Langkawi och Penang – två paradisöar i Malaysia

Strand på Langkawi

Malaysia är ett paradis av drömstränder, soldränkta fiskebyar, lata dagar och äventyr i tropiska miljöer. Ta sikte på Langkawis huvudö som ger vita stränder för maximal avkoppling. Eller välj den orientens pärla Penang och få både stränder och den tropiska storstaden Georgetown. Här får du tips om två av Malaysias hetaste öar!

Bada på Pantai Cenang på Langkawi

Pantai Chenang

Pantai Cenang ligger på Langkawis sydvästkust och är öns livligaste och mest populära strand. Hit kommer både lokalbor och soltörstande turister för att njuta av sol, bad eller roa sig med vattenaktiviteter som snorkling, båtturer, parasailing och jetskiåkning. Den vita sandstranden är två kilometer lång och har både solstolar och parasoll för uthyrning för den som vill ha en mer bekväm dag på stranden. Längs stranden  finns det även många hotell, butiker och restauranger med levande musik. Dessutom är solnedgångarna magiska! Vill du ha en härlig utsikt över stranden kan du äta på The Cliff som ligger på en klippa.

Titta på Dataran Lang

Dataran Lang på Langkawi

Langkawi betyder ”rödbrun örn” på malaysiska och öns största sevärdhet är statyn Dataran Lang, eller Eagle Square.  Den stora örnen breder ut sina vingar, redo att lyfta från marken och är det första du ser när du kommer till Langkawi. Den hittar du på torget i fiskebyn Kuah Town på sydöstra delarna av ön. Detta är Langkawis enda stad.

Åk med Langkawi Cable Car

Cable car på Langkawi

Är du nyfiken på att se Langkawi från ovan så kan du ta linbanan Langkawi Cable Car upp till toppen av Mount Machinchang. Två tredjedelar av Langkawi består av tropisk regnskog så mycket du ser är gröna områden. Men du kan faktiskt se ända till Thailand härifrån! Banan hittar du nordost om flygplatsen i nöjesparken Oriental Village. Nöjesparken bjuder också på asiatiska restauranger, souvenirbutiker och outlets.

Världens mest skrämmande bro – Langkawi Sky Bridge

Langkawi Sky Bridge

Vill du krydda semester med ännu mer action så kan du ta dig över den 125 meter långa hängbron Langkawi Sky Bridge. Den går mellan bergstopparna, 700 meter över havet. Vill du bocka av ”världens mest skrämmande bro” så är det denna du ska ta sikte på! Bron finns på sydvästra delen av ön, nära linbanan.

Shoppa taxfree på Langkawi

Även om shoppingen inte är den största anledningen till att du åker till Langkawi så finns  det klipp att göra. Langkawi är en taxfreezon och även befolkningen från fastlandet åker hit och handlar saker som bilar, tobak, choklad och köksprylar. En av öns bästa köpcentrum är Langkawi Fair Shopping Mall som ligger utanför Kuah. Pasaraya Hiong Kong är en stormarknad i Kuah som säljer det mesta. Missa dessutom inte heller nattmarknaden Pasar Malam, som också finns i Kuah.

Bada på Batu Ferringhi på Penang

Penang Batu Ferringhi

Även Penang har många fantastiska stränder och Batu Ferringhi är en av de vackraste. Den gyllenbruna sandstranden lockar med glittrande vatten och vajande palmer för den som söker skugga. Stranden ligger på norra delarna av ön.

Upptäck Penangs huvudstad Georgetown

Georgetown på Penang

Penangs världsarvslistade huvudstad Georgetown har en skön mix av gammalt och nytt och bjuder på en cocktail av kulturer. Här kan du vandra runt mellan färgstarka marknader, street food, muslimska moskéer, kinesiska tempel och vackra kyrkor. Upptäck fantastiska kulturarv som till exempel det vackert utsmyckade klanhuset Khoo Kongsi och det buddhistiska templet Dharmikarama. Om du vill uppleva staden från en cykel kan du ta en trishaw, som är en cykeltaxi.  Staden har även bra shopping i lyxiga gallerior. Passa dessutom på att dricka afternoon tea på Eastern and Oriental Hotel och blicka samtidigt ut över det glittrande havet.

Besök Penangs tempel Wat Chaiya Mangkalaram

Wat Chaiya Mangkalaram

Ska du bara besöka ett tempel så rekommenderar vi buddhisttemplet Wat Chaiya Mangkalaram.  Här finns det bland annat en 33 meter lång staty av en liggande Buddha. Mäktigt och färgglatt!

Magiska möten på fjärilsfarmen Penang Butterfly

Penang Butterfly

Fjärilsfarmen Penang Butterfly är kanske Penangs färgstarkaste attraktion. När du kliver innanför de här dörrarna möts du av över 7000 tropiska fjärilar i regnbågens alla färger som flyger fritt. Under glaskupolen får du ta del av djurens egna lilla värld bland blommor och palmblad. Det finns även guidade turer och utställningar för den som vill lära känna de här vackra djuren på djupet. Fjärilsfarmen ligger i Teluk Bahang, cirka två mil från Georgetown.

Vandra uppför Penang Hill

Penang Hill

För att få den bästa utsikten över Penang ska du vandra uppför Penang Hill, som ligger 800 meter över havet. Den här vandringen tar några timmar och kan vara rätt så svettig. Föredrar du en lugnare färd upp kan du ta linbanan.

Utforska Malaysia på egen hand

På båda öarna går det att hyra bil eller moped för den som vill se mer under semestern. Det är dessutom enkelt att kombinera flera resmål och det går båt mellan Langkawi och Penang. Mellan Georgetown och Malaysias fastland går Penang-bron som är Asiens längsta bro. Det är även många som väljer att kombinera Malaysia med den thailändska pärlan Koh Lipe.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka paketresa till Malaysia
Boka paketresa till Langkawi
Boka paketresa till Penang 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.