11 saker att se och göra i Gdansk

Weekend i Gdansk | Resfeberbloggen

Gdansk är en populär weekendstad och charmig pärla vid den polska rivieran i norra Polen. Ta del av våra hetaste tips på saker att se och göra här under en helg!

1. Besök långa torget

Långa torget i Gdansk

Många börjar sin weekend i Gdansk i gamla stan, en stadsdel som förstördes under andra världskriget och sedan byggdes upp igen. Här finns en av Gdansk mest kända sevärdheter, långa torget, Dlugi Targ. En gata där man en gång i tiden avrättade stadens brottslingar inför publik. Idag är det en populär paradgata som kantas av gamla hus med vacker arkitektur, gatumusikanter och populära restauranger. Stanna gärna upp och beundra Neptunfontänen från 1633 som också finns här. Den monterades ner under andra världskriget för att inte bli förstörd. Dlugi Targ startar vid Gyllene porten som är en vacker ingång till staden, löper förbi rådhuset där du också hittar Gdansk historiska museum, och slutar vid Gröna porten som är ett vackert valv.

2. Vandra längs Kungsleden

Gyllene porten i Gdansk.

Ska du ta en promenad genom Gdansk så är det Kungsleden du ska gå, som leder dig genom hela gamla stan och förbi bland annat långa torget, Gyllene porten, rådhuset och Gröna porten. På så sätt kan du maximera dina upplevelser under din weekend. Här känner du historiens vingslag i kullerstensgatorna och de färggranna barockbyggnanderna med sina stolta vapensköldar. Promenaden användes en gång i tiden för kungliga parader och ceremonier.

3. Beundra Mariakyrkan och Oliwakatedralen

Mariakyrkan i Gdansk.

I gamla stan hittar du Mariakyrkan, som med plats för 25 000 besökare hör till världens största tegelkyrka. Den magnifika kyrkan byggdes på 1300-talet och är stadens mest kända sevärdhet. Beundra den vackra astronomiska klockan och ta dig sedan de 400 stegen högst upp i tornet för att få en magisk utsikt över den polska pärlan. I närheten ligger Mariacka Street som också är värt ett besök.

Oliwakatedralen är en annan kyrka att lägga på minnet om du gillar att titta på vacker arkitektur eller lyssna på mäktig orgelmusik. Kyrkan har förstörts och byggts upp flera gånger och står idag stadigt utsmyckad med gotiska torn och höga spiror. Ta gärna en promenad i parken som ligger i anslutning.

4. Promenera i hamnen och se hamnkranen

Hamnen i Gdansk.

Gdansk har varit en viktig hamnstad sedan 1200-talet och idag är det mycket som händer kring hamnen. Under sommarhalvåret är det promenadstråket Dlugie Pobrzeze som drar mest folk. Den går längs hamnen och är kantad av trevliga uteserveringar, pampiga båtar och ett härligt folkliv.

I hamnen kan du dessutom besöka en av stadens starkaste symboler, hamnkranen Zuraw, som är en rekonstruktion av den som byggdes på 1400-talet. Under medeltiden var kranen Europas största och den användes för att flytta över lasten till skeppen. Detta gjordes genom att arbetare drev kranen framåt med stora tramphjul. I kranen ligger också Sjöfartsmuseet där du får en bra överblick om Gdansk som en stor handelsstad genom en utställning med skärmar och modeller.

5. Bada i Östersjön

Stranden i Sopot

Gdansk är en weekendstad med både stadsliv och härliga badmöjligheter. Tillsammans med Sopot och Gdynia hör Gdansk till den vackra polska rivieran som sträcker sig 50 mil ut mot Östersjön. De bildar tillsammans trestadsområdet. Här får du långa vita stränder fyllda av badsugna människor bland handdukar och parasoller som skydd mot solen. Brzezno är Gdansk mest populära strand och hit tar du dig med spårvagn 3 och 5.  Vattnet håller ungefär samma temperaturer som det svenska.

6. Besök minnesparken Westerplatte

Westerplatte är en halvö som blivit en park med minnesmonument och informationstavlor som handlar om när Tyskland under andra världskriget anföll området. Slaget vid halvön benämns som starten för kriget.

7. Lär dig mer om kampen mot kommunism på ECS

ECS, Europeiska Solidaritetscentret är ett museum som berättar om Polens historia och vägen från kommunism till demokrati. Museet öppnade 2014, på 34-årsdagen av Augustiavtalen som tecknades mellan regeringen och hamnarbetare. Här kan du se och läsa mer om protesterna som under 1980 ledde vidare till varvsstrejker över hela landet.

8. Drick öl på ett microbryggeri

Gdansk har flera lokala microbryggerier för dig som gillar öl.  Besök gärna Brovarnia eller Browar Piwna och beställ gärna samtidigt in någon av de polska maträtterna zurek som är en soppa eller pierogi som är polska duplings.

9. Shoppa kläder och bärnsten

Bärnsten i Gdansk

Är du sugen på att shoppa så ligger priserna lägre här än hemma i Sverige. Besök gärna Galeria Baltycka, tio minuter utanför Gdansk, som är stadens största köpcentrum. Här finns det många internationella butiker att shoppa i. Du kan också välja att besöka Galeria Madison som är en galleria utanför de mest välfyllda turiststråken. Forum är ett annat populärt shoppingcenter med brett utbud. På stan finns det många turistbutiker som säljer polsk bärnsten, något som är en typisk souvenir i Gdansk.

Är du mer intresserad av mat så ska du rikta blicken mot saluhallen. Här kan du köpa himmelskt goda korvar, men också hantverk och blommor.

10. Titta på gatukonst i Zaspa

Stadsdelen Zaspa var en del av miljonprogrammet som idag fått lite mer färg i form av blomstrande gatukonst. Följ gärna med på en guidad tur bland de stora väggmålningarna.

11. Unna dig en spaweekend

Spaweekend i Gdansk.

Östra Europa är kända för att erbjuda prisvärda spabehandlingar och det får du även i Gdansk. Här finns det många chanser till att skämma bort sig med en avkopplande massage eller uppfriskande ansiktsbehandling. Perfekt att avsluta din semester på!

Hoppas att du gillade tipsen och blev sugen på att åka till Gdansk!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell till Gdansk

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.