Våra bästa Kroatien-tips

(Uppdaterad 190910) Kroatien är omåttligt populärt resemål. Inte så konstigt då det är ett fantastiskt land på många sätt. God mat, en behaglig prisnivå, rent och klart vatten och mycket att upptäcka.

Stunning summer landscape with Adriatic Sea,Biokovo mountains and wonderful bay,Brela beach,Dalmatia,Croatia,Europe
Klassisk vy i Kroatien. Den gröna naturen, det turkosa vattnet och de vackra bergen i bakgrunden. Bilden är från Brela. 

För några år sedan var jag i Kroatien och besökte både Dubrovnik och Split. Vi stannade till vid flera orter på Makarska Rivieran och en närmre titt på orten Makarska. Vi tog båten till härliga ön Brac innan vår resa gick hemåt. Vi har också haft flera gästbloggare som delat med sig av sina favoriter.

Tänkte att det ibland kan vara svårt att hitta rätt här i bloggen och eftersom jag vet att många är riktigt nyfikna på Kroatien eller så kanske du är på väg så tänkte jag presentera inläggen lite närmre.

Dubrovnik

Dubrovnik har en unik stadskärna som tar andan ur de allra flesta. Strosa i gränderna och slå dig ner på någon av alla uteserveringar. Ta ett varv runt den vackra stadsmuren och besök Fransiscanklostret med det gamla apoteket. Andra sevärdheter är Rektorspalatset och vill du bada så ligger det en fin strand strax söder om Dubrovnik. Eller varför inte ta båten till ön Lopud och bada på de fina stränderna.

A panoramic view of the walled city, Dubrovnik Croatia

Läs mer om Dubrovnik här

Split

Att Dubrovnik var vackert visste jag sedan innan. Split hade jag egentligen inte några tankar om alls så det blev en otroligt positiv överraskning att upptäcka hur oerhört charmigt det är. Split började byggas redan på 300-talet och domineras av det ståtliga palatset som är fullt av liv och rörelse. Promenera på de charmiga gränderna av marmor men missa inte den spektakulära fiskemarknaden som öppnar tidigt på morgonen. Shoppa på modegatan Marmontova och vandra på den härliga strandpromenaden Riva. Alldeles söder om staden kan du bada på stranden Bacvice. Från Split går det många båtar ut till den vackra skärgården.

Split Kroatien

Läs mer om Split här 

Hvar

Hvar är en av de vackraste öarna i arkipelagen med sin härliga lavendeldoft, klappriga gränder, skrynkliga klippor och flörtigt hav. Det är precis så som Sofia på Fantasiresor beskriver Hvar när hon gästbloggade hos oss. Hon berättar också att på Hvar finns något för alla och om du klickar dig vidare till inlägget så får du många tips. Läget är perfekt och det är utmärkt att ta en kortare båttur till intilliggande öar för lite mer lugn och fina bad.

Hvar Kroatien

Läs mer om Hvar här

Brac

Ännu en av de större och mer kända öarna i Kroatien. Totalt har Kroatien mer än 1.000 öar att utforska! Det är framförallt den långa sandtungan Zlatny Rat som har gjort Brac mest känt. Men här finns mycket att upptäcka. Varför inte hyra en moppe och ge dig ut på egna utflykter. I hamstaden Supatar finns är härligt folkliv med mycket restauranger.  Zlatny rat hittar du i staden Bol som också är väldigt populär. Om du önskar en lugnare semester kan vi tipsa om Postira.

Zlatny Rat, Bol Brac Kroatien

Läs mer om Brac här

Makarska Rivieran

Makarska Rivieran ligger mellan Dubrovnik och Split och erbjuder en mängd större och mindre byar. Alla med närheten till den fina stranden. Huvudorten är Makarska med cirka 15.000 invånare och passar dig som önskar ett större utbud av restauranger och folkliv. Här anordnas marknad där bönderna säljer sin egna olivolja. Här ska du inte låta inte Coca Cola-flaskorna avskräcka dig. Olivoljan som jag köpte med mig hem kan vara den godaste jag ätit! Längs med hela Rivieran går en lång strandpromenad där man ofta ser tidiga morgonjoggare. Vi tipsar om att hyra en bil en dag och leta dig fram till små egna badvikar som det finns gott om i det här området!

I april 2019 har Resia en må-bra-resa till Kroatien boka här.

BAska Voda Kroatien
Bilden från Baska Voda, en av alla populära orter på Makarska Rivieran.

Läs mer om Makarska Rivieran här

Plat och Cavtat

Lite drygt en mil söder om Dubrovnik ligger de två ”systerorterna” Plat och Cavtat. Anna Ström Åhlén som driver bloggen  New York – My Bite of the Big Apple hart skrivit så härligt om båda dessa vackra orter. Smarriga måltider med färska skaldjur, sevärdheter och det otroligt klara vattnet som Anna, precis som alla andra, är lika överförtjusta i. Perfekt att bo här och ta en utflykt in till Dubrovnik.

Cavtat Kroatien

Läs mer om Plat och Cavtat här

Kroatiens nationalparker

Kroatien har flera vackra nationalparker och en av de vackraste heter Plitvice. Ta på dig ett par sköna skor och utforska den vackra parken på den välgjorda vandringslederna. Här kan man enkelt spendera en hel dag och njuta av all grönska och vattenfall. 

plitvice kroatien

Läs mer om Plitvice här

Det finns många härliga platser i Kroatien och vi har ännu inte skrivit något om Istrien som ligger i den norra delen. Kanske du har varit där och vill dela med dig.

Boka flyg till Kroatien

Boka hotell i Kroatien

Boka charter till Kroatien

16 Responses to Våra bästa Kroatien-tips
 1. Katarina Svara

  Ja jag har tänkt samma tanke. 2016 är året alla vill till Kroatien. Men visst är det vackert. Så förstår alla.. 😉

  • Hallins reseblogg Svara

   Katarina: Det finns så många vackra platser så jag kan verkligen förstå att det blivit så populärt!

 2. karin göransson Svara

  Har nyss varit I Baska Voda på Makarska Rivieran.
  var 5 gången vi besökte landet.har farit till nya platser varje gång, varje plats har varit lika fantastisk.
  underbart folk fantastisk mat,billigt, renaste vattnet i europa. helt enkelt underbart.

  • Hallins reseblogg Svara

   Karin Göransson: Så härligt! Ja, Kroatien levererar verkligen på alla plan!!

 3. Inger Sunder Svara

  Har nyligen besökt Split,en mycket positiv upplevelse.
  Även ön Hvar kan jag varmt rekomendera.,det finns många möjligheter att ta sig ut på de olika öarna.
  Fantastiskt badvatten,god mat, hyggliga priser,
  där finns något för alla. Hoppas att kunna åka tillbaka
  nästa år.

  • Hallins reseblogg Svara

   Inger: Låter underbart! Kroatien är verkligen ett härligt land dit man kan åka flera gånger och upptäcka nya platser och öar!

 4. Inger Sunder Svara

  Har skickat komentar och E.mail

 5. Anna, Travel on a Cloud Svara

  Vilken bra idé att samla alla inlägg och tips om Kroatien! Tusen tack både för länken till mitt gästblogginlägg och till min New York-blogg.

  Ja, Kroatien är verkligen fantastiskt. För min del återstår att upptäcka nya delar. Istrien vore fint!

  • Hallins reseblogg Svara

   Anna: Ja, jag vet ju att Kroatien är så otroligt populärt just nu och ibland kan det vara svårt att hitta till alla fina inlägg : ) Håller med, har inte heller varit i Istrien och är bra nyfiken på att åka dit!

 6. Lars Söderholm Svara

  Var till Biograd för några år sen, jag hittar inga resor dit skulle villja åka dit igen

  • Hallins reseblogg Svara

   Lars Söderholm: Personligen har jag inte varit i norra Kroatien men har hört så mycket positivt. Det enklaste är att boka flyg till Zadar och hotell separat. Antingen kan du leta bland hotellen:
   http://www.resia.se/semesterresor/hotell eller så hjälper vi gärna dig om du ringer eller kontaktar oss.

 7. Linn westberg Svara

  Hej, jag hittade inga förbindelser mellan Hvar och Brac. Vet du färja eller liknande där emellan? 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Linn Westberg: I Kroatien fungerar det inte riktigt som i Grekland om man ska båtluffa. Ofta får man åka fram och tillbaka till fastlandet. Det är alltså inte lika vanligt att man åker mellan öarna.

  • Marie Svara

   Vår familj har åkt färja mellan Hvar och Bil. Dock fick vi ta oss till Jelsa på Hvar. Det finns färja som går vissa dagar. Samma gäller om man åker från Hvar till Vis. En färja i veckan….

 8. Madde Svara

  Hejsan jag jobbar som personlig assistent och den killen jag jobbar med sitter i rullstol och behöver anpassar i högsta grad. Finns det någon möjlighet till det i Kroatien och var ska man då välja för hotell etc?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Madde!
   Tack för din fråga.

   Makarska och Vodice är inte så kuperat så därför funkar det bättre där än på andra platser i landet. Vill man att det ska vara lite liv och rörelse är det bra att välja dessa resmål under högsäsongen då Vodice annars kan bli väldigt lugnt. Är man dock ute efter lugn och ro ska man självklart undvika högsäsongen.

   Hotell måste vi alltid kolla med arrangörerna om det finns handikappsanpassade rum tillgängligt men Meteor och Park hotell är fina hotell i Makarska som brukar passa. De ligger direkt vid strandpromenaden. Mellan dessa hotell finns också en ramp som går ner i havet.

   Handikappstransfer går också att boka till med de flesta arrangörerna.

   Restaurangerna vid strandpromenaden ligger de flesta i Makarska så att man kan komma sig in på med rullstol.

   Önskar ni boka en resa brukar det vara enklast att kontakta en av Resias butiker eller ringa och prata då det ibland kan bli problem att få ett handikappsanpassat rum om man bokar online.

   Hoppas det här svaret hjälp dig, annars får du gärna ringa oss på 0771-92 92 92.

   Ha en skön kväll och en trevlig resa!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.