12 saker och göra i Verona

Kvinna och vy över Verona. Italien.

(Uppdaterat 190926) Verona är en stad för alla som älskar Italien, opera och historia. Här trivs dessutom den som är romantiskt lagd för det väntar en labyrint av små piazzor, gamla hus, slingerklädda murar och promenader längs flodbankerna. Det är en kompakt stad med lätt att ta sig till fots mellan sevärdheterna. Dessutom finns det många möjligheter att slå sig ner för en kopp kaffe. Ta del av våra bästa tips på saker att se och att göra under en weekend!

1. Fria till din kärlek under Julias balkong

Casa di Giuliettas hus

Verona förknippas starkt med legenden om Romeo och Julia, Shakespeares berömda kärlekspar som dog för varandra. Gör som en halv miljon turister och besök huset där Capuletfamiljen sägs ha bott. Casa di Giulietta är ett tegelhus några hundra meter från Piazza delle Erbe. Innanför väntar ett museum med fotografier och utställningar om Capuletfamiljen  och kärleksparet. Här finns också den romantiska balkongen där Julia väntade på sin Romeo. Finns det någon mer  perfekt plats att fria på? På innergården står det en bronsstaty av Julia och den ska du röra om du vill ha tur. Ta med ett hänglås som du kan låsa fast vid grinden, så skyddas din kärleksrelation i många år framöver. Huset ligger på Via Cappello, 23 och har öppet alla dagar. Ett tips är dock att komma hit på morgonen för då det minst besökare.

2. Njut av en opera på Arena di Verona

Arena di Verona, Verona.

Den romerska amfiteatern Arena di Verona är en av Veronas mest kända symboler och dominerar den vackra stadssiluetten. Dessutom en av de bäst bevarade i sitt slag. Under antiken pågick blodiga gladiatorspel här med plats för 30 000 åskådare. Idag kan du istället se mäktiga operaföreställningar, baletter eller konserter på samma plats. Akustiken är så bra så att elektronik installerades först 2011. Besök arenan dagtid eller välj en kvällsföreställning om du vill ha extra mycket magi! Boka biljetter i tid, eller stå utanför strax innan för att få tag på sista minuten-biljetter! Är du intresserad av historia kan du följa med på en guidad tur för alla detaljer. Arena di Verona ligger på Veronas största torg Piazza Brà i den mysiga historiska stadskärnan. Torget är även ett viktigaste turistområden i staden och runtom finns flera historiska byggnader och ett stort utbud av restauranger.

3. Besök Basilica di San Zeno Maggiore

Basilica di San Zeno Maggiore, Verona.

Basilica of San Zeno är en av de mest uppskattade religiösa byggnaderna i Verona. Mycket tack vare att det var här som Romeos och Julias fiktiva bröllop skedde. Utsidan är ganska enkel med ett vackert blomfönstret på framsidan som kallas för lyckohjulet. När du kliver innanför dörrarna möts du av en fantastisk arkitektur. Kyrkan ligger på Basilica of San Zeno 2.

4. Gå genom Arco dei Gavi-porten

Arco dei Gavi, Verona

Arco dei Gavi byggdes av Gavi-familjen under 1800-talet och var en viktig port till den historiska stadskärnan. Beundra den vackra bågen som du hittar bredvid Vecchio-slottet, som vi pratar om längre ner. Ett tips är att besöka porten på natten då den är vackert upplyst!

5. Ät glass på Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe, Verona.

Verona har många charmiga torg och diamantformade Piazza delle Erbe är stadens äldsta. I över två tusen år har stadens liv kretsar kring torget, som ligger i ett av Veronas nöjesdistrikt i gamla delarna av staden. Byggnaderna häromkring är vackra och på norra sidan ligger Rådhuset med klocktornet Torre dei Lamberti, Mazzanti-husen och palatset Palazzo Maffei med sina marmorstatyer av grekiska gudar. I mitten står den vackra Madonna Verona-fontänen. Restaurangutbudet häromkring är stort och här kan du äta kanske Veronas bästa middagar. Men det går lika bra att bara ta en kaffe eller köpa glass och tittat på det italienska folklivet och de färgglada frukt-och grönsaksmarknaderna.

6. Ta del av Verona från det högsta tornet Torre dei Lamberti

Torre dei Lamberti, Verona.

Torre dei Lamberti är Veronas högsta torn, en stolt byggnad med sina 84 meter. Det här egendomliga klocktornet började byggas 1171 och efter det har utseendet varierat eftersom man fortsatte att bygga på det. Den nyaste delen högst upp är av marmor.  Tornets främsta uppgift var att ringa vid arbetsdagens slut eller varna vid till exempel brand. Vill du se Verona från en annan vinkel ska du definitiv ta dig upp i tornet!

7. Besök Castelvecchiomuseet och Ponte di Castelvecchiobron

Verona Castelvecchio, Verona.

I gamla Castelvecchio-slottet som ligger på en gammal romsk fästning utanför stadsmurarna finns ett stadsmuseum. Här kan du titta på föremål från 1200-talet till 1800-talet. I samma lokaler ligger ett konstgalleri med en stor samling medeltida målningar. Vid slottet hittar du dessutom den röda tegelbron Ponte di Castelvecchio, eller Ponte Scaligero, som håller samma stil som fortet. Bron är unik och den längsta av sitt slag och ger en vacker utsikt över Adigefloden. Ta gärna en promenad längs flodkanten för att få en vacker bild på bron.

Ponte di Castelvecchio, Verona.

8. Besök Ponte Pietra-bron och slottet

Ponte Pietrabron, Verona.

Genom Verona rinner den vackra Adigefloden och därför har alltid broar spelat en stor roll i staden. Idag finns det sju broar och förutom den vi redan har tipsat om finns Stone Bridge, eller Ponte Pietra, som är den äldsta.  Bron förstördes under andra världskriget men kunde byggas upp då man samlade in alla tegelstenar som landat i floden. Vill du ha en fin utsikt över staden kan du ta en eftermiddagspromenad uppför kullen bakom Ponte Pietra till det mystiska slottet Castel St Pietro. Vägen hit upp är kantad av vackra träd. Det gamla slottet är inte öppet för allmänheten men du kan ändå beundra grunden den fantastiska arkitekturen.

9. Ta en paus i den gröna parken Giardino Giusti

Giardino Giusti, Verona.

Vill du ha en avkopplande stund i det gröna ska du besöka den vackra parken Giardino Giusti, som ligger bakom slottet på en kulle tio minuter från Arena di Verona. Den här vackra renässansträdgården anses vara en av de vackraste i Europa och anlades på 1500-talet av Giusti-familjen. Den är indelad i två delar där den ena är en klassisk italiensk trädgård med fontäner och statyer och den andra liknar mer en ostrukturerad skog med  labyrint och stengrottor. Packa picknick och spendera en eftermiddag i solen här! Adressen är Via Giardino Giusti 2.

10. Promenera bland ruinerna av teatern Teatro Romano

Teatro Romano, Verona.

Teatro Romano var en gång i tiden en mäktig teater. Idag är det en ruin där du kan vandra runt och insupa den historiska atmosfären. Under sommaren anordnas det trevliga kulturevent för alla smaker. Tar du dig en bit upp får du en vacker utsikt över Ponte Pietra-bron och stadens röda tak.

11. Shoppa på Via Mazzini och  Corso Porta Borsari

Via Mazzini, Verona.

Italien är känt för sin trendiga shopping och Verona kan också leverera riktigt bra.  I gamla stan ligger den mest populära shoppinggatan Via Mazzini med allt från H&M till italienska designmärken. Corso Porta Borsari är en annan känd shoppinggata som även lockar med ett stort utbud av vinbarer, gourmetbistros och kaféer.

12. Besök Scaligerisfamiljens gravar

Scaligeri Arch, Verona

Är du intresserad av att se Scaligeris sista viloplats, familjen som en gång styrde över Verona under 1300- 1400-talet? Gravarna ligger bakom järngaller på kyrkogården vid den ligga kyrkan Santa Maria Antica.

Hoppas att du blev inspirerad av våra tips om Verona!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell till Italien

Boka flyg till Italien

Boka hotell till Italien

Boka biljetter till opera i Verona

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.