Barbados – att se och göra

barbados-strand-solnedgang_1000x670pxDen karibiska ön Barbados lockar med vackra stränder och ett behagligt klimat med massor av soltimmar. Barbados erbjuder trots sin storlek (mindre än fem mil tvärsöver) en hel del saker att se att och göra förutom sol och bad.  Här kommer våra bästa tips på sevärdheter och aktiviteter.

Stränder för alla

Barbados största turistmagnet är förstås alla stränder som erbjuder sol, bad och en uppsjö av vattensporter. Det bästa är att stränderna är öppna för alla, inga privata hotellstränder.

På den norra och östra delen av ön, som vetter mot Atlanten, är vågorna höga och det är här du hittar vind- och vågsurfare. Kusten heter Bathsheba och här hålls årligen stora surftävlingar. På östkusten finns ett fåtal hotell.

barbados-bathsheba-stranden_1000x670pxDen södra och västra kusten som vetter mot Karibiska havet har lugnare badstränder. Västkusten har flest lyxhotell. Den södra kusten har ett stort utbud av restauranger, barer och butiker.  Om du vill ha en aktiv stranddag så beger du till Browns Beach där det finns massor av vattenaktiviteter.
barbados-bottom-bay-stranden

The Barbados Boardwalk

Strandpromenaden är ca två kilometer lång och sträcker sig längs den södra kusten av ön från Rockley Beach i Hastings till Coconut Court-stranden. Populär både för promenader och joggingturer. Längs vägen finns små barer och restauranger där man kan ta en paus. Varför inte passa på att se en vacker solnedgång?

Harrison´s Cave

barbados-harrisons-cave-underjordisk-grotta_1000x670
En av Barbados populäraste sevärdheter hittar du mitt på ön. Harrison’s Cave är en fantastisk droppstensgrotta.  Här kan du gå guidade turer och åka ett litet tåg som tar dig ner i underjorden för att beundra grottans bäckar, pooler, stalagmiter och stalaktiter.  Utanför finns gratis parkering, toaletter och en liten presentbutik.

Andromeda Gardens – botanisk trädgård
barbados-andromeda-botanic-gardens_1000x670px

Andromeda Gardens grundades av Iris Bannochie som en privat familjeträdgård. På det tidigare jordbrukslandet skapade Bannochie en unik trädgård med många träd, palmer och andra växter som samlats in från hennes resor över hela världen. Har du tur kan du se kolibrier och på kvällen kommer apor fram som letar efter mat, leker och busar. Vid den vackra dammen kan du titta på sländorna och mata fiskarna. Här finns ett kafé som erbjuder hemlagad ekologisk mat.

Farley Hill National Park
barbados-farley-hill-utsiktsplats_1000x670px

Farley Hill är en nationalpark med flera vandringsleder med en panoramautsikt över östkusten. I parken finns ruinen av en herrgård som eldhärjades på 60-talet. Denna herrgård tillhörde tidigare mäktiga koloniala markägare som Sir Graham Briggs. På platsen ordnas med jämna mellanrum reggaekonserter. Det är även ett populärt ställe att gifta sig!

St. Nicholas Abbey
barbados-st-nicholas-abbey-plantagen-gammal-kran

St Nicholas Abbey är ett av de äldsta plantagehusen i Karibien. Det är nu ett museum med antikviteter. På områden finns även olika fruktträdgårdar, ett traditionellt romdestilleri, ett kafé och en presentshop. Terrace Café har utsikt över en frodig dal full av träd och serverar lättare luncher. St. Nicholas Abbey ligger nära Speightstown på norra Barbados. Det finns fri parkering.

The Mount Gay Distillery
mai-tai-drinks_1000x670px

Det mest kända destilleriet på ön, Mount Gay, har ett besökscenter nära Brandons Beach i Bridgetown. Här finns utställningar som visar över 300 års romproduktion på ön. Gå en tur och avsluta med att provsmaka de olika romsorterna. Det finns en restaurang och en presentshop. Fri parkering.

The Barbados Concorde Experience

Lite oväntat kanske att du kan hitta ett Concorde-flygplan i en liten flyghangar på Barbados’ Grantley Adams International Airport. Utställningen visar den avancerade tekniken som användes för att få upp flygplan till häpnadsväckande hastigheter på över 2.000 kilometer i timmen.

Huvudstaden Bridgetown
barbados-bridgetown-staty-lord-nelson_1000x670px

Det första som möter dig när du anländer till Bridgetown är den berömda Lord Nelsonstatyn vid Trafalgar Square. Barbados är känt som ”lilla England”. Här finns flera historiska platser som Chamberlain Bridge och de vackra parlamentsbyggnaderna i neo-gotisk stil.

I Bridgetown finns det bra och prisvärd shopping. Den största shoppinggatan heter Broad Street. Andra bra shoppinggator är Swan Street, Roebuck Street och Tudor Street. I utkanten av Bridgetown ligger Pelican Village, där du kan köpa lokalt producerade varor som stråväskor, keramik och batik. Tänk på att ta med pass och färdhandlingar för att handla taxfree!

Barbados Museum & Historical Society

Barbados Museum & Historical Society ligger i en kolonial byggnad som en gång innehöll ett brittiskt militärfängelse. Muséet innehåller utställningar över Barbados historia över fem århundraden. Du hittar information om allt från korallrev och antika kartor till inredning i plantagehemmen under 1700-talet.

Festivaler på Barbados
barbados-crop-over-karnival_1000x670px

Barbados största festival är ”Crop Over” som hålls första månda­gen i augusti varje år för att fira att årets skörd är över. Njut av karnevalståg med de bästa calypso-artisterna från Barbados, fantastiska karnevalskostymer och tusentals par­tysugna dansande människor på gatorna. Festivalen har rötter i slaveriet då den firades främst på de lokala sockerplantagen.

Andra populära festivaler under året är Oistins fiskfestival som hålls under påsken och Speightstowns festi­val.

Ät gott på Barbados

Det kan vara rätt dyrt att äta ute, men det finns restauranger för alla plånböcker. Vill man äta billigt och gott skall man prova det bajanska köket, det vill säga den lokala maten. Inhemsk mat består framförallt av fisk, skaldjur, goda såser, friterade bananer och bananbröd. Testa även romen från de lokala romdestillerierna.
barbados-friterade-bananer_1000x670px

Ett trevligt ställe att besöka är fiskebyn Oistins på sydkusten av Barbados som varje fredag ställer till med ”Fish Fry”. Det är en gatufest med mat, musik och dans. Du hittar gatustånd på området mellan huvudgatan och havet där det serveras färsk grillad fisk och kyckling med ris, yams, sallad, bröd m m.

När är det bäst att åka hit?

Barbados har ett stabilt och varmt klimat året runt med en medeltemperatur på 27 grader. Vattnet är ungefär lika varmt. Minst regn kommer i februari – april. Det är bra att undvika orkansäsongen i Karibien som pågår från juni till november. Dock ligger Barbados i utkanten av orkanbältet och råkar sällan ut för orkaner.

Boka flyg och hotell till Barbados
Boka flyg till Barbados
Boka hotell på Barbados

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.