Upptäck Krabis övärld

Longtailbåtar vid stranden på phiphi island, Krabi, Thailand

Krabi är bland den vackraste provinsen i hela Thailand med sin storslagna natur. Här möts du av magnifika kalkstensberg, laguner, grottor, turkosblått vatten och vackra stränder. Här blir din semester en skön blandning mellan lugna orörda stränder, äventyr och nattliv. Slappa på stranden, paddla kajak i grottor, ägna dig åt bergsklättring, gör utflykter i mangroveträsk, träffa apor av arten Makaker och förstås, njut av det heta thailändska köket med en iskall Singha!

Ao Nang

De flesta som reser till Krabi kommer till området Ao Nang. Här finns gott om butiker, barer, restauranger och hotell i alla prisklasser. Men bli inte fast här, utan ta dig ut i den vackra övärlden som Krabi har att erbjuda. Antingen har man sin bas här i Ao Nang och gör dagsutflykter till olika öar eller så ö-luffar man runt.

Nere vid stranden i Ao Nang ligger longtail-båtarna på rad och väntar på att få ta med dig ut på äventyr. Man kan välja mellan att hyra privat båt eller att resa tillsammans med andra resenärer.

 

Railay-halvön

Mitt emellan Krabi stad och Ao Nang ligger den fantastiska Railay-halvön. Området är omgivet av höga kalkstensberg och det enda alternativet att ta sig hit är med båt. Railay  West Beach är en av tre stränder på udden. De andra två är den vackra Phra Nang Beach och den inte fullt så vackra Railay Beach East (Leam Nang). Den sistnämnda stranden är inget man badar vid utan är mer ett mangroveträsk. Det är inga längre avstånd mellan stränderna utan att du orkar promenera.

Railay Beach är hett på dagarna, här gassar solen på och det är svårt att finna skugga. Kvällarna däremot är magiska, då lägger barpersonalen ut mattor på stranden och man kan njuta av fantastiska solnedgångar.

Phra Nang Beach är den vackraste stranden på halvön. Här finns endast ett lyxhotell. Under högsäsong kan det vara trångt på stranden då många turister tar sig hit på dagarna. Många klättrare håller till här vid de magnifika kalkstensbergen. Blir man sugen kan man boka en privat instruktör och få prova på att klättra i denna underbara miljö. Om man inte är lika våghalsig så kan man ta sig upp till en utsiktsplats. Det är fysiskt ansträngande och på sina ställen skulle man nästan behöva ha klätterutrusning. Ett tips är att lämna sina flip flops på stranden och istället ta på sig gymnastikskor.

Railey Beach East (Leam Nang) ligger mitt emellan de andra stränderna. Här ligger flera hotell, allt från enklare bungalows till större resorter. Om du väljer att bo här har du bra utgångspunkt för att nå Phra Nang Beach på dagarna och Railay Beach på eftermiddagen.

Railay beach Thailand

 

Koh Poda

En dagsutflykt till en av Thailands vackraste ständer går till Koh Poda. Det tar cirka 30 minuter att ta sig ut till denna ö från fastlandet. Ön lockar många turister så ett hett tips om du vill vara lite mer för dig själv är att inte stanna där du blir avsläppt utan att ta dig en bit bort. Ön är relativt stor så det är lätt att finna en plats på stranden som du kan ha för dig själv. Ta med snorkelutrusning och simfötter och ge dig ut och snorkla.

Det finns gott om makaki-apor på ön och de kan bli ganska närgångna om man har mat med sig. Har man inte packat med sig något att äta så finns det en restaurang som serverar enklare rätter.

Makaki apa i Thailand

 

Chicken Island

Chicken Island är en liten paradisstrand. Ön har fått sitt namn efter formationen på ön, på håll ser det ut som att ett fågelhuvud sticker upp. Här finns bra snorkling och du kan se  massor av färgglada fiskar. Vid lågvatten kan man ta en promenad bort till grannön Tup Island.

Chicken island, Krabi, Thailand

 

Koh Hong

På Koh Hong blir du lätt tagen av hur otroligt fint det är. Här finns det bara djungel, kalkstensberg, kritvit strand och smaragdgrönt vatten. På ön finns det också gott om varaner så bli inte förvånad om en meter lång ödla kommer gående. Det går en liten stig som leder dig genom djungeln, där du kommer få uppleva mäktiga klippor, lianer att svinga dig i och kanske en och annan varan. Undervattenslivet på ön får du inte heller missa. Här är det fantastiskt att få snorkla omkring bland färgglada fiskar.

Vid ett besök till ön brukar båten också stanna vid Hong-lagunen. Den nås genom en smal passage mellan kalkstensbergen. I lagunen gör båten ett kort stopp så att man kan ta sig ett dopp här. Det är en häftig känsla när man står med vatten upp till midjan och ser de magnifika klipporna omringa en.

Snorkar i havet. Thailand

 

Koh Lanta

Koh Lanta, även kallad svensk-ön består av öarna Lanta Yai och Lanta Noi. Det är på den södra ön Lanta Yai som turismen är störst. Väljer duatt resa hit med båt går du iland i hamnen i Saladan.

Det är på den västra sidan av ön du hittar de bästa stränderna och de flesta hotellen. Saladan ligger i norr och är öns centrum. Här finns ett flertal restauranger, barer och butiker. Man kan mest köpa souvenirer och kläder. Efter Saladan följer strand efter strand ända ner till den södra delen av ön. Alla stränder har olika karaktär och lockar olika typer av människor. Klong Dao lockar framförallt familjer med småbarn, då havet här är grunt och stilla. Stranden är lång, bred och hård så här är det lätt att komma fram med barnvagnen. Ät gärna på Veed Vew Bar & Restaurang som är kända för att ha riktigt bra thailändsk mat.

Nästa strand är Long Beach, Pra Ae Beach. Stranden är lite smalare och du kan lätt svalka dig under skuggan av en palm. Long Beach är kantad av ett flertal restauranger och de flesta ligger direkt på stranden.

Klong Kong är stranden med minst turister. Det är mest backpackers som njuter av den lugna avslappnade atmosfären som råder. Här tar man tar dagen som den kommer och tempot är lugnt. Stranden är kritvit men bitvis ganska stenig. Det finns ett antal boendealternativ och ett par restauranger här men utbudet är ganska begränsat.

En annan favoritstrand är Klong Nin. Här kan du leva barfotaliv från morgon till kväll. På norra delen av den långa stranden är sanden mjuk och len medan den södra delen har lite mer sten. Längs med stranden ligger flera restauranger och här njuter du av en middag med fötterna i sanden. Missa inte ett besök på Roi Thai som serverar den kanske bästa thaimaten på hela ön. Missa inte heller tacosen på Lanta Miami resort.

Koh Lanta har mycket mer att erbjuda än härligt strandliv. Ge dig tid att åka på utflykter som en tur till vattenfallet Klong Jak, kajakpaddling vid Koh Talabeng och se mangroveträsken och alla makaki-apor.

 

Thailändsk mat

 

Bubu island

Vill du känna på det gamla Thailand, njuta av lugnet och utforska en orörd ö då ska du ta dig till den mysig lilla ön Bubu. Ön nås med båt, resan tar ungefär 30 minuter med longtailbåt från Koh Lanta. På Bubu kan du leva ett äkta Robinsonliv! På ön finns det bara en resort. Den är liten och består av endast tre bungalows och en mindre restaurang. Vill du inte stanna över natten så kan du istället välja att spendera ett par timmar här och njuta av den vackra stranden och den frodiga växtligheten som finns på ön.

 

 

Koh Ngai (Hai)

Koh Ngai är den sydligaste ön i Krabiprovinsen och lockar mest till sig backpackers och andra resenärer som vill komma undan all turism. På öns östra kust finner du de flesta resorten och här finns ett tiotal att välja mellan. De ligger glest utspridda på den långa stranden så här känner du inte av någon trängsel.

 

Koh Phi Phi

På Koh Phi Phi Island möts du av kritvita stränder, fantastiska dykmöjligheter och underbara miljöer. På stranden Maya Beach spelades The Beach in, filmklassikern med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Kombinera lugna dagar på obebodda öar med thailändsk vardag på huvudön Phi Phi Don. Resmålet är verkligen vackert som ett vykort!

Hängmattor vid stranden på Phiphi island, Krabi,Thailand.

Boka resa till Thailand
Boka flyg till Thailand
Boka hotell i Thailand

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.