Upptäck Dominikanska republiken

Flygbild över strand punta cana i Dominikanska republiken

Dominikanska republiken är lika vacker i verkligheten som i drömmarna. Att gå barfota längs de kritvita sandstränderna, se ut över det kristallklara turkosa vattnet och höra ljudet av rytmisk merengue är ren och skär njutning! Dominikanska republiken tar upp två tredjedelar av Hispaniola som är den näst största ön i Karibien. Resterande delen av ön tillhör Haiti. Kusten består av 40 mil av fantastiska sandstränder. Här får du våra bästa tips inför din resa till Dominikanska republiken!

 

Populära Punta Cana

Punta Cana ligger på östra sidan av ön och är det populäraste resmålet. Här får du över fem mil kritvita ”potatismjölstränder” kantade av svajande palmer.

Macau Beach är en av de bästa ständerna i Punta Cana och den har utnämnts till Karibiens vackraste strand. Den är bred, på sina ställen 100 meter och här växer kokospalmerna på rad. En hel del surfare håller till här och det finns surfutrustning att hyra.

I Punta Cana bor de flesta turisterna på stora all inclusiveanläggningar med privata stränder. Tröttnar du på stranden vid hotellet så finns det flera roliga utflykter att välja på, allt från paradisöar till actionsporter och naturreservat. Ett häftigt utflyktsmål är att besöka en av alla grottor. Hoyo Azul är en naturlig källa omgiven av höga kalkstensberg. Denna cenote nås efter en kort promenad genom skogen. Att dyka ner i det turkosa, kristallklara vattnet är riktigt häftigt och när du simmar omkring ser du ända till botten som på sina ställen är på 70 meters djup.

Strand Punta cana, Dominikanska republiken

 

Färgstarka fiskebyn Bayahibe

Bayahibe är en liten fiskeby med avslappnad stämning. Tempot är lugnt och du tar dagen som den kommer. Turister och lokalbefolkning möts i den färgstarka lilla byn som erbjuder barer, restauranger och små butiker. Stranden sträcker sig ett par hundra meter åt varje håll från byns lilla centrum. Stränderna är vackra med vit finkornig sand, vajande kokospalmer och turkost lugnt vatten. Korallreven ligger som ett band längs stranden och passar utmärkt för snorkling.

 

Paradisön Isla Saona

Isla Saona är en liten paradisö på sydvästkusten. Ön är en del av nationalparken Parque Nacional del Este. Med katamaran från Bayahibe tar turen ut till ön ca 1,5 timme. Båten brukar göra ett par stopp på vägen då man erbjuds tid till snorkling. Har du tur kan du få se både haj och stingrocka. När du närmar dig Isla Saona blir du tagen av den fantastiska miljön. Ön är slående vacker, orörd med sin grönska och vita stränder.

Palmkantad strand på Isla Saona

 

Huvudstaden Santo Domingo

Huvudstaden Santo Domingo ligger på södra sidan av ön och den gamla delen Ciudad Colonial står med på FN:s världsarvslista. Här möts du av en medeltida stad med ståtliga byggnader och torg. I staden finns en spännande historia, god mat och bra shoppingmöjligheter. Här kan du strosa fram på gågatan Calle el Conde eller besöka det moderna shoppingcentret Blue Mall där du hittar alla världens lyxmärken.

 

 Cabarete  perfekt för kitesurfing

I norr ligger vackra Cabaret. Hit reser kitesurfare från hela världen då området är känt för sina vindar och höga vågor. Staden är full av surfbutiker, barer, restauranger och nattklubbar. Det är full aktivitet från morgon till kväll. Här kan både den erfarne surfaren och nybörjaren finna sin plats bland vågorna! Nybörjarkurser erbjuds såklart för den som vill och för den som vill finna ännu fler adrenalinkickar, bland ännu högre vågor kan ta sig ett par kilometer väster ut till stranden Playa Encuentro, som sägs vara en av världens bästa surfingstränder.

 

Ta båt till Paradise island

Gör en dagsutflykt till paradiset! Med katamaran eller speedbåt åker man ut på karibiska havet. Mitt ute i det turkosa havet möts du av en liten ö med endast sex stycken små trähyddor på, då har du har kommit till Cayo Paraiso, eller Paradise Island. Ön är otroligt vacker och här passar det utmärkt att snorkla bland koraller och färgglada fiskar.

Strand i Dominikanska republiken.

Åk linbana i Puerto Plata

Puerto Plata är en gammal hamnstad i norr. Staden är kanske mest känd för sina turistparadis Playa Dorada och Costa Dorada men här finns mycket mer att se än vackra stränder. Ta linbanan upp till stadens högsta punkt Mount Isabel de Torres, en höjd på 793 meter. Här uppe kan du besöka grottor, laguner och botaniska trädgårdar. Utsikten härifrån är magisk och du ser ut över Puerto Plata!

 

Följ med på valsafari

Reser du hit under januari, februari eller mars är en utflykt för att se knölvalarna ett måste, som har sin parningsperiod då. I nordöstra delen av Dominikanska republiken ligger Samanábukten som är känd för en av de bästa platserna i världen för valskådning. Det är på grund av det varma vattnet som valarna återkommer hit för att locka till sig en partner, dejta och para sig. Valskådningen kan ske från land men de flesta tar sig ut på en av Yola-båtarna. Det är strikta regler över hur många som får lov att besöka bukten per tillfälle/dag för att inte störa djuren. Glöm inte kameran för det är en fantastisk upplevelse att se en stor stjärtfena bryta sig igenom vattenytan.

 

Titta på vattenfall

Det finns många vattenfall att besöka på ön och en fantastisk utflykt är att ta en dagsutflykt till de 27 vattenfallen Charcos de Damajagua. Här finns naturliga pooler, rutschkanor och vattenfall. Denna utflykt kan göras med guide och då ingår lån av skor, flytväst och hjälm. Turen kräver en del klättring upp i regnskogen för att nå toppen. För att ta sig ner igen kan du antingen glida ner längs vattnet som i en rutchkana eller för den våghalsige; ta ett hopp ner för fallen.

Vattenfall i Dominikanska republiken

Smaka på det dominikanska köket

Det dominikanska köket kallas criollo och är en spännande korsning mellan det spanska, afrikanska och det karibiska köket. Basen brukar bestå av ris eller bönor. Råvaror som banan, guava, mango, koriander, chili och kokos brukar användas som tillbehör.

Dominikanska mat

 

Sväng på höfterna

På Dominikanska republiken dansar alla merengue och bachata så ta tillfället i akt och våga svänga på höfterna. Det är svårt att inte ryckas med av den härliga musiken och glada dansen.

 

Åk hit under vinterhalvåret

Dominikanska republiken är ett resmål som vi svenskar gärna åker till under vinterhalvåret. Temperaturen i luften ligger omkring 30 grader och vattnet håller en temperatur på 25 grader. Räkna dock med vissa regndagar för det är även under denna period som det regnar som mest. Minst regn får du mellan juni och september, men då ligger även temperaturerna som högst vilket kan göra det svårt att vara ute. Befinner du dig däremot bland bergen i centrala delarna av landet ligger temperaturen mer som en svensk sommar.

Vi hoppas att ni har blivit inspirerade av våra tips! Saknar du något? Skriv gärna en kommentar!

Boka resa till Dominikanska republiken
Boka flyg till Dominikanska republiken
Boka hotell i Dominikanska republiken

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.