Topp 10 sevärdheter i Washington D.C.

Kapitolium, Washington D.C., USA

Washington D.C. är den vackra huvudstaden i USA med imponerande marmorbyggnader, breda avenyer och fina parker. Maktens centrum bjuder på mängder av sevärdheter, USA:s bästa museum, bra shopping och ett stort restaurangutbud. Geografiskt ligger Washington D.C. på gränsen mellan Virginia och Maryland. Det är ingen egen delstat utan ett självständigt område — District of Columbia. Här har du listan på sevärdheter du inte får missa!

 1) Vita huset (the White House)

Vita huset, the White House, Washington D.C., USA

Kanske världens mest kända adress? I den vita byggnaden med 132 rum huserar USA:s  president. Vita huset har varit bostad för presidenter sedan 1800-talet. Arkitekten James Hoban inspirerades av de georgianska godsen i hans hemland Irland. Det finns ett besökscenter som erbjuder ett virtuellt besök inne i byggnaden.
Adress: 1600 Pennsylvania Avenue NW.

2) Kapitolium (the US Capitol)

Kapitolium, Washington D.C., USA
Kapitiolium ligger på Capitol Hill som även är ett trevligt område att promenera i.

Kapitolium är både det geografiska och politiska centrum i Washington D.C. Byggnaden i nyklassicistisk stil rymmer USA:s högsta lagstiftande församling Kongressen med sina två kammare senaten och representanthuset. Här finns också en viktig samling av amerikansk konst. Guidade turer är tillgängliga. Gratis inträde.
Adress: 1100 Constitution Avenue NE.

3) USA:s högsta domstol (the US Supreme Court)

USA:s högsta domstol, the U.S. Supreme Court, Washington D.C., USA
Högsta domstolen består av nio domare som utnämns på livstid av presidenten.

Högsta domstolen är USA:s högsta rättsliga institution. Den byggdes 1935 i marmor och påminner om ett grekiskt tempel med sin kolonnprydda fasad och bronsdörrar. Det går att besöka byggnaden och även närvara vid rättegångar. Gratis inträde.
Adress: East Capitol Street NE & First Street SE.

4) Lincolnmonumentet (Lincoln Memorial)

Linconmonumentet, the Lincoln Memorial, Washington D.C., USA
Staty över president Abraham Lincoln.

Lincolnmonumentet ligger vid kanten av Lincoln Memorial Reflecting Pool på National Mall. Monumentet domineras av en stor marmorstaty av president Abraham Lincoln. Han var USA:s 16:e president och den som hjälpte till att bevara unionen under inbördeskriget. Det var på trapporna framför Lincoln Memorial som Martin Luther King 1963 höll sitt berömda tal ”I have a dream”. Gratis inträde.
Adress: 2 Lincoln Memorial Circle, NW.

5) Washingtonmonumentet (Washington Memorial)

Washingtonmonumentet, the Washington Memorial, Washington D.C., USA
Monumentet ligger i parkområdet National Mall.

Washingtonmonumentet är med sin höjd på 170  meter den högsta byggnaden i Washington D.C. Obelisken byggdes för att hedra den första amerikanska presidenten George Washington. Det finns en hiss som tar dig till utkiksplatsen högst upp. Gratis inträde men begränsat antal biljetter. OBS! Stängt för renovering till våren 2019.
Adress: 2 15th Street NW.

6) Jeffersonmonumentet (Thomas Jefferson Memorial)

Jeffersonmonumentet, the Jefferson Memorial, Washington D.C., USAMonumentet är extra vackert att se på våren när körsbärsträden blommar.

Jeffersonmonumentet byggdes för att hedra USA: s tredje president Thomas Jefferson. Jefferson var med och tog fram USA:s självständighetsförklaring och han är grundare av University of Virginia. Byggnaden i marmor är designad av John Russell Pope. Pantheon i Rom stod för inspirationen till den grekiska rotondan med 54 joniska kolonner. Gratis inträde.
Adress: 701 E Basin Drive SW.

7) National Mall

National Mall, ett parkområde i Washington D.C., USA
Här hittar du flera av de största sevärdheterna i Washington D.C.

National Mall är ett 1,6 km långt parkstråk som sträcker sig från Kapitolium till Lincolnmonumentet. Här emellan finns flera sevärdheter, såsom Washingtonmonumentet, och inte minst många av de museum som tillhör Smithsonian Institute — National Gallery of Art, National Museum of Natural History, National Air & Space Museum och National Museum of Asian Art.
Adress: 1 First St NE.

8) Smithsonian Institute

Smithsonian Castle, besökscenter för the Smithsonian Institute, Washington D.C., USASmitshonian Castle, här ligger besökscentrat.

Smithsonian Institute består av 19 museer, nio forskningscentra och ett zoo. Så här finns något för alla, vare sig du gillar historia, konst eller vetenskap. Tio av museerna ligger i National Mall. I Smithsonian Castle finns ett besökscenter där du kan hämta gratis guider och kartor till museerna. Det är gratis inträde till alla museerna.
Adress: 600 Maryland Ave SW

9) Pentagon

Pentagon, Washington D.C., USA
Här jobbar över 30 000 anställda.

Pentagon är en av världens största kontorsbyggnader och den dagliga arbetsplatsen för över 30 000 anställda, både militära och civila. Här finns USA:s försvarsdepartement. Denna femuddiga byggnad är designad av den amerikanska arkitekten George Bergstrom.
På området finns Pentagon Memorial, ett  monument för att hedra offren till flygattacken den 11 september 2001. Offren symboliseras av belysta granitbänkar som är ordnade efter offrens åldrar 3 till 71.
Adress: 1400 Defense Pentagon.

10) Arlingtonkyrkogården

Arlingtonkyrkogarden, Washington D.C., USAPå Memorial Day sätts en flagga ut vid varje grav.

Arlingtonkyrkogården ligger inte i  själva Washington D.C. men räknas ändå som en av stadens stora sevärdheter. Kyrkogården är viloplats för stupade soldater från alla krig USA har utkämpat sedan den amerikanska revolutionen. De vita korsen är placerade på gräsmattor i symmetriska rader. Här finns bland andra president John F. Kennedy och hans fru Jacquelines grav samt den okände soldatens grav.  Det finns ett besökscenter med utställningar och kartor. Gratis inträde.
Adress: Arlington, Virginia.

Boka flyg + hotell till Washington D.C.
Boka flyg till Washington D.C.
Boka hotell i Washington D.C.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.