13 saker att se och göra i Hamburg

Vy över Hamburg.

Är du sugen på att åka på en weekend till Hamburg? En trendig design- och kulturstad med ett stort utbud av teatrar, museum och konstgallerier. Funkar lika bra på sommaren som vintern. Här får du tipsen till en sjöfartsromantisk weekend i Tysklands näst största stad!

1. Besök Speicherstadt och HafenCity

Wasserschloss i Hamburg

Hamburg är en gammal hamnstad och har Europas tredje största aktiva hamn. Den är stor och full av fartyg med spännande last, gamla segelfartyg och exklusiva kryssningsfartyg. Dock har den under åren flyttats en bit från centrum.

Stadsdelen Speicherstadt ligger i östra delen av hamnen och kanalerna kantas av ett över hundra år gammalt magasinkomplex i gotisk arkitektur och tjocka tegelväggar. De 15 lagerbyggnaderna finns med på UNESCO:s världsarvslista och många byggnader innehåller annat idag. Besök till exempel kaffemuseet som ligger i ett gammalt kaffemagasin.

Som kontrast till detta har du det nya området HafenCity med sina lyxhotell, eleganta bostäder med utsikt över kranarna och gröna parker. Det är ett av de största ombyggnadsprojekten i Europa under 2000-talet och beräknas pågå under flera år. Man har valt att både bygga nytt och renovera gamla byggnader.

2. Räkna broar

Bro i Hamburg.

Det är aldrig långt till vattnet i Hamburg. Floden Elbe förgrenar sig och rinner sedan genom hela Hamburg. Det finns faktiskt fler broar än i Venedig och Amsterdam ihop! Ta en guidad tur på floden och räkna broarna och beundra de andra sevärdheter från det här hållet. Centralt hittar du dessutom en konstgjord strand för soliga dagar!

3. Fotografera pampiga rådhuset

Hamburgs rådhus

En av Hamburgs pampigaste byggnader är det sandstensfärgade rådhuset, som byggdes under Hansatiden i slutet på 1800-talet. Arkitekturen är imponerande och det finns 647 rum som du kan få tillgång till under en guidad rundtur. På Rådhusplatsen framför rådhuset står Harmonia, Hamburgs skyddsgudinna. Är du här runt jul så sker stadens största julmarknad på torget.

4. Beundra utsikten från S:t Mikaelskyrkan

S:t Mikaelskyrkan i Hamburg

Den berömda St: Mikaelskyrkan är den främsta barockkyrkan i norra Tyskland. Kyrkan med sitt 132 meter höga torn med kopparkupol var länge ett landmärke för fartygen ute på floden. Ta dig till plattformen högst upp för att få en vacker panoramautsikt över staden!

5. Hitta lugnet vid Alstersjön

Mitt i Hamburg ligger Alstersjön som är ett perfekt ställe att finna lugnet på. Hyr roddbåt och åka runt bland villorna som ligger längs sjön eller ta en fika på något av kaféerna.

6. Upplev vardagen på fiskmarknaden

Fiskmarknaden i Hamburg

På Hamburgs traditionella fiskmarknad i Sankt Pauli kan du smaka på nyfångade räkor och färsk fisk. Marknaden har även blommor, frukt och grönsaker.  De har öppet söndagar 5-9.30.

7. Ta en promenad genom Elbtunneln

Elbtunneln i Hamburg

Att gå genom den 426 meter långa Elbtunneln är nästan ett måste i Hamburg. Tunneln binder samman innerstan med Steinwerder som ligger på andra sidan floden. När den byggdes 1911 sågs det som en teknisk sensation och idag får du en bit välbevarad historia här.

8. Upplev en minivärld på Miniatur Wunderland

Gillar du tåg eller miniatyrvärldar? Då ska du besöka Miniatur Wunderland som är världens största järnvägsutställning i miniatyr och en av Hamburgs mest populära sevärdheter. Det är en fascinerande och detaljrik utställning som passar för alla åldrar. Här finns platser från hela världen; allt från Las Vegas med sina neonskyltar, till flygplatser och ett vinterklätt Kiruna. När du är hungrig finns det en restaurang med tågsäten som serverar schnitzel och currywurst med pommes frites. Miniatur Wunderland ligger i en av lagerlokalerna i Speicherstadt.

9. Bli skrämd på Hamburg Dungeon

Besök Hamburg Dungeon för att ta del av Hamburgs mörka historia. Är du lättskrämd? Då är detta inget för dig! Skådespelarna är skruvade och ger dig ett läskigt men också roligt minne för livet! Förboka gärna dina biljetter! Adressen är Kehrwieder 2.

10. Beundra konsten på Hamburger Kunsthalle

Hamburger Kunsthalle är ett av Tysklands bästa konstgallerier med konst från sju århundraden. Museet består av tre sammanlänkade byggnader med både permanenta och tillfälliga utställningar.

11. Gå på musikal i Sankt Pauli

Hamburg är en stor kulturstad och en erkänd musikalmetropol. Reeperbahn är en gata i Sankt Pauli som förr hade ett dåligt rykte men som idag blivit ett populärt nöjesområde. Musikalteatrarna har ersatt många av stripteasebarerna och här kan du se musikalklassiker som Aladdin och Lejonkungen. På gatan ligger också kasinon och en fotbollsstadio. Stadsdelen har dessutom ett stort utbud av restauranger, barer och gayklubbar och du kan även ta en guidad tur i Beatles fotspår.

12. Se en konsert i Elbphilharmonie

Elbphilharmonie i Hamburg

Konserthuset Elbphilharmonie är Hamburgs nyaste landmärke och en imponerande byggnad på 110 meter. Den är byggd ovanpå de gamla hamnmagasinerna och har en spännande konstrast mellan tegel och blått glas. Det finns tre konserthallar, ett utbildningsprogram och hotell. Högst upp ligger en utsiktsplattform. Gå på konsert eller välj en guidad tur om du är mer nyfiken på arkitekturen. Konserthuset hittar du på Platz der Deutschen Einheit i HafenCity.

13. Ät på en Michelinbelönad restaurang

Tyskland har fler Michelinbelönade restauranger än något annat land i Europa. Dessutom har Hamburg utsetts till gastronomisk huvudstad så matupplevelserna i Berlins lillebror är något som kommer att läggas på minnet. Lyxrestaurangerna är många och det finns något för alla smaker.

Hoppas att du gillade tipsen!

Skall du åka hit under juletid så kan du också läsa våra tips om julmarknader här: Julmarknad i Hamburg

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till Hamburg
Boka flyg och hotell till Hamburg
Boka flyg till Hamburg
Boka hotell till Hamburg
Boka upplevelse i Hamburg

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.