adress: Stadsgårdshamnen 22, Stockholm

8. Gå på guidad tur i Stockholms stadshus

Stockholms stadshus

Stockholms stadshus ligger på Kungsholmen och med tornspirans Tre Kronor är detta en av Stockholms mest kända siluetter. Följ med på en guidad tur i den pampiga gamla byggnaden – inget rum är den andra lik! Byggnaden innehåller både kontor, festsalar och sammanträdeslokaler för våra politiker. Det är också här som den stora Nobelfesten äger rum.  Efter besöket kan du ta en trevlig promenad längs Norr Mälarstrand.

9. Njut av gröna parker

Körsbärsblom i Kungsträdgården, Stockholm

Stockholm är en perfekt sommarstad och det finns många parker att hänga i en solig dag. Kungsträdgården är Stockholms mest centrala park och ett måste på våren när körsbärsträden blommar. På sommaren hålls det festivaler, konserter, konstutställningar och andra trevliga evenemang. Varför inte ta en parti schack?! På vintern kan du snöra på dig skridskor och prova skridskobanan.

Humlegården är en annan grön oas nära Stureplan på Östermalm. I parken samlas både barnfamiljer, hundägare och andra som är sugna på att äta lunch i solen. Mitt i parken står en staty av blomsterkungen Carl von Linné.

I Solna ligger Hagaparken som är en del av Stockholms mest besökta friluftsområden. Här kan du promenera runt bland sevärdheter som Kinesiska Paviljongen, Kungliga begravningsplatsen, Turkiska kiosken och Haga slott där kronprinsessan Victoria med familj bor.

10. Ta båten ut i skärgården

Sandhamn, Stockholm.

Stockholms skärgård är en av de absolut mysigaste platserna om du är här på sommaren. Det finns 30 000 öar och holmar som passar perfekt för salta bad, cykelturer och fikastunder. Det är tre färjeföretag som trafikerar skärgården så du har många möjligheter att ta dig ut till öar som Sandhamn, Dalarö, Saltkråkeön Norrö, Grindö och Utö.

11. Få Sveriges bästa shopping

Stockholm är Sveriges hetaste shoppingstad och åker du hit på shoppingweekend kommer du garanterat hem med full resväska. Drottninggatan är stadens shoppinggata nummer ett och här finns alla de stora kedjorna. Vid Friends Arena i Solna ligger Skandinaviens största shoppingcenter Mall of Scandinavia med 224 butiker, restauranger och biograf. I Gamla stan hittar du många småbutiker och souveniraffärer.

12. Ta del av ett stort nöjesutbud

Stockholm är känt för sitt breda nöjesutbud vad gäller både konserter och shower. På Friends Arena, Tele2 Arena och i Globen spelar de största världsstjärnorna för fulla hus.

Planerar du att gå på musikal eller show? Då ska du boka biljetter till Oscarsteatern, Wallmans Salonger eller kanske Cirkus.

Boka weekend till Stockholm
Boka hotell i Stockholm
Boka upplevelse i Stockholm

Hoppas att du gillade våra tips!

Gästbloggare Terese Nilssson

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:
Average:(average: 5 out of 5. Total: 2)

2 Responses to 12 saker att se och göra i Stockholm
  1. M Svara

    (5/5)

    Najs!

  2. Kalle Blomqvist Svara

    (5/5)

    Hej ni glömde att man kan köpa kläder

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.