Boktips för semestern

Ni som har läst bloggen sedan den startade 2010 vet att jag är en bokslukare av stora mått. Och vad passar då bättre än att dela med sig av några boktips så här till sommaren. Det är ofta då många tar sig tid att läsa och om tiden är knapp vill man ju verkligen ha några riktigt bra boktips.

Jag är förstås nyfiken på om du har några tips att dela med dig av till mig. Jag söker alltid efter nya titlar att läsa! Kommentera gärna!

 

1. Den som går på tigerstigar – Helena Thorfinn

Jag läste hennes fösta bok, Innan floden tar oss, med stort engagemang. Den boken handlar om Sofia som tar med sig sin familj till Dhakar, Bangladesh för att arbeta som biståndshandläggare. Här får man följa med bakom kulisserna till den skrämmande verkligheten. I uppföljaren, Den som går på tigerstigar, får vi än en gång följa med till Dhakar som nu har förändrats då flera terrorattentat har inträffat. Det är en spännande bok och väldigt intressant att få ta del av hur det ser ut för biståndsarbetare i andra länder men framförallt hur levnadsförhållandena är för alla de människor som lever under de här förhållandena.

2. Hönan som drömde om att flyga – Sun-Mi Hwang

Det här en helt underbar liten sagobok som från första till sista sidan griper tag i dig på ett oväntat sätt. Grundhistorien kretsar kring den modiga hönan Knopp som inte nöjer sig med att vara värphöna. Men den handlar om så oerhört mycket mer, om att vilja men inte kunna, om utanförskap, om kärlek och sorg. Vi läste den här i min bokcirkel och det blev en fantastisk diskussion. I Sydkorea, där författaren kommer från är det här är en riktig klassiker.

3. Jag ser dig – Clare Mackintosh

För ett tag sedan läste jag Jag lät dig gå av samma författare och blev verkligen indragen direkt i historien och kunde inte lägga ifrån mig boken. Det var hennes debutroman som prisades i författarens hemland Storbritannien. När jag såg uppföljaren köpte jag direkt. Inte heller denna gång blev jag besviken. Hon skriver på ett sätt att du inte kan lägga boken ifrån dig och det är relationsbaserat med spänning men aldrig otäckt. I den här följer vi Zoe som en dag upptäcker en kontaktannons med ett foto av henne själv. Alla hon frågar tror inte att det är Zoe på bilden men själv är hon övertygad och börjar snart misstänka flera personer omkring henne. Jag rekommenderar båda böckerna!

4. Tisdagarna med Morrie – Mitch Albow

Jag läste den här boken när den kom ut 1997. När den blev vald i min bokcirkel blev jag väldigt glad för det är definitivt en bok du bör läsa igen. Jag minns att jag blev otroligt gripen sist men den här gången läste jag med en helt annan inlevelse. Boken är en sann historia om professorn Morrie som insjuknar i ALS och återupptar kontakten med sin gamla elev Mitch. De träffas en gång i veckan och samtalar om kärlek, känslor, äktenskap, förlåtelse, saknad och död. Boken gjorde ett oerhört stort intryck på mig och jag återkommer ofta till den i tankarna. Många viktiga tankar som man vill fundera över. Eller som en av bokcirkelns medlemmar sa – den här boken bör man läsa en gång om året.

5. Den underjordiska järnvägen – Colson Whiteheacird

Det här är den enda boken i samlingen jag ännu inte läst men har stora förväntningar på. Den handlar om sextonåriga Cora som lever som slav i amerikanska södern. En dag bestämmer hon sig för att fly med vännen Ceasar som känner till en underjordisk järnväg. I boken får du en insikt i slaveriets historia, ett ämne som alltid känns aktuellt. Jag tycker mycket om den här typen av böcker där jag under tiden jag läser får lära mig mycket.

6. I väntan på Bojangles – Olivier Bourdeaut

En fransk bok måste förstås upp på listan. Boken ges ut av Sekwa förlag som i stort sett bara ger ut titlar av franska författare. Jag brukar älska de allra flesta och den här var inget undantag. Ofta handlar de inte om så mycket men personlighetsporträtten är starka och du har inga problem att se personerna framför dig. Boken handlar om en pojke som växer upp med en minst sagd udda mamma och pappa som helt klart väljer en annorlunda väg. Föräldrarna älskar att dansa och allra helst till Nina Simones Mister Bojangles. Kärleken till sonen är stor men något vuxenansvar vill de inte ta. I bokcirkeln delade vi upp oss i två läger, det ena tycket historien var underbar medan det andra tyckte det var förfärligt. Jag undrar vad du tycker? Hursomhelst så kommer du vilja lyssna på Mister Bojangles, om och om igen.

Nu hoppas jag att du tycker om mina tips och som sagt, dela mer än gärna med dig av dina!

Betygsätt inlägget:
Boktips för semestern
Kategori: Boktips
Taggar:

6 Responses to Boktips för semestern
 1. Tess Svara

  Tack för boktipsen! Jag gillade också ”Innan floden tar oss” så ska bli spännande att läsa hennes andra bok.

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Tess,

   Så kul att du gillade mitt tips. Det känns som viktiga böcker att läsa. Tycker så mycket om den typen av böcker, romaner med viktigt innehåll som lär. Hoppas du gillar!

 2. Conny Svara

  Bra boktips! Hur ska man hinna läsa allt, blev nyfiken på alla.

  • Hallins reseblogg Svara

   Så kul att du gillade tipsen. Det är bara att börja beta av : )

 3. Pia Svara

  Mitt boktips är Fredrik Backmans ”Vi mot er”. Älskar hans karaktärer som alltid är så ”levande” och man drivs alltid av att få veta ”hur det kommer att gå”. En bok om relationer, kärlek och svek, men också om att följa sitt hjärta och att aldrig ge upp.

  • Hallins reseblogg Svara

   Tusen tack för tips. Har läst Fredrik Backman tidigare men inte den här. Åker genast upp på listan!

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.