Shopping i Amsterdam

Tulpaner i Amsterdam

Amsterdam är en cykelvänlig stad känd för sina många kanaler, tulpaner och breda kulturutbud. Under din weekend här kan du dessutom hitta riktigt bra shopping att fylla resväskan med. Här får du våra tips på shopping i Amsterdam som erbjuder en härlig blandning av små butiker, stora köpcentrum och mysiga marknader.

Styr stegen mot Kalverstraat

Om du bara hinner med en gata så ska du gå till Kalverstraat som räknas som Amsterdams största shoppinggata. Längs den här långa gatan ligger stora internationella kedjor som H&M och Zara med kläder, skor, väskor, böcker och allt annat som en gör en shopaholic nöjd. Gatan hittar du på andra sidan av De Dam-torget som också är Amsterdams mest centrala torg.

Hitta nya skor på Leidestraat

På den centrala gatan Leidestraat ligger det många stilfulla butiker. Även några av Amsterdams bästa skoaffärer så är du ute efter något nytt till fötterna är det hit du ska styra dem. När du har shoppat klart kan du sätta dig med ett glas vin på torget Leidseplein.

Shopping på Liedestraat

Fyll på garderoben på Nieuwendijk

Nieuwendijk är en kilometerlång gata med butiker fyllda med kläder, skor och presenter. Gatan går mellan centralstationen och De Dam-torget och på vägen kan du också stanna till vid det kungliga palatset och kolla på vaxfigurerna på Madame Taussauds.

Lyxhoppa på PC Hooftstraat

Är du ute efter riktigt exklusiv shopping så hittar du det på PC Hooftstraat, stans både dyraste och trendigaste gata. Här finns desginmärken som Gucci, Prada och Dolce & Gabbana och svenska Filippa K. Ta gärna en paus i den gröna Vondelpark som ligger i anslutning till gatan. Efter shoppingen kan du besöka några av Amsterdams mest populära museum som ligger runt torget  Museumplein. Här ligger både Rijksmuseum och Van Gogh-museet.

Missa inte shoppingmeckat De 9 Straatjes

De 9 Straatjes, som betyder nio smågator, finns det gott om udda prylaffärer, trendiga boutiquer, imponerande gallerier, second hand-butiker och bra restauranger. Området är charmigt och perfekt för den som inte är sugen på de större shoppingstråken. Området omfattar alla kanalnära gator mellan Raadhuisstraat och Leidsegracht och ligger som ett rutmönster mellan kanalerna och broarna.

Få allt på ett ställe på De Bijenkorf

Är du mer sugen på att ha allt på ett ställe så kan du gå till ett shoppingcenter. De Bijenkorf (Bikupan) är Amsterdams största med allt från smink och kläder till livsmedel. Är du här runt jul så är dessutom julskyltningen helt magisk! Högst upp väntar ett kafé med en kopp kaffe eller en energigivande lunch på ett kafé. Bijenkorf ligger på De Dam-torget.

Lukta på blommor på den flytande blomstermarknaden

Den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt ligger där Kalverstraat övergår till Muntplein. Här finns växthus längs kanalen med tulpaner, lökar, liljor och andra snittblommor. När du har shoppat klart kan du ta en paus på ett kafé och äta pannkakor. Utbudet brukar alltid vara stort så det finns alltid något nytt och smaskigt att prova!

Tulpaner i Amsterdam.

Strosa runt på Albert Cuyp Market

Amsterdams största marknad ärAlbert Cuyp Market  som ligger i det trendiga området De Pijp och går mellan Heineken Experience och Sarphatipark. Det är en prisvärd marknad med mat från hela världen, kläder och andra prylar. I över hundra år har både turister och holländare kommit hit för att köpa sig helgens delikatesser och det finns över 300 stånd att välja mellan. Köp gärna en klassisk stroopwafel som är en sirapsvåffla eller snackset kibbeling som är panerad fisk. Under sommarhalvåret har marknaden öppet alla dagar i veckan, från tidig förmiddag till sen kväll.  På vintern stänger de lite tidigare på dagen. Runt omkring marknaden ligger det många antikvariat och mysiga kaféer.

Stroopwafel

Upptäck konstnärskvarteret Jordaan

Konstnärskvarteret Jordaan sägs ha rykte om sig att vara stans mysigaste shoppingkvarter. Här finns små butiker som säljer allt från kläder och udda småsaker till möbler. Området är fullt av vackra gränder och gamla 1600-talsbyggnader. Gillar du loppmarknader så finns det en trevlig på Noordermarkt som har öppet varje måndag.

Shoppa böcker på Scheltema

Amsterdam är ett paradis för bokälskare och det finns många antikvariat med böcker från hela världen. Många ligger runt Spuiplein och Leliegracht. Den största bokaffären Scheltema finns på Koningsplein och har fyra våningar med böcker. Ett riktigt paradis för alla bokälskare!

Böcker på ett bord

Hoppas att du gillade tipsen och komplettera gärna med dina egna!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg till Amsterdam
Boka hotell till Amsterdam
Boka weekend till Amsterdam
Boka sightseeing och upplevelser i Amsterdam

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.