Se och göra i Dubai, Förenade Arabemiraten

uae-dubai-soluppgang

(Uppdaterat 191007) I Dubai finns det ultramoderna skyskrapor, världens högsta byggnad Burj Khalifa, lyxhotell och shopping i världsklass. Lägg till palmkantade stränder, en magisk öken och kryddoftande basarer. Tröttnar du på värmen så kan du kyla ner dig genom att åka skidor! Här bjuder vi på våra bästa tips på saker att göra under din semester!

Burj Khalifa

uae-dubai-burj-khalifa

Den här byggnaden lär du inte missa vid ditt besök i Dubai – världens högsta byggnad (828 meter hög) syns på långt håll. Burj Khalifa slår många världsrekord; flest våningar i världen, den högst belägna moskén i världen, den högst belägna poolen i världen och dessutom världens snabbaste och högsta hissar. Byggnaden består av kontor, bostäder och hotell och invigdes år 2010.

På Burj Khalifa finns två utsiktsområden. ”At the Top” på våning 124 + 125 samt det nyaste på våning 148. Här finns teleskop, utställningar och terrass. Vyn du får över Dubai är oslagbar. Förboka dina biljetter för att vara säker på att få en plats, speciellt på helgerna. Entrén hittar du på bottenvåningen i shoppingcentret Dubai Mall.

The Dubai Fountain

uae-dubai-fontaner

The Dubai Fountain (fontänshow) finns i den enorma konstgjorda Burj Khalifa-sjön precis utanför Dubai Mall. Det är förstås världens högsta fontän där den högsta strålen når upp till 140 meter. Fontänen, som är stor som två fotbollsplaner, lyses upp av 6 600 lampor. Den ljud- och ljussatta showen visas var 30:e minut mellan klockan 18 och 23. Att se showen är gratis men vill du komma ännu närmare skådespelet kan du betala en slant för att stå på the Dubai Fountain Boardwalk. Det är en 272 meter flytande plattform som ligger bara 9 meter från fontänerna.

Dubai Mall

uae-dubai-mall-omradet

Dubai Mall är världens till ytan största nöjes- och shoppingcenter. Över 1 300 butiker, 200 matställen och en mängd attraktioner väntar. Bland attraktionerna finns DubaiDino som är ett stort dinosaurskelett. KidZania som är ett interaktivt lekrum där barnen kan klä sig som någon av 80 yrkesroller, t.ex. kirurger, mekaniker etc.  SEGA Republic är ett spelpalats med mer än 170 spel, simulatorer och virtuella upplevelser. På Emirates A380 Experience kan du gå in i en flygplanscockpit för en 30 minuters simulering och vara en pilot för ett tag. Här finns också biograf, fotbollsarena, skridskorink och inte minst Dubai Aquarium & Underwater Zoo (se nedan).

Dubai Aquarium & Underwater Zoo

uae-dubai-mall-aquarium

Här finns ett 10 miljoner liters akvarium som är ett av de största akvarierna i världen. Det rymmer tusentals vattenlevande djur, som omfattar över 140 arter. Du hittar bland annat över 300 hajar och rockor. Dubai Aquarium & Underwater Zoo är listat hos Guinness World Record för att ha största ”fönsterväggen” (32,8 m bred och 8,3 m hög) i världen. Det kostar inget att titta på detta imponerande akvarium från utsidan i Dubai Mall. Om du väljer ett besök kan du gå i en glastunnel genom akvariet, åka med en glasbottnad båt eller dyka bland hajar.

Burj Al Arab

uae-dubai-burj-al-arab

Burj Al Arab ett superlyxigt 5-stjärnigt (de ger sig själva 7 stjärnor!) hotell som ligger på en konstgjord ö nära Jumeirah Beach. Det är det 3:e högsta hotellet i världen och är mest känt för sin arkitektur som liknar seglet på en traditionell dhow-båt. Det finns bara sviter, 202 till antalet, alla med egen butler. När du vill ut på sightseeing kan du hyra en Rolls Royce med chaufför eller ta en tur med helikopter direkt från hotellets helikopterplatta.
Om du inte är gäst kan du bara besöka hotellet genom att boka in ett restaurangbesök. Varför inte prova exklusiva Al Muntaha på 27: e våningen eller Al Mahara som är en annan av hotellets nio restauranger och som nås genom en undervattenstunnel i ett stort akvarium?!
Boka Burj Al Arab här.

Palm Jumeirah

uae-dubai-the-palm-jumeirah

The Palm Jumeirah är en konstgjord ö formad som en palm. Ta en helikoptertur för att se ön från ovan, den mest spektakulära vyn. Här finns bostäder och hotell längs de fina stränderna.

Det stora lyxiga femstjärniga hotellet Atlantis, The Palm ligger längst ut på palmön. Hotellet har tre privata beacher, en vattenpark, ett akvarium, ett dykcenter, en shoppinggalleria samt 23 restauranger, barer och lounger.
Boka Atlantis, The Palm här.

Aquaventure

Svalka dig på det roligaste och blötaste sättet, besök vattenparken Aquaventure i Dubai, Mellanösterns vattenpark nummer ett! Här finns 17 hektar av adrenalinpumpande åkattraktioner och vattenrutschkanor som hela familjen kan njuta av. 

Aquaventure erbjuder ett flertal vattenrutschkanor och flodbanor, hajsafari och matning av rockor, och som enda vattenpark i Dubai erbjuder de en privat strand för enbart besökare på Aquaventure Waterpark och Dolphin Bay. Aquaventure Waterpark hittar du på vackra Atlantis The Palm Jumeirah. Boka biljetter här

Mall of the Emirates

uae-dubai-mall-of-emirates

Mall of the Emirates är ett lyxigt shoppingcenter beläget i området ”New Dubai”. Förutom mängder av affärer finns det mer än 90 restauranger och kaféer och flera nöjesattraktioner. Magic Planet är ett underhållningsområde för hela familjen. Här finns även biografer och Dubai Community Theatre and Art Center som erbjuder lokala och internationella musik- och teaterföreställningar. Den mest kända attraktionen är skidanläggningen Ski Dubai (se nedan).

Ski Dubai

uae-dubai-mall-of-emirates-ski-dubai

Ski Dubai är en inomhusskidanläggning i shoppingcentret Mall of Emirates. Att gå från ökenklimatet utanför till att åka skidor i ett snölandskap är nästintill overklig. Här finns även en barnbacke, liftar, skidinstruktörer, skid- och snowboardaffär, kafé i alpstil och pingviner. Boka inträde här.

Dubai Marina

uae-dubai-marina

Dubai Marina är ett läckert område med riktigt höga skyskrapor.  Här finns bostäder och hotell längs konstgjorda vattensystem med kanaler och småbåtshamnar där de stora lyxyachterna ligger på rad. Det finns promenadvänliga stråk kantade av restauranger, kaféer och butiker.

Guldbasaren (Gold Souq)

uae-dubai-guldsouk

Dubai är känt för sitt billiga guld och det är en upplevelse att besöka Guldbasaren i området Deidra oavsett om du vill köpa eller bara titta. Du kan köpa färdiga guldsmycken här eller komma med en design och få den tillverkad. Förutom guld hittar du smycken gjorda av platina, diamanter och silver. Kom ihåg att pruta över priset och att få ett äkthetsintyg. Många butiker stänger mitt på dagen så kom på förmiddagen eller kvällen.

Kryddbasaren (Spice Souq)

uae-dubai-kryddsok

Kryddbasaren som ligger intill guldbasaren kallas också Grand Souq eller Deira Old Souq. Ett besök här bland vanliga och ovanliga kryddor är en verklig doftupplevelse. Saffran går att hitta till bra priser, prutning gäller. Du hittar också butiker som säljer andra varor som hushållsartiklar, textilier, elektronik och skor. Även här är många butiker stängda mitt på dagen. Att se folklivet här är halva nöjet.

Dubai Museum

uae-dubai-museum

Dubai Museum är inrymt i det historiska Al Fahidi-fortet som byggdes 1787 och är den äldsta byggnaden i staden. Fortet byggdes för att försvara staden från attacker. I många år var fästningen den officiella bostaden och arbetsplatsen för Dubais ledare. Det har också fungerat som ett fängelse och garnison. Museet ger dig en grundläggande översikt över Dubais omvandling från en enkel handelspost till en modern stad.

Jumeirah Mosque

uae-dubai-jumeirah-moske

Jumeirahmoskén är ett landmärke i Dubai och stor nog att husera 1 200 troende. Den byggdes helt av vit sten i den medeltida Fatimid-stilen, med höga dubbla minareter som ramar in en stor kupol i mitten. Interiören är vacker med mycket mosaik. Det är den enda moskén där icke-muslimska besökare kan göra ett besök på insidan. Rundturer arrangeras av Sheikh Mohammed Center för kulturförståelse. Allt du behöver göra är att anlända till moskén klockan 9.45 lördag-torsdag. Rundturen varar ungefär två timmar och du får ta bilder inuti. Var noga med att ha täckande klädsel.

Hoppas att du gillade tipsen!

Boka flyg och hotell till Dubai
Boka flyg till Dubai
Boka hotell i Dubai
Boka alla upplevelser i Dubai 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.