Jul och nyår i Köpenhamn

Julgran och cykel, Danmark.

Du behöver inte vända blicken långt för att få en julupplevelse utöver det vanliga. Köpenhamn är en fantastik stad att finna julkänslan i. Vi tipsar om saker att se och göra runt jul och nyår i en av Europas mysigaste huvudstäder!

Roa dig på Tivoli

Karusell på Tivoli, Köpenhamn.

Veckorna innan jul förvandlas nöjesparken Tivoli till Köpenhamns största julmarknad. Promenera runt bland 450 000 julljus, 1100 julgranar och 60 träbodar med snötäckta tak fyllda med hantverk, delikatesser och julpynt. Du kan även åka skridskor och många av åkattraktionerna har öppet för den som vill ha ännu mer pirr i magen. Parken har över en miljon besökare under de här veckorna i december.

Hitta julhygget på julmarknaderna

Julpynt på Tivoli, Köpenhamn.

Danskarnas egna ord för julmys är julhygge. Och finns det något mysigare än att gå på julmarknad? Strosa runt bland upplysta julbodar, drick glögg och ät brända mandlar och glaserade äpplen! Smaka på den danska julklassikern æbleskiver som är stekta pannkaksbollar med  florsocker och sylt. Vi har redan nämnt Tivoli, men det finns även fler julmarknader att välja mellan. Højbro Plads julmarkmarknad är en tyskinspirerad julmarknad intill Strøget som lockar med gluhwein och currywurst. HC Andersons julmarknad ligger också nära Strøget och är mycket populärt bland barnfamiljer. Nyhavns färgsprakande julmarknad är en annan klassiker och när uteserveringarna stängt byter man smørrebröd mot pepparkakor och granrispyntade bodar.  Är du ute efter ett mer alternativt julmys så ska du besöka marknaden som fristaden Christiania har och som också hör till Köpenhamns äldsta. Strosa runt bland bodarna som säljer smycken, hantverk och saker från hela världen samt lyssna på musikuppträdanden.

Nyhavn i Köpenhamn.

Åk skridskor

Känner du för att snöra på dig skridskorna och ta ett varv på isen? Det går utmärkt i Köpenhamn! Det finns flera skridskobanor i till exempel Fredriksberg och på Kongens Nytorv.

Shoppa julklappar på Strøget

Danskar är kända för sin vackra design. På den stora shoppinggatan nummer ett Strøget finns julklappar för alla smaker och prislappar. Gatan smyckas vackert veckorna innan jul och lyser upp i vintermörkret.

Fira jul på danskt vis

Danskt julbord.

Vill du fira julafton i Danmark så gör du det den 24 december precis som oss här i Sverige. Men du kan tjuvstarta den genom att äta julefrokost (jullunch) på stan, något som liknar vårt julbord med mat, julöl och snaps. Julölen har till och med fått en egen dag som heter J-dagen och premiären för årets första snebajer (snööl) inträffar alltid den första fredagen i november. När det är dags att äta på julafton så gör man det oftast tidigt. Det finns ganska många saker du känner igen på det danska julbordet men det serveras även danska klassiker som leverpastej med bacon och svamp och and fylld med plommon som serveras med sockerpotatis. Det är mycket rödkål och brunsås. Till efterrätt serveras ofta rispudding med mandlar och körsbärssås. Efter middagen är det dags att tända granen som ofta har levande ljus och julklapparna delas ut.

Julgran i Danmark.

Skåla in det nya året

Nyår i Köpenhamn.

Vill du fira nyår i den danska huvudstaden så finns det gott om fester, restauranger med nyårsmenyer och hotell som erbjuder lyxiga nyårspaket. Enligt tradition samlas danskarna framför tv:n klockan 18 för drottningens nyårstal  och champagneskål. Vid tolvslaget går man till Rådhusplatsen där klockarna ringer in det nya året och fyrverkerierna lyser färgglatt upp himlen.  En annan populär samlingsplats är på Dronning Louises bro i Nørrebro.

Hoppas att du får en god jul i Danmark!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg till Köpenhamn
Boka hotell till Köpenhamn
Boka weekend till Köpenhamn

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.