8 saker att se och göra i Antalya med omnejd

Vy över hamnen i Antalya. Turkiet.

Antalya är en fantastisk pärla på Turkiets riviera. I denna vackra hamnstad finner du kulturell storstadsmiljö och vackra badstränder, här kan man bada direkt från klipporna eller i en av de fina vikarna. Ett perfekt resmål för dig som gillar kombinationen av stad och bad. Här kan du spendera ena dagen på stranden och nästa med kulturella upplevelser och shopping.

 

Klocktornet

Det som kommit att bli en symbol för Antalya är det gamla klocktornet. Detta stentorn sträcker sig 38 meter upp i luften och ligger precis vid ingången till den mysiga gamla stadsdelen Kaleiçi. Tornet är idag en populär mötesplats bland såväl lokalbefolkningen som turister.

Klocktornet i Antalya, Turkiet

 

Kaleiçi gamla stan

Kaleiçi är namnet på den gamla stadsdelen i Antalya. Att strosa runt på de smala kullerstensgatorna och i de små gränderna är oerhört vackert och hur mysigt som helst. Här kan det vara lätt att bli lite vilsen eftersom att hela staden är uppbyggd likt en labyrint. Här finns gott om små mysiga kaféer och pittoreska restauranger att slå sig ned på. Ta något gott att äta och dricka och njut av folklivet och den gemytliga atmosfären. Här finns även en del charmig shopping, man hittar framförallt kläder och souvenirer.

Mysigt café i den gamla stadsdelen Kaleici, Antalya, Turkiet.

 

Btiksfasad. Mattor i Kaleici, Antalya, Turkiet.

 

 

Stranden Mermerli

Stränderna i Antalya är flera och av olika karaktär. I den gamla stadsdelen Kaleiçi ligger den charmiga Mermerli-stranden. En klippstensstrand i härlig antik miljö. Den nås ett par trappsteg ner från restaurangerna nere i hamnen. Här kan man ligga och njuta i en av solsängarna och när man behöver svalka av sig är det härligt att ta sig ett dopp i det kristallklara vattnet. Under sommarmånaderna är det många som vill tillbringa dagen här, så ett tips är att ta sig hit tidigt på förmiddagen för att säkra sin plats. Mermerli är väl värd ett besök!

Charmiga stranden Mermerli. Antalya, Turkiet.

 

 

Stranden Konyaalti

Väster om centrum ligger den vackra rundtensstranden Konyaalti. Stranden ligger oerhört vackert med Taurusbergen i bakgrunden. Konyaalti-stranden är bred och kilometerlång och består av små stenar. Här slipper man sand i skorna! Här kan man välja att slappa i solstolen, gå långa strandpromenader, sitta vid vattenbrynet, äta på en av de många restaurangerna eller kanske utöva någon av de många möjligheterna till vattensport. Om man vill vara extra äventyrlig så ligger äventyrsbadet Antalya Aqualand precis vid stranden. Här finns flera stora bassänger, vattenfall och flera olika varianter av rutchkanor.

Den milslånga stranden Konyaalti med de vackra Taurusbergen i bakgrunden. Antalya, Turkiet.

 

 

 

Düden vattenfallet

Packa picknickorgen och bege dig mot de magnifika Düden vattenfallet. Det ligger cirka 12 km från Antalya och man tar sig lättast hit med hyrbil, taxi eller buss. När man kommer fram får man först betala en avgift för att komma in i området. Väl inne i området kan du slå dig ner på en filt och avnjuta din picknick med vacker utsikt över Medelhavet och till ljudet av det fantastiska fallet. Düdenfallet ligger otroligt fint och är en del i ett parkstråk. Fallet har en total höjd på ca 50 meter och är indelat i två olika nivåer. Bakom vattenfallet finns en grotta där kan du beskåda det ur en annan synvinkel. Inuti grottan finns också ett ”önskehål” där du kan få dina drömmar att bli till verklighet. Detta är en fantastisk plats för avkoppling under en varm sommardag så ta er gärna tid för att spendera en dag här.

 

Det fantastiska Dudenvattenfallet i Antalya. Turkiet.

 

 

Termessos

Är du intresserad av historia så är ett besök till staden Termessos ett måste. Staden har anor från antikens Grekland och är grundad för över 2000 år sedan. Staden ligger på en platå i ett bergsområde nord-väst om Antalya. Vi rekommenderar dig att hyra en bil för att få ut de mesta av denna dagsutflykt. Bilresan till staden Termossos är cirka 32 kilmeter lång och går genom berg och dalar. Bilturen upp i bergen är väldigt vacker, den högsta punkten ligger på en höjd av 1665 meter över havet så utsikten är helt magnifik. Termossos ligger i en nationalpark så räkna med en inträdesavgift. Man kan vandra omkring i nationalparken på egen hand och utforska de gamla ruinerna, monumentalgraven, templen, monument och den magnifika amfiteatern. Det finns gott om informationsskyltar som berättar om historien men om man vill få ut mer av vistelsen så rekommenderar vi att gå en guidad tur. Glöm inte ta med bra skor, mycket vatten och något litet att äta, för turen kräver en hel del energi!

Amfiteatern i Termessos. Antalya, Turkiet.

 

 

 

Pamukkale

25 mil in i landet ligger naturfenomenet Pamukkale med sitt mäktiga kalkberg. Det är en fantastisk naturupplevelse att beskåda. Detta är ett av Turkiets mest besökta turistmål och det är lätt att förstå varför. De magnifika klippterasserna har skapats genom att varmt vatten runnit ner längst kalkberget i flera årtusenden och har format de vattenfyllda terrasserna. Man får tyvärr inte längre ta sig ett dopp här men i närheten ligger Kleopatras bassäng samt en del andra terminalbad som alla har ett 35-gradigt vatten att bada i. När du ändå har tagit dig till Pamukkale tycker vi att du ska passa på att ta dig upp i bergen till den antika staden Hierapolis, ”den heliga staden”.

De fantastiska vattenfyllda bassängerna Pamukkale. Turkiet

 

 

 

Hamam – Turkiskt bad

Ett måste när man är i Turkiet är att besöka ett hamam, ett ångande badhus. Leta upp ett bra hamam de första dagarna, det kommer göra din kropp och ditt sinne redo för en härlig semester. Denna turkiska badtradition kommer ursprungligen från antikens Rom så traditionen har anor sedan lång tid tillbaka. Behandlingen startar med en typ av bastubad. Ofta sitter man på marmorbänkar i ett rum med kupolfönster och rummet håller en tempreatur på ca 50 grader. I mitten av rummet finns en marmorbädd där själva ritualen görs. Efter att ha suttit ett tag på den uppvärmda marmorbänken är huden lagom mjuk för att tvätterskan kan påbörja ritualen. Först blir man skrubbad på hela kroppen så att alla döda hudcellerna försvinner från ens kropp. Efter skrubben lägger tvätterskan rikligt med vitt skum över ens kropp och man får en avslappnande helkroppsmassage. Huden bli ren på djupet och fantastiskt mjuk. Sedan följer en dusch och en stund avkoppling över en kopp te. Därefter följer en oljemassage från topp till tå. Behandlingen kan ta upp till tre timmar och man är härligt avslappnad när man lämnar ett hamam.

Kvinna besöker ett Hamam, ett turkiskt ångbadhus. Antalya, Turkiet.

 

Boka paketresa till Antalya
Boka flyg till Antalya
Boka hotell i Antalya

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.