11 saker att se och göra i Istanbul

Istanbul i Turkiet.

Istanbul är den pulserande mångmiljonstaden i Turkiet där öst möter väst. Här får du kryddoftande basarer, häftiga moskéer och en vacker flod som rinner genom staden. Vi ger dig tipsen på vad du kan se och göra, inför din weekend hit!

1. Beundra mäktiga Blå moskén

Blå Moskén i Istanbul.

Gamla stan är Istanbuls mest populära turistkvarter och här finns flera av de största sevärdheterna. Blå moskén är en imponerande byggnad och en av världens vackraste moskéer.  Särskilt på kvällen då strålkastare lyser upp den 43 meter höga byggnaden från 1600-talet. Sex minareter pekar rakt upp mot himlen och talar om när det är dags för böneutrop. Insidan av byggnaden är täckt av blått kakel och det är så den har fått sitt smeknamn, som egentligen är Sultanen Ahmed I Moské. Du är välkommen att besöka moskén mellan de fem bönestunder som sker dagligen.
Adress: Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/İstanbul.

2. Se spår av två religioner i Hagia Sofía

Hagia Sofía i Istanbul.

Hagia Sofía är en av världens största kyrkor som tillsammans med grannen Blå moskén bidrar till Istanbuls vackra skyline. Den byggdes som en kyrka år 537 men år 1453 gjordes den om till moské. Idag är det en kulturskatt och ett museum med spår från två religioner. Passa samtidigt på att ta en kaffe på ett av kaféerna på torget eller beundra utsikten du får över Bosporen härifrån. Hagia Sophía håller öppet alla dagar utom måndagar.
Adress: Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul.

3. Kliv innanför murarna till Topkapipalatset

Topkapipalatset i Istanbul

Topkapipalatset ligger mellan Gyllene Hornet och Marmarsjön och var det osmanska sultanernas residens i fyra sekel. På den tiden var det som en liten stad i staden och det bodde tusentals människor innanför de fem kilometer långa murarna och det 70 hektar stora området. 1924 blev det ett museum och en guldgruva för den som är intresserad av historia. Det finns ett unikt spår från varje ledare som har bott här. Ta del av vacker konst, arkitektur och i köket finns en stor samling av porslinsföremål. Palatset håller öppet alla dagar utom på tisdagar.
Adress: Cankurtaran Mh., 34122 Fatih/Istanbul.

4. Upptäck Det sjunkna palatset

Det sjunkande palatset i Istanbul.

Vågar du dig ner i underjorden så är Det sjunkna palatset en riktig höjdpunkt! Basilikacisternen är en av Istanbuls underjordiska vattenreservoarer från antikens glansdagar. Den byggdes för att lagra vatten åt det Stora palatset och rymde 80 miljoner liter vatten. Idag kan du beundra arkitekturen från promenadbroar som är sparsmakat upplysta av lampor. Ta gärna en fika på kaféet och missa inte heller medusahuvudet som finns längst in! Du kan besöka palatset alla dagar i veckan.
Adress: Alemdar Mh., Yerebatan Cd. 1/3, 34410 Fatih/Istanbul.

5. Besök Süleymaniyemoskén

Süleymaniyemoskén i Istanbul.

På Istanbuls tredje stora kulle vilar Süleymaniyemoskén. Härifrån njuter du av utsikten över vattnet vid Gyllene hornet. När moskén byggdes på 1550-talet var tanken att överträffa Hagia Sofía och idag är det är Istanbuls största. Moskén innehåller även sjukhus och skola och är öppen för allmänheten mellan bönestunderna.
Adress: Süleymaniye Mah, Prof. Sıddık Sami Onar Cd. No:1, 34116 Fatih/Istanbul.

6. Shoppa på Grand Baazar

Grand Bazaar i Istanbul.

Tycker du om att gå på marknad så måste du planera in ett besök till Grand Baazar, som är en av de största i världen. Basaren ligger i Fatihdistriktet i Gamla stan och har anor från mitten av 1400-talet. Välj en av de 21 portarna som tar dig in till en exotisk handelsplats du sällan skådat! Här väntar runt 60 gator med 4 000 butiker och det är både färgglatt och livligt. Längs prydliga rader säljs väskor, kläder, skor, smycken, guld, mattor, kakelplattor, pipor och hantverk. Dessutom tycker man att affärer under det här taket ska ta tid så bli inte förvånad om säljaren bjuder på en kopp äpplete innan betalningen. Men glöm inte att pruta! Basaren håller stängt på söndagar.
Adress: Beyazıt Mh., 34126 Fatih/Istanbul.

7. Krydda till det på kryddbasaren

Kryddbasaren i Istanbul.

Den som vill ta med sig en riktig smakupplevelse hem ska besöka den färgstarka kryddbasaren. Här hittar du alla kryddor du kan tänka dig! Du kan även göra ett besök bara för den härliga atmosfärens skull. Den L-formade byggnaden består av ett 90-tal butiker och förutom kryddor säljer dem turkiskt godis, nötter och souvenirer.  Basaren finns vid Galatabron och ett annat namn för den är egyptiska basaren.

8. Kryssa på glittrande Bosporen

Vy över Bosporen och Istanbuls skyline.

Bosporen är en 30 kilometer lång flod som delar staden i två där den ena tillhör Asien och den andra Europa. Se staden från floden och välj mellan kortare och längre båtturer för att ta del av de mest populära sevärdheterna från den här vinkeln. Varför inte välja en middagskryssning så får du både se solen gå ner bland Istanbuls skyline och njuta av underhållningen ombord?

9. Lyxa till det med hamam

Hamam i Turkiet.

Att bada hamam är nästan ett måste när du är i Turkiet. Du byter om till badkläder, sätter dig i en bastu för att sedan gå vidare in till ett rum där en varm marmorsten väntar i mitten. Du blir tvättad, skrubbad och inoljad. Perfekt för både kropp och själ! Turkarna har gjort detta sedan medeltiden så de vet vad de sysslar med!

10. Roa dig på paradgatan Istiklal Caddesi

Istiklal Caddesi, paradgata i Istanbul.

På Istanbuls paradgata Istiklal Caddesi kan du shoppa, äta gott och ta del av ett hett nattliv. Gatan är 1,4 kilometer lång och ligger i den moderna stadsdelen Beyoglu.

11. Gör en utflykt till charmiga Prinsöarna

Istanbul bjuder inte bara på ett härligt storstadsliv. Kombinera gärna sevärdheter med en utflykt till Prinsöarna som ligger någon timme med färja från den här 20-miljonersstaden. Prinsöarna består av nio öar där Büyük Ada är den största och mest besökta. De är bilfria och som små härliga oaser.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till Istanbul
Boka flyg till Istanbul
Boka hotell till Istanbul

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.