Vart ska jag åka i Turkiet?

Här kommer en faktaguide över de olika semesterorterna i Turkiet. Jag minns tydligt när charterresorna till Turkiet startade i slutet på 80-talet. Jag arbetade då på TUI (Fritidsresor) och vi hade aldrig någonsin varit med om ett så stort intresse för något resmål. De första orterna man reste till var Antalya och Alanya. Alanya blev snabbt en favorit hos många och har idag vuxit till en riktigt stor stad.

Idag har många hittat sina favoriter och återvänder år efter år. Men våga utmana dig själv och testa ett annat resmål. För det finns så mycket att upptäcka. 

Antalya-området – flygplats Antalya

Alanya

Alanya är det största orten är den största orten på sydkusten och passar dig som söker ett stort utbud av nöjen, shopping, restauranger och stränder.  I och runt Alanya finns många koncepthotell som har närhet in till stan. På båda håll om centrala Alanya finns två stränder. Den mest populära är den på västra sidan, Kleopatrastranden. Trots ett stort utbud för turister så tipsar vi om att besöka den gamla delen av Alanya där lokalbefolkningen bor för en annan matupplevelse. Ta en tur upp till borgen som delar Alanya. Den är byggd i början av 1200-talet och har hela 86 torn och en skyddsmur. Ät en bit mat på Kale Panorama Restaurant och njut av utsikten.
Transfer: 2-2.30

Utsikt från borgen i Alanya

Side

Side är verkligen ett resmål med många återvändande gäster. Du väljer om du vill bo nära centrum där allt ligger samlat eller en bit ifrån nära stränderna där de flesta av alla inclusive-hotellen ligger. De flesta av dessa har gratis transporter in till centrum. Under den romerska tiden så var Side en av de mest livliga hamnstäderna där handeln var väldigt viktig. Här finns fortfarande en hel del lämningar kvar vilket gör staden till en genuin och trevlig semesterpärla. I Side centrum finns en vacker hamnpromenad där det under högsäsong brukar vara fullt av folk som lämnat stränderna efter en skön dag. Ner mot centrum ligger en bred gata med mängder av butiker med allt man kan tänka sig. Under högsäsong är gatan avstängd för biltrafik för att göra plats åt alla som vill promenera runt. Varje måndag är det marknad i Manavgat dit du enkelt tar en dolmusbus några kilometer in i landet. Här hittar du basarkvarter med marknadsstånd där det säljs allt från kläder, hushållsmaskiner och mat förstås.
Transfer: 1 timme

Side

Läs mer om den goda maten i Turkiet

Belek

För dig som vill spela golf på semestern ska definitivt välja Belek. Här finns inte mindre än 14 golfbanor och greenfeen är förstås billigare än vad man är van vid från andra länder. Generellt så är boendestandarden hög här i Belek och de flesta hotell erbjuder all inclusive och ligger på den långa och vidsträckta stranden. Belek passar även dig som vill passa på och träna på semestern då många hotell erbjuder klasser och gym samt tennisbanor. En fartfylld utflykt är till floden Köprüçayi där du kan prova på rafting.
Transfer: 40 min

Antalya

Vy från gamla stan över hamnen i Antalya

Jag blev väldigt förtjust i Antalya när jag reste runt i Turkiet för att se alla semesterorter. Antalya är huvudstaden i regionen och det är en oerhört charmig stad med en underbar gammal stadsdel. Så härligt att promenera genom gränder med osmanska hus som slingrar sig likt en labyrint. Här hittar du hantverksbutiker, tehus och romerska murar. När du vandrar genom staden kommer du ner till den gamla hamnen där det finns flera restauranger som är öppna både för lunch och middag. Här är det skönt att slå sig ner, titta på folklivet och båtarna som går till Alanya och andra utflyktsmål. Även ovanför hamnen finns flera restauranger med balkonger som har en fin utsikt. Det finns större hotell vid stranden utanför Antalya men jag skulle absolut välja att bo i gamla stan på ett av de vackra hotellen. Min favorit är Tuvana som består av flera byggnader med vacker trädgård och vacker pool. Boka Tuvana här.  Varför inte resa hit på en weekendresa?
Transfer: 30 min

Läs mer om Antalya här

Mattor utanför hantverksbutik i gamla stan, Antalya, Turkiet

Läs mer om historiska sevärdheter på sydkusten
Läs mer om utflykter på sydkusten

Marmarisområdet – flygplats Dalaman

Marmaris

Marmaris är huvudorten i det här området och har en väldigt trevlig marina där båtarna ligger tätt. Strax bakom ligger den gamla stadsdelen där basarkvarteren är det mest populära. Här hittar du ett stort utbud av olika varor, kryddor, mat, väskor, skor, glas och mycket annat. Strax ovanför på en kulle ligger den gamla borgen från 1500-talet och ramar in staden.  Väster om staden ligger den breda stranden i Marmaris och ytterligare en bit ut ligger Günnüceks nationalpark. En lummig park med små avskilda badvikar och fina picknick-ställen. Från hamnen i Marmaris avgår det dagligen mängder av badbåtar till vackra vikar med otroligt klart vatten.
Transfer: 1.30

marmaris

Icmeler

Tycker du att Marmaris är lite stökigt väljer du systerorten Icmeler som bara ligger 6 km därifrån vackert inramad av gröna berg. Här råder ett härligt lugn och alla hotell har nära till den fina stranden. Från stranden går en kanal som kantas av butiker och restauranger. Det är enkelt och billigt att ta dolmusbussen in till Marmaris och tillbaka. Ett annat tips är att ta bussen till orten Turinc som är riktigt mysig och har en fin strand. Icmeler och Marmaris ligger nära Rhodos och hit kan du åka på dagsturer med båt.
Transfer: 1.45

Vy över Icmeler, grannstad till Marmaris på turkiska sydkustenr

Läs mer om shopping i Turkiet

Fethiye

Fethiye är en mysig stad med med inbjudande badvikar. Här hittar du vitkalkade hus i en mysig statskärna med shoppinggator, kaféer och restauranger. I den gamla stadsdelen hittar du ett basarområde med ett stort utbud. Du tar enkelt en dolmus 30 minuter bort till Turkiets vackraste strand Ölüdeniz. Även där finns det restauranger och butiker.
Transfer:
1 timme

Fethiye
Fethyie är en charmig ort med både bra stränder och stort utbud av bra restauranger och shopping. 

Oludeniz
Den omtalade stranden Öludeniz.

Bodrumkusten – flygplats Milas

Bodrum

Många tycker det känns som man hamnat i Grekland medan andra kallar Bodrum för Turkiets St. Tropez. Bodrum är en Turkiets mest charmiga städer med sina vitkalkade hus, mysigt hamnkvarter, bra shopping och stränder intill staden. Inne i Bodrum och dess labyrintliknande gamla stadsdelar ligger de färgstarka basarkvarteren med hantverksbutiker, juvelerare, turkiska delikatessbutiker, handsydda skinnväskor och klädaffärer. Här finns även gott om matställen och varför inte göra som turkarna och ta en kebab på stående fot och en Ayran till som är en svalkande yoghurtdryck?! Hyr bil eller ta båten till intilliggande badvikar där du i stort sett kan vara ensam.
Transfer: 40 min

Förutom dessa lite mer omtalade orter finns det förstås många mindre. Har du hittat din favorit?

Flyg & hotell Turkiet

Flyg Turkiet

Hotell Turkiet

Charter till Turkiet

31 Responses to Vart ska jag åka i Turkiet?
 1. Inga-Britt Sälgström Svara

  Hej, vi är ett gammalt par på 87 resp 81 år. Vi skulle vilja åka till något ställe där hotellet ligger vid stranden – vi har svårigheter att gå – gärna med en strandpromenad. Kan du rekommendera någon lamplig plats?????

  • Hallin Svara

   Inga-Britt Sällström: Hejsan, jag tror att ni skulle tycka om Side. Välj gärna ett hotell som ligger båda nära stranden och nära centrum så är det inte långt att gå. Ett trevligt hotell är Sunprime Dogan Side Beach som ligger precis vid stranden men de har även en härlig pool och restaurang på hotellet om man skulle vilja äta där. Jag föreslår en resa i början av maj eller slutet av september då det är en behaglig värme i den här delen av Turkiet. Om du vill ha mer information så kontakta gärna någon av våra säljare på telefon: 0771-92 92 92. /Hallin

 2. P-E Rångefors Svara

  Hej Maggan, Med din enorma erfarenhet från och om Turkiet, så måste jag få fråga dig om,..(om du har några BRA erfarenhetstips)…om stället vi ska åka till i aug-2013.Sendido Golden Bay tror jag det hette,i närheten av Alanya.Vi är två par i 55-60 års åldern som hoppas att vi valt ett bra ställe, MEN man vet ju aldrig, Vad tror eller vet du om den platsen?? Mvh Pererik.

  • Hallin Svara

   P-E Rångefors: Hej Per-Erik, Nu har jag tittat närmare på hotellet ni valt, Sentido Golden Bay. Det är ett nybyggt hotell med mycket hög klass med all inclusive. Jag kan tänka mig att maten kommer smaka riktigt bra vilket den brukar göra på all inclusive-hotellen som har hög standard, precis som det hotell ni valt. Det ligger två mil väster om Alanya med en egen strand framför. Jag tror inte att det finns så mycket i omgivningarna men hotellet bjuder ju på en hel del aktiviteter. Om ni önskar att se något annat för en dag så föreslår jag att ni åker in till Antalya istället för Alanya. Det är en väldigt mysig stad. I den gamla stadskärnan slingar sig gränder med små hantverksbutiker. Promenera hela vägen ner till hamnen och ät er lunch där. Jag är säker på att det går bussar utanför hotellet annars kan en taxi också fungera. Det brukar inte kosta så mycket. Ser även att hotellet har fria bussar till Alanya två gånger per dag så om ni även skulle vilja åka dit så fungerar ju det utmärkt! Jag hoppas ni får en härlig semester!

 3. Marina Englund Svara

  Hej!
  Måste fråga dig ang när man ska åka till Turkiet? Hade tänkt åka med hela familjen i augusti v 32. HAr fått nu kalla fötter för att en del har sagt att det är 54 grader o att man inte kunde gå ut fören vid 16.. Åker med barn i ålder 6,8,15,19. Vad tror du?
  Med vänlig hälsning
  Marina

  • Hallin Svara

   Marina Englund: 54 grader låter väl häftigt. Men visst är det varmt i Turkiet precis som det är i de flesta Medelhavsländer i augusti. Det man ska göra är att lära av de som bor där. Alltså vara ute på förmiddagen, ta en lång lunch i skuggan med siesta efteråt för att sedan gå ut på eftermiddagen igen. Turkiet är ett våra mest populära resmål och många åker dit år efter år. Men om man håller sig i skuggan under de varmaste timmarna och dricker mycket vatten så bör inte värmen vara något problem. De allra flesta lägenheter har air condition vilket svalkar skönt på natten!

  • Johanna Svara

   Vi har varit i Turkiet 4ggr de senaste åren o det har aldrig varit 54g max 42 men bara någon timme på em. Ifjol bar vi i side med våran 2,5åring. Gick super! Nackdelen efteråt är att hon klagar på att det är kallt hemma i Sverige.
   Något som jag däremot är rädd för i Turkiet är erdogan, som verkar kunna höra vad som helst.

   • Hallins reseblogg Svara

    Hejsan,

    Side är väldigt fint och trivsamt. 42 grader låter väldigt mycket men om man vill sola och bada så fungerar det ju. Bara man dricker ordentligt med vatten : )

    Ja, det är vi nog alla. Men det känns som det är trygga resmål att åka till just nu och det finns inga restriktioner i den här delen av Turkiet.

 4. Ted Svara

  Jag ska eventuellt åka till den enda populära platsen du inte har med på listan, nämligen Kusadasi.

  Vad vet du om Kusadasi? Och varför är det inte med på din lista?

  • Hallin Svara

   Ted: Det var verkligen en berättigad fråga : ) Hur kunde jag missa det. Har faktiskt varit där en kort visit en gång med båt från Samos. Det jag minns är att det är en ganska stor stad med ett stort utbud av shopping och aktiviteter samt många bra restauranger. De bästa stränderna ligger en bit utanför centrum men det är väldigt enkelt att ta sig dit med dolmusbussarna som brukar gå med täta turer. Jag hoppas att ni får en fin semester och om du vil så får du gärna återkomma och berätta mer så vi även får med Kusadasi i bloggen!

 5. Sonja Svara

  Hej
  Vad skulle du rekommendera till en familj med två pojkar 10år och 14 vi skulle åka till alanya men fick kalla fötter efter allt mag sjukan som små barnen och vuxna fått där shopping är ett stort intresse till oss
  och en sista fråga vad tycker di om cesme?

  • Hallin Svara

   Sonja: Tyvärr har jag inte varit Cesme men jag tycker ni ska åka till Side. Det är otroligt mysigt nere vid hamnpromenaden och det är riktigt bra shopping. Vill man shoppa mer så kan man åka en dagstur till marknaden i Manavgat varje måndag. Här har jag skrivit mer och har en hel del tips: http://blogg.resia.se/2013/03/14/side-allt-mer-populart/

 6. Camilla Svara

  Hej!
  Vi har bokat en resa till turkiet, vi ska bo i Alayna!
  Vi åker den 10 okt,nu är det så att en del har kommenterat om vädret,är det osäkert väder då?
  Mvh Camilla

  • Hallin Svara

   Camilla: Turkiet är ett av de ställena som är det bästa att åka till om man vill till Medelhavet i oktober. Det kan vara större risk för regn generellt i oktober men oftast är vädret härligt och cirka 25 grader på dagen och 15 på natten. Om det regnar så brukar det bara vara någon enstaka dag. Ta med en kofta om kvällarna blir kyliga och hoppas ni får en härlig resa!

 7. Sabine Robé Svara

  Hej jag undrar vart i Turkiet man ska åka med en 3 åring och en 7 åring om man vill att de ska kunna bada i havet och inte bara i poolen. Har varit på seven seas side förra året men stranden va inte bra

  • Hallin Svara

   Sabine Robé: Konstigt, jag svarade dig men svaret tycks ha kommit bort?! Jo, Side är en härlig ort men stränderna är kanske inte de bästa. Vill du ha bättre stränder så föreslår jag Icmeler med fly till Dalaman. Det går charter dit också! Icmeler är en lugn och härlig badort och vill man ha mer liv och rörelse så kan man ta dolmus-bussen in till Marmaris på 10-15 minuter. Här kan du läsa mer: http://blogg.resia.se/2013/03/23/marmaris-och-icmeler/
   Andra orter som har bra stränder är Fethye och Öludeniz med Turkiets bästa strand!

 8. Sabine Robé Svara

  Går det charter även i från någon flygplats i Norrland eller måste man ta sig till Stockholm . Bor nämligen i Övik

  • Hallin Svara

   Sabine Robé: Har tittat på utbudet nästa sommar och det är så att de flesta flygen från Norrland går till Antalya och de orter som ligger i närheten. Ser dock att Fritidsresor flyger till Bodrum från Umeå som är riktigt trevligt. Här kan du läsa mer om det: http://blogg.resia.se/2013/03/26/bodrum/#.UmUXWnBSh8E

 9. Sabine Robé Svara

  Hur är det i ineckum för mindre barn om man ser till stränderna. Hittade nämligen en resa dit som skulle passa familjen och ett hotell som verkade lämpligt. Tänkte även höra om det finns nåt shopping utbud där att tala om. Tack på förhand

  • Hallin Svara

   Sabine Robé: Där har jag tyvärr inte varit men vad jag förstår så är det en ”förort” till Alanya. Stranden sägs ska vara fin men orten är nog ganska lugn, några restauranger och caféer men inte så mycket shopping! Bäst utbud får ni i Alanya dit det tar 30 min med bussen. Personligen är jag mer förtjust i området Marmaris och Icmeler men Alanya är ju oerhört populärt!

 10. Anneli Svara

  Hej
  Vi har varit i Turkiet några gånger med små barn och tyckt all-inclusive varit toppen. Nu börjar barnen bli större och vi börjar bli trötta på stökiga, omysiga buffemiddagar. Idealet skulle vara att bo på all-inclusive för lunch, glass, snacks, underhållning etc men att sen gå ut och äta på en vanlig restaurang på kvällen. Problemet verkar var att all-inclusive hotellen konkurerar bort de vanliga restuarangerna. Dalyan är en urmysig by, finns det något liknande fast med all-inclusive , strand, shopping och restauranger?
  Hälsningar Anneli

  • Hallin Svara

   Annelie: kan förstå din önskan om att utforska mer när barnen börjar bli större. Turkiet är ju ett av de länder där all inclusive verkligen har blivit populärt. Trots att det är ett land med så mycket god mat! Jag har tyvärr inte varit i de mindre orterna, inte heller Dalyan som ni har varit i. Jag skulle kunna tänka mig att andra orter i närheten som är mysiga är Turunç och Ölüdeniz. Annars kanske man vill ha en lite större ort med mer utbud, då hade jag satsat på Bodrum dit alla som åker verkar så nöjda! Här kan du läsa mer om Bodrum: http://blogg.resia.se/2013/03/26/bodrum/

 11. […] presentationen av Turkiska sydkusten skrev jag att Alanya är det största resmålet på Turkiets sy... blogg.resia.se/2013/03/13/alanya-att-se-och-gora
 12. John Svara

  Hej!

  Vart åker man om man gillar lugn och ro fina stränder kanske allinclusive eller resturanter med fräsh vegetarisk mat ? Kanske inte så mycket turister, och när är det bäst att åka till turkiet vilka månader? Ingen shopping inget nattliv. 🙂 Tack

  • Hallins reseblogg Svara

   Hejsan,

   Jag undrar om du inte skulle gilla Içmeler som är en ganska lugn ort med fin strand. Här finns dock en del restauranger och om man önskar ett större utbud så kan man ta en dolmos-buss in till Marmaris (7-8 km) som är en större stad. En annan ort man kan välja är Fethye som visserligen har en del turister men känns väldigt genuin. Härifrån kan du åka till den fantastiska stranden Öludeniz som verkligen är något extra. Turkiet har en ganska lång säsong med tanke på att det ligger så långt söderut. Det är lugnast här i slutet av april och i maj och därefter mitten på september och oktober. Under högsäsong blir det naturligtvis mer folk och temperaturen stiger ganska rejält. Hoppas du fick lite tips!

 13. Christina Frisberg Svara

  Hej!
  Jag har hittat mitt guldkorn i Turkiet, nu är det ett tag sedan jag var där, Cesme heter det & man måste flyga till Izmir, Jag bara älskar stället, att slippa STORA horder av turister & ta en liten Dolmusbuss till någon av favoritstranden för att njuta av kristallklart vatten fullt med små fiskar som simmar omkring, sedan beställa in grillad fisk så färsk så den nästan sprattlar & en riktigt god sallad med solmogna tomater & deras underbart goda fetaost. Åhh vad jag längtar tillbaka nu när jag tänker tillbaka.

  • Hallins reseblogg Svara

   Oj oj oj, vad det låter härligt. Du målar upp det så bra så jag känner mig nästan som jag är där : ) Håller med om att de små ställena är ljuvliga!

 14. Felicia Persson Svara

  (5/5)

  Hej, tack för en fin guide!

  Jag & min sambo (22 & 24 år) tänkte åka till Turkiet under 2 veckor i slutet på augusti.
  Vi har funderat på 1 vecka i Bodrum & 1 vecka i Marmaris. Vi gillar shopping, mysiga gator med restauranger & små affärer, härliga bad, kanske åka på dagsutflykt eller liknande. Älskar god mat & dryck & vackra utsikter.

  Tror du Marmaris & Bodrum är bra val eller vad hade du rekommenderat??

  /Felicia

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Felicia!

   Tack så mycket! Det låter som ett utmärkt val. Genuina områden.Ha en trevlig resa!

 15. Majken Larsson Svara

  (3/5)

  Hej!

  Jag ska åka till Antalya om 2 veckor, jag gillar att shoppa mycket, vara i mysiga restauranger och ett stort häftigt hotell med stor många poler utanför, så vad tycker du om Antalya eller rekomenderar du annat…

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Majken!
   Antalya är en bra match för dina önskemål. Ha en trevlig resa!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.