Vilken ort ska jag välja på Gran Canaria?

 (Uppdaterat inlägg 190903) Gran Canaria har i många år legat i topp på listor över vinterns mest bokade resor. Kanske beror det på vädret med behagliga dagstemperaturer under våra kalla vintermånader och en kortare flygresa som har gjort att vi tagit ön till våra hjärtan? Charterresorna hit startade 1956 har många haft den mångsidiga ön som sin favorit. Idag finns det en mängd resmål att välja på och alla har sin atmosfär. Om du är ute efter sol och bad så ska du i första hand välja den sydvästra sidan. Men jag vill samtidigt passa på att tipsa om Las Palmas som jag personligen har som favorit. Läs mer när jag guidar dig till vilken ort du ska välja på Gran Canaria. 

Vy över LAs Canteras strand Las Palmas
Gillar du stadsstrand så är Las Palmas resmålet för dig!


Läs tips om respektive resmål. Vi startar i norr och går sedan medsols ända upp på västsidan. 

Läs mer om favoriter på Gran Canaria här 

Las Palmas

Jag skrev i inledningen att Las Palmas är min favorit. Efter många resor till Gran Canaria så känner jag att huvudstaden har så otroligt mycket att erbjuda. En fin och fräsch strandpromenad med gyllengul sand och staden precis bakom, härliga äldre delar att strosa i, bra shopping i både varuhus, shoppingcenter och mysiga promenadgator och många bra restauranger. Restaurangutbudet är stort, välj gärna en bortom turiststråken för att uppleva genuin kanarisk mat. Här i Las Palmas kommer du lokalbefolkningen närmre och får ta del av vardagslivet på ett annat sätt. Jag tycker Las Palmas är en aning underskattat men jag vet samtidigt att det är många, många som återvänder år efter år. Den enda nackdelen är ju att det är sämre väder här uppe i norr även om de har många sköna soldagar. Men skulle det vara sämre en dag är det enkelt att ta bussen ner till de södra delarna för en dag på stranden.

servering på Las Canteras, Las Palmas, Gran Canaria

Bahia Feliz

Det här är TUIs ort i första hand sedan många år tillbaka. Men det lockar även de som vill surfa då det finns en bra surfskola här där du även kan testa SUP (stand up paddle). Här finns många rymliga lägenheter som passar familjer som önskar flera extrabäddar men man erbjuder även bekvämt boende på hotell. Bahia Feliz ligger precis vid stranden där det finns många aktiviteter. Bland vajande palmer ligger flera stora poolområden för både stora och små. Även Bamseklubben håller till här samt all inclusive för den som önskar. För den som inte vill åka till någon av grannorterna så finns det ett bilfritt torg, Plaza Canaria, med några butiker och restauranger. Generellt så är det ett väldigt barnvänligt resmål.

San Agustin

San Agustin är ett av de ”äldre” resmålen på Gran Canaria. Här är det nära till allt och det känns väldigt välordnat med trevliga hotell dit stamgästerna återvänder år efter år. De flesta byggnader i San Agustin är låga och här hittar du allt inom promenadavstånd. Numera finns det en promenadväg så att du kan gå till Maspalomas och Playa del Inglés. Perfekt för morgonpromenaden! På Gloria Palace hittar du ett av Europas största spa där du kan passa på att unna dig en härlig behandling. Många av Gran Canarias bästa restauranger ligger här i San Agustin.

Playa del Inglés

Man får nog säga att Playa del Inglés är den mest kända charterorten på Gran Canaria. Precis som sin systerort ovan så är Playa del Inglés en av de äldsta på ön. Är du ute efter nattliv så ska du absolut välja att bo här då utbudet är stort. Många restauranger att välja på och en hel del butiker. Trots att Playa del Inglés är ganska stort så är det ändå nära till allt. Stranden är ljus och bred och intill ligger den härliga sandöknen Maspalomas där du kan hitta en egen plats att sola på.

Maspalomas

Har mer eller mindre blivit hopbyggt med Playa del Inglés men har en ”lugnare” framtoning. Passar även för dig som vill ha nära till aktiviteter. Nedanför staden breder den omtalade Maspalomasöknen ut sig ända ner till havet. Riktigt häftigt att vandra runt i och gott om plats att sola på! Här finns även en del som är naturiststrand.

Las Meloneras

På norra sidan om Maspalomasbukten hittar du det relativt nybyggda Las Meloneras. Ett modernt resmål med fräscha hotell av hög standard. Här kan du koppla av på spa-hotell men även handla i lite flottare butiker. Lång och fin strandpromenad med härlig strand.  Här hittar du även ett casino.

Arguineguín

Om vi åker en bit norrut på sydvästkusten kommer vi till en idyllisk liten by där hotellen ligger alldeles vid havet. Orten håller hög klass på både hotell och restauranger. Arguineguín är en fiskeby där fiskebåtarna ger sig ut tidigt på morgonen och kommer tillbaka med färsk fisk som serveras på restaurangerna. Arguineguin har med åren blivit ett riktigt populärt resmål och passar både för barnfamiljer eller dig som söker en lugnare semester.

Puerto Rico

Puerto Rico tillhör en av de äldre orterna på Gran Canaria. Här kan du antingen välja att bo nere vid stranden eller uppe i bergen där du får en fin utsikt. Hotellen här uppe brukar ha bussar som går ner till centrum och stranden som ligger i en dalgång med en hamn i båda ändar. Stranden som är långgrund har mjuk fin sand vågbrytare. Utbudet i Puerto Rico är relativt stort på både restauranger och butiker. Om du vill ha omväxling så tar det bara 20 minuter att promenera längs vattnet till nästa resmål med den fina stranden, Amadores, som är nästa resmål i den här guiden.

Amadores

Amadores ligger alltså bara en liten bit söder om Puerto Rico. Amadores är mest känd för sin otroligt fina strand som anlades för några år sedan. Stranden är riktigt bred och djup och har vit mjuk sand och är långgrund. Här lever du ett bekvämt strandliv med strandpromenaden som ligger precis bakom stranden med flera serveringar. I lugna Amadores kan du verkligen njuta av en avkopplande semester.

Playa del Cura

Det sägs att Playa del Cura är det mest solsäkra resmålet här på sydvästkusten. Playa del Cura är ett lugnt och behagligt resmål med stranden och ett antal hotell i en dalgång med bra standard. Restauranger, strand och butiker ligger inom bekvämt avstånd. Det är enkelt att ta sig till grannorterna om du önskar variation.

Playa Taurito

I Playa Taurito ligger bergen alldeles intill och du kan välja om du vill bo nere vid stranden eller uppe i bergen med fin utsikt och använda hotellens transporter ner till stranden som erbjuder flera vattensporter att prova på. Vid stranden ligger en strandpromenad med flera serveringar. Alldeles intill ligger ett vattenland med vattenrutschkanor. Här finns också en härlig park med minigolfbana och tennisbanor. I Playa Taurito erbjuder de flesta hotellen all inclusive vilket gör att resmålet lockar både barnfamiljer och aktiva som önskar en bekväm semester.

Puerto de Mogán

Det är många som har tagit Puerto de Mogán till sitt hjärta och återvänder år efter år. Man kan nog säga att detta är Gran Canarias charmigaste resmål. Här har man lyckats bevara den genuina känslan på ett smakfullt sätt med i stort sett bara låga byggnader. Från början var Puerto de Mogán en fiskeby men här finns fortfarande fiskebåtar som levererar färsk fisk till restaurangerna. Här kan man bara strosa runt i gränderna som är bilfria och njuta av tillvaron eller slå sig ner i hamnen med de många båtarna. Här finns en liten strand med piren som skyddar mot vågorna men om man önskar en större med mer aktiviteter så ligger inte Playa Taurito (ovan) långt härifrån.

Agaete

Sista resmålet i den här guiden ligger uppe på nordvästra sidan och skiljer sig en del från de andra. Agaete är en genuin ort med en mysig bykärna med ett litet torg och en kyrka. Här blandar sig lokalbefolkningen med turisterna. Nere vid hamnen, Puerto de las Nieves, kan du slå dig ner på någon av restaurangerna och njuta av nygrillad fisk. Från hamnen går det båtar för en dagstur till Tenriffas huvudstad Santa Cruz. Agaete ligger väldigt vackert med gröna omgivningar och nära naturreservatet Tamadaba med fina vandringsleder i dramatisk natur. Här finns en strand med större stenar, så ta med badskor! Man kan också bada i de naturliga havsvattenpoolerna som finns på den här delen av Gran Canaria. Vill du besöka huvudstaden, Las Palmas, kör du norrut på motorväg GC2 cirka 4 mil bort.

Nu är jag nyfiken på att höra vilken som är din favorit? Eller kanske du har hittat en ny på vårt mest populära vinterresmål?

Boka din charter till Gran Canaria 

18 Responses to Vilken ort ska jag välja på Gran Canaria?
 1. Inger Svara

  San agustin är underbart. Men glöm inte åka upp till dom underbara bergen. Hyr en bil och åk när inte dom chartrade bussarna är där. gå på dom små barerna helt underbart.

  • Hallin Svara

   Inger:
   Det är många som gillar San Agustin. Har blivit en riktig ”svensk-favorit”! Vi kommer att skriva mer om utflykter i bergen! Bra tips där att försöka undvika bussarna!

 2. Gran Canaria Svara

  Min favorit är Puerto de Mogán!

 3. Jens Svara

  Jag skydde länge Kanarieöarna som pesten. Alldeles för många turister och alldeles för få spanjorer, var min bild.

  Men, så upptäckte jag Las Palmas! En lagom stor väldigt charmig stad, med betydligt fler spanjorer än turister! Dessutom med en alldeles fantastisk strand, las Canteras!

  Vi har några gånger åkt på upptäcktsfärd till de stora turistorterna men snabbt känt ”När går nästa bus hem?” Så min röst går till Las Palmas!

  • Hallin Svara

   Jens:
   Håller med dig. Las Palmas är verkligen underskattat. Tänkte skriva mer om det här i bloggen. Kanske du har några bra tips att dela med dig av?

   • Jens Svara

    Strandpromenaden längs las Canteras så klart. Dessutom har stranden på en lång sträcka ett rev en bit ut. Det fungerar som vågbrytare och ger perfekt bad innanför.

    De gamla delarna av staden, med en söt saluhall, en vacker katedral, ett litet museum om Christoffer Columbus (han stannade till här på sina rsor till Amerika) och en lång gågata med bra shopping.

    Shopping ja! Det finns flera stora gallerior med alla de stora kedjorna, dessutom mängder av småbutiker och givetvis Spaniens NK, El Corte Ingles.

    Massor av bra restauranger, dessutom ganska billigt, men undvik turistfällorna längs strandpromenaden. Här brukar vi äta grillad fisk och dricka lokalt vitt vin http://www.laolivarestaurante.com/.

    Till sist en personlig favorit, Jardin Botanico som ligger en halvtimme med buss från staden. Charmig, annorlunda och märkligt nog anlagd av en svensk, Eric Sventenius.

    • Hallin Svara

     Jens:
     UNDERBART! Jag bloggar vidare i mitt inlägg om Las Palms som kommer senare i veckan! TACK!

 4. [...] och det finns möjligheter till olika typer av semester – storstad, aktiv eller bara sola. Här ka... blogg.resia.se/2013/08/21/en-veckas-semester-i-vinter
 5. Inger Roempke Svara

  Har genom åren varit på flera av Gran Canarias orter. Den sista var på Las Palmas. Dit vill jag gärna tillbaka till. Där finns allt… som jag uppskattar.

 6. Mie Svara

  Åh denna ö är ju så härligt, finns alltid något för alla. Firade mor 60 för 19 år sedan i Porto Rico, med min familj när barnen var små på samma ställe Sedan var jag även på Amadroes med mina stora barn, Riu Vistamar, så fint! Nästa resa blev till Maspalomas…en överraskning var att hotellet jag bokade låg vid nudiststranden..som sagt – ön har många spännande platser.

  • Hallins reseblogg Svara

   Men precis så är det ju. Man kan verkligen åka till Gran Canaria och uppleva helt olika saker. Ja, nudiststranden får mans e upp med om man inte vill vara där och sola : )

 7. Tamy Svara

  Vi har bott här på ön i 8 år nu och instämmer mycket i det du skriver om alla de kända turistorterna. Las Palmas är även vår favorit, särskilt då huvudstaden här på ön verkligen har något för alla smaker. Agaete är annars en genuin och ”gömd” pärla som vi personligen tror kommer växa stort den närmaste tiden.
  En vanligt missuppfattning är annars att hela Gran Canaria ska vara sand och ökenlandskap, vilket inte kunde vara mera fel. Kommer man bort från exploaterade kust/turistorter och tar sig in mera centralt på ön så är det otroligt grönt, lummigt och vackert. Det härliga med ön är ju även att den är så liten att man med bil tar sig från norr till söder på c:a en timme och runt ön kör man på 4-5 timmar.
  För kommande reportage/artiklar tipsar vi gärna om Agaetedalen, Pueblo de Mogán (inte att förknippa med Puerto DM) och Tejeda men gärna också om helt bortglömda Teror och Moya.
  Behöver ni en guide på plats så bara slå en signal 🙂 😉

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Tamy! Kul med en äkta expert!Tack så mycket för dina härliga tips om Gran Canaria. Vi tar även med oss de förslagen du gett oss.

  • Larah Younan Svara

   Hejsan
   Vi ska åka med två små barn 5 och 6 år till GC dör första gången i 2 veckor. Läser alla tips och är så glad över det.
   Kan man åka till Marrakech via båt från las palmas?

   • Hallins reseblogg Svara

    Hej Larah!
    Det finns ingen båtförbindelse i dagsläget. Det har funnit planer i många år men ingen har startat än.

 8. Lena i Wales Svara

  Jag bor ju på spanska fastlandet, så vet inte så mycket om Kanarieöarna. Roligt att läsa om de olika platserna.

  • Hallins reseblogg Svara

   Vad kul att höra!

 9. Frode Svara

  Tipset er å ha egen bil, da kommer man seg fort rundt på øya! Har skrevet litt om spennende plasser å besøke i denne bloggen: https://www.grancanaria.blog/2018/10/ya-rundt-i-leiebil.html 🙂

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.