10 saker att se och göra i Sydney

Vy över Sydney, Australien. (Uppdaterad 190927) Sydney är en favorit och ett måste när du är Down Under. Här får du våra bästa tips på saker att se och göra!

1. Besök världens kändaste operahus

Operahuset utgör den klassiska stadssiluetten för Sydney och är både stadens största kronjuvel och en av Australiens mest välbesökta attraktion. Dessutom byggd av en dansk arkitekt och klädd i svenskt kakel. Över en miljon människor kommer hit varje år för att se en föreställning och det går fler än 1500 stycken. Är du här på nyår kan du boka biljetter till den stora galaföreställningen som avslutas med ett spektakulärt nyårsparty! Du kan även göra som flera andra miljoner och bara ta en promenad för att beundra den vackra byggnaden.

2. Beundra utsikten från Sydney Harbour Bridge

En annan klassiker i Australiens populäraste stad är Sydney Harbour Bridge, en bågformad bro som länge hade världens längsta brospann. Du kan både åka bil, ta tåg och gå över. Att ta sig över till fots tar ungefär en halvtimme och då kan du i lugn och ro njuta av den absolut bästa utsikten över Operahuset. Söker du mer äventyr kan du klättra över bron med The Sydney Bridgeclimb Team. Under nyår är bron mittpunkten för de sprakande fyrverkerierna. Du tar dig till bron via Milsons Point på östra sidan eller från Bridge Stairs på Cumberland Street i centrala stan.

Sydney Harbour Bridge

3. Åk upp till toppen av Sydney Tower

Det tar 40 sekunder att ta hissen upp till Sydney Towers inglasade observationsdäck Sydney Tower Eye, 300 meter över Sydney. Sedan väntar en häftig utsikt över Australiens största stad. En annan upplevelse är att äta middag på den roterande restaurangen 360 Bar and Dining. Tornet ligger på den populära gatan Market Street. I samma hus finns även shoppingcentret Sydney Tower.

4. Promenera runt i The Rocks

Den genuina stadsdelen The Rocks ligger vid brofästet och är Sydneys äldsta område. Det var här som de första nybyggarna slog sig ner, något du kan se på de gamla sandstensbyggnaderna. Vandra runt i en labyrint av kullerstensgator, mysiga innergårdar och vackra byggnader. Varför inte ta ett glas vin på en av Sydneys äldsta pubar? Ta bussen till Circular Quay om du vill ta del av ett stort utbud av marknader, teatrar och restauranger.

5. Ta del av Darling Harbour

Ett av de hetaste turistområdena är förnyelseprojektet Darling Harbour. Förut bestod det av en rostig lastkaj och idag får du trendiga matställen, museum och populära promenadstråk i gröna miljöer. Du har nära till exempel den vackra trädgården Chinese Garden of Friends Wild, djurparken Wild Life Sydney Zoo och National Maritime Museum.

Darling Harbour, Sydney.

6. Sola, bada och surfa på Bondi Beach

Vill du sola, bada eller göra solhälsingen vid Australiens mest kända strand ska du ta sikte mot Bondi Beach. Klimatet i Sydney är behagligt året om och sommaren sker under vårt vinterhalvår. Ta tåget från Sydney till Bondi Junction och sedan vidare med buss till stranden. Norra delarna av stranden passar perfekt för dig som vill bada och den som vill surfa ska hänga på den södra delen. Är du nybörjare? Ta en surfkurs på bara några timmar! Det finns flera restauranger i närheten för den som vill ta en paus i skuggan och äta gott. Stanna gärna kvar efter stranden och njut av Bondis småstadscharm som bjuder på både shopping i köpcentrum och Bondi Markets som har öppet varje söndag. Manly Beach är en annan fin strand om du vill testa en till.

Bondi Beach utanför Sydney

7. Sätt dig i en park

Det finns flera trevliga parker att njuta av. Hyde Park ligger i hjärtat av Central Business District och är Australiens äldsta, en riktig favoritplats för både en lunch och kulturevenemang. Royal Botanic Garden är en annan park som är värt ett besök och som ligger nära Operahuset. Strosa bland exotiska blomarter och njut av lugnet. Vill du ta dig lite längre bort så är Centennial Park en grön park på 220 hektar. Hit tar du dig enkelt med buss. Ta en kaffe på ett av kaféerna, njut av en lunch på en uteservering eller packa med dig egen picknick. För barnfamiljer finns det lekplats och är du sugen på en joggingtur går det utmärkt att snöra på sig skorna och ta en runda. Det finns även möjlighet att hyra cykel.

8. Titta på koalor och andra vilda djur

Sydney är även omringad av vackra nationalparker och bara en timme bort kan du beundra söta koalor i eukalyptusträden. Det är till och med nästan lättare att komma nära djuren här än i djurparkerna. Föredrar du ett zoo så rekommenderar vi Taronga Zoo, Wild Life Sydney Zoo eller kanske Sea Life Sydney Aquarium. Mitt i staden hittar du dessutom Sydney Harbour National Park.

Koalor i Sydney.

9. Campa på Cockatoo Island

Eftersom Sydney är en hamnstad så är det nästan ett måste att ta en tur med en av de berömda Sydneyfärjorna. Gör det till Cockatoo Island som du tar dig till från Circular Quay. Ön finns med på världsarvslistan. Ta en guidad tur eller gå runt på egen hand. Du kan även stanna över natten och detta säg vara ett av världens mest spektakulära campingplatser!

10. Ta en dagstur till Blue Mountains

Missa inte att ta en dagstur till nationalparken Blue Mountains som ligger två timmar från Sydney. Utsikten från de här bergen är helt magiska! Naturen inbjuder till både grottbesök och vandringar och det finns 14 mil vandringsleder. Bland de vackra klippformatonerna är Three Sisters den allra kändaste.

Blue Mountains, Australien

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg & hotell till Australien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.