9 saker att göra i Valencia

Valenica, Spanien.

(Uppdaterad 191016) Vill du ha stad och bad i Spanien? Då ska du spana in Valencia! Har du varit i Barcelona och vill ha något liknande så är det ett perfekt resmål. Medeltida slott i den gamla stadsdelen och gamla torg samsas med stora köpcentrum och moderna områden med konstnärliga uttryck som minst sagt överraskar. Vi tipsar om saker att se och göra under din weekend i Valencia.

1. Ta dig högst upp i El Miguelete

Valencias katedral ligger i gamla stan och är en av stadens historiska juveler med anor från 1300-talet. Beundra både religiösa målningar, statyer och den heliga graal som Jesus sägs ha druckit ur under sin sista måltid. Ta dig sedan högst upp i det pampiga klocktornet El Miguelete för vackraste utsikten över staden och havet. Du når toppen via en spiraltrappa med 207 trappsteg.

Valencias katedral, Spanien.

2. Titta på silkesbörsen La Lonja

Silkesbörsen La Lonja från 1400-talet är ett mästerverk bland gotiska byggnader i Valencia. Byggnaden finns med på UNESCO:s världsarvslista och liknar en medeltida borg med torn och tunga stenväggar.

3. Gå på matmarknaden Mercat Central

Är du intresserad av att gå matmarknad så är saluhallen Mercat Central riktigt bra. Eftersom klimatet i Valencia är milt så är området en perfekt plats för frukt- och grönsaksodling. Marknaden är uppdelad i sektioner för kött, fisk och frukt. Samtidigt som du kan klämma på tomater, smaka på apelsiner och lukta på ostar så får du en härlig inblick i spanjorernas vardag. Missa inte heller att smaka på den lokala drycken Aqua de Valencia som har en bas av cava.

Valencias matmarknad

4. Besök Spaniens bästa konstmuseum

Museo de Bellas Artes de Valencia är ett vackert konstmuseum och kanske också Spaniens bästa! Beundra verk från den italienska renässanskonstnären Pinturicchio och den spanske barockmålaren Diego Velazquez.

5. Utforska Valencias Konst- och vetenskapsstad

En av Valencias häftigaste platser är Konst- och vetenskapsstaden och det är lite som att promenera in i framtiden! Ciutat de les Arts i les ciencies är ett två kilometer långt område med futuristiska byggnader och utställningar inom natur, teknik, vetenskap och design. Gå runt på egen hand eller ta en guidad tur. Här finns också Oceanografico som är Europas största akvarium.

Vy över Valencia.

6. Shoppa senaste modet

Shoppingsugen? Här finns det bra shoppingkvarter med butiker för alla plånböcker. Calle de Colón är Valencias populäraste shoppinggata med butiker som Zara, Mango, H&M och Rituals. Vill du ha bra märkesshopping så rekommenderar vi Calle de Poeta Querol där du hittar Louis Vuitton, Boss och andra exklusiva märken. Carrer Conde de Salvatierra passar dig som är ute efter alternativ shopping.

Välj ett köpcentrum för allt på ett ställe och några av de mest populära är Nuevo Centro, El Saler och Aqua. Välj exklusiva Galeria Don Juan Austria om du önskar lite mer lyxshopping. Är du ute efter lite billigare shopping kan du besöka e marknad; som finns i alla områden en egen en gång i veckan.

7. Fika eller yoga i Turiaparken

Det kan vara skönt att ta en paus från turistandet en stund. Under sommarhalvåret kan du njuta av frisk luft i gröna miljöer i en av Valencias fem offentliga parker. Den mest populära är Turiaparken som också är Europas största innerstadspark. Parken har flera idrottsanläggningar för den som vill träna på semestern. Du kan till exempel gå på yogaklass – kolla efter posters för mer information! Det finns både restauranger och kaféer att sätta sig vid. Men du kan också köpa med dig lite serranoskinka, oliver och gott bröd från matmarknaden och ta en picknick i gräset. Parkens mest udda attraktion är en stor modell av Gulliver och jätten – en perfekt lekplats för barnen.

Picknick i parken.

8. Smaka en äkta paella

I Valencia finns det många möjligheter för gastronomiska upplevelser. Spanien är starkt förknippad med den delikata risrätten paella – särskilt i Valencia eftersom det var här som den föddes! Vill du äta där spanjorerna själva äter? Då ska du gå till restaurangerna runt Malvarrosa-stranden.

Paella, Spanien.

9. Njut av sand mellan tårna

Något som gör Valencia så populärt är att det är en stad med citybad. Valencia ligger på Spaniens östra kust mellan Costa Blanca och Costa del Azahar och lockar med flera vackra stränder. Att sola och bada är en av de största anledningarna till att många åker till landets tredje största stad. Stränderna är breda, långa med len sand – och perfekt för både solning och en joggingtur en tidig morgon. Malvarrosa börjar vid hamnen och är den mest populära med en strandpromenad kantad av restauranger och barer. Andra bra stränder är Playa las Arenas, Playa Cabanyal, Playa de Pinedo, Playa el Saler och Playa Port Saplaya. Det finns även orörda stränder för den som vill ha en stund för sig själv.

Malvarrosa-stranden.

Bubblare – om du är här i mars

Är du i Valencia 15-20 mars 2020 så kan du besöka Las Fallas – en riktigt högljudd och spektakulär gatufestival. Staden fylls med papier maché-figurer, välfyllda parader, färgsprakande fyrverkerier och massor av levande musik.

Las Fallas-festivalen, Valencia.

Har du varit i Valencia? Dela gärna med dig av dina tips härifrån!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell till Spanien

Boka flyg till Spanien

Boka hotell i Spanien

Boka upplevelser i Valencia

One Response to 9 saker att göra i Valencia
  1. Lisbeth Saur Svara

    (5/5)

    Mycket trevlig reseblogg Har läst om flera städer du varit och skrivit om och tycker om alla tipsen Tusen tack! Lisbeth Saur

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.