Upplevelser och sevärdheter på Bodrum-halvön

Blommor och havet i Bodrum, Turkiet.

Bodrum-halvön ligger på Turkiets sydvästkust där Medelhavet möter Egeiska havet. När man kommer hit får man känslan av en blandning mellan Turkiet och Grekland, och det är inte konstigt, Grekland ligger ju bara en halvtimmes båtresa härifrån. Halvön är omringad av kristallklart vatten som har en behaglig temperatur under sommarhalvåret.


Den finns gott om mysiga vikar längst med kustremsan och det är lätt att sa sig på runt. Hyr en bil eller hoppa på en Dolmus (lokalbuss). Gümbet och Bitez är de populäraste vikarna närmast Bodrum stad och här finns härliga och långa stränder. Stränder är dock inget Bodrum stad kan skryta med, utan här badar man för de mesta från bryggor som sträcker sig ut mot havet.

Mysig gränd i Bodrum.

Bodrum stad

Bodrum stad kallas av vissa för Turkiets Saint Tropez. Här är det exklusivt, med lyxig shopping, gourmetrestauranger som ofta specialiserat sig på fisk- och skaldjursrätter, trendiga designhotell och ett nattliv utöver de vanliga. Här kan man festa på coola klubbar och diskotek ända in på morgontimmarna.

Staden är en modern semesterort med en rik historia. Turismen är stor och området besöks varje sommarhalvår av över 700 000 turister. För de rika turkarna är detta också en semesterfavorit och flera av dem har sommarhus i området. Sommarhusen ligger som små sockerbitar på de enorma sluttningarna ner mot havet och i hamnen ligger lyxyachterna på rad och guppar i det turkosa vattnet. Den långa strandpromenaden är kantad av små butiker, handelsbodar, restauranger och barer.

Klassiska sockerbitshus i Bodrum, Turkiet

St Petersborgen

Nere i hamnen ligger den gamla St Petersborgen som är ett av Bodrums mest kända landmärke. Borgen byggdes i början på 1500-talet och kallas i folkmun för Bodrum-slottet. Här ligger en av Bodrums bästa sevärdhet, det arkeologiska undervattensmuseet Museum of Underwater Archaeology. Här kan man se fascinerande undervattensfynd från antiken som har hämtats upp från vattnet utanför kusten. Gamla vrak, smycken, knivar, krukor och andra kvarlevor. Vissa av de arkeologiska fynden får man som besökare lov att känna på.

St petersborgen i Bodrum, Turkiet

Gülets

Ett måste när man är i Bodrum är att ta sig ut till den vackra övärlden och det gör man bäst genom att segla med så kallade Gülets, traditionella turkiska segelbåtar.

De utgår nerifrån hamnen. Gülets finns i olika storlekar med det som utmärker en Gület är det breda däcket, de vackra seglen och att de oftast är gjorda i trä. Förr användes båtarna främst som frakt- och fiskebåtar men idag används de till dagsutflykter eller semesterboende för turister och lokalbefolkning.

De dagliga turerna tar dig ut till vackra vikar och öar längst med halvöns kustremsa och du får uppleva fantastiska miljöer.
Om du väljer en längre kryssning så ingår ofta helpension och du kommer att bli tilldelad en sovplats i en av hytterna ombord. Varje Gület har i regel 4-6 hytter. Vissa rutter håller sig längst med Turkiets vackra kust medan andra når den grekiska övärlden. Ett som är säkert är att du kommer att få uppleva fantastiska miljöer och att du får en riktigt härlig upplevelse med sol och bad till havs och upptäcktsfärder på land.

Gulet, turkisk segelbåt ute till havs. Bodrum, Turkiiet.

Fiskebyn Gümuslük

1,6 mil från Bodrums stad ligger Gümuslük som är en liten charmig fiskeby med genuin turkisk känsla. Byn har fått bevara den härliga pittoreska känslan då inga större hotellkomplex har slagits upp här. Stranden är en av Bodrums bästa och längs med den ligger små mysiga restauranger som serverar dagens fångst. I Turkiet börjar nästan alltid måltiderna med en meze (smårätter likt tapas) och avslutas med kaffe och likör.

Handgjorda lampor

Efesos – Tidigare ett av världens sju underverk

Om man är intresserad av historia så blir en dagsutflykt till staden Efesos perfekt. Två timmar norrut från Bodrum-halvön ligger den historiska staden Efesos som förr var med på listan över världens sju underverk. Staden grundades av grekerna för ca 2000 år sedan, och det var då staden hade sin storhetstid. Den är listad som en av de äldsta storstäderna och hade under sin storhetstid omkring 250 000 invånare. På den tiden var Efesos en viktig handelsstad för de gamla grekerna. Idag finns bara ruiner av den gamla staden kvar. Man kan verkligen känna historien när man vandrar fram på de marmorbelagda gatorna och den maffiga amfiteatern med sina 25000 sittplatser.

Boka flyg och hotell till Bodrum 
Boka flyg till Bodrum
Boka hotell i Bodrum

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.