10 saker att göra i Newcastle-Gateshead

Millenniumnbron i Newcastle.

Newcastle-Gateshead är ett pulserande weekendresmål i nordöstra England vid Tyne-floden. De två städerna Newcastle och Gateshead binds samman av karaktäristiska broar och marknadsförs numera som ett resmål. Förutom broar så lockar de gamla industristäderna med kultur, shopping och ett hett nattliv på restaurangerna vid floden. Ta del av våra tips inför din weekend i Newcastle-Gateshead!

1. Titta på Newcastle Castle Keep

Newcastle har fått sitt namn efter det normandiska slottet som byggdes 1080. Idag är slottet borta men på samma plats står Newcastle Castle Keep. Slottet stod klart 1178 så det är också gammalt.  Du hittar det i hjärtat av de historiska kvarteren på Castle Garth och det är öppet alla dagar i veckan.

Vy över Newcastle Castle.

2. Cykla över Gateshead Millennium Bridge

Mycket kretsar kring Tyne-floden och det finns sju broar som binder samman de två delarna. Newcastle är en stad med många tekniska innovationer och det är Gateshead Millennium Bridge ett starkt bevis på. Detta är världens enda öppningsbara vridbro för cykel- och gångtrafik och den går mellan Newcastles Quayside på norra sidan och Gatesheads konstkvarter på den södra. Dessutom hör den till en av världens vackraste broar och på natten ändrar den till och med färg.

3. Klassiska Tyne Bridge

När vi nu är inne på broar så måste vi såklart prata om världberömda Tyne Bridge. Den bidrar till att ge staden sin klassiska siluett.  Den invigdes 1928 och var då världens längsta enkelspanniga bro. Det är en symbol för den industriella historien och den teknologiska nutiden.

Tyne Bridge i Newcastle

4. Besök Discovery Museum

Discovery Museum kan du lära dig mer om vetenskap och stadens historia. Du hittar museet på Blandford Square i Newcastle. De har öppet alla dagar och är gratis.

5. Studera modern konst på BALTIC Centre

Är du konstintresserad så kan du planera in ett besök på BALTIC Centre for Contemporary Art. Den renoverade kvarnen innehåller en av Europas största tillfälliga utställningar. Ta del av modern konst, spännande konstprojekt och föreläsningar i lokaler med tio meter i takhöjd och stora fönster som ger mycket ljusinsläpp. Ta gärna en fika på kaféet som ligger högst upp i byggnaden. Till kaffet får du en milsvid utsikt över staden! Konstgalleriet hittar du på South Shore Road i Gateshead.

Baltic Centre i Gateshead.

6. Gå på konsert på Sage Gateshead

Sage Gateshead är ett spektakulärt och futuristiskt konserthus med vågformat glastak. Den toppmoderna byggnaden har dessutom en helt fantastisk akustik! Konserthuset ligger på St Mary’s Square i Gateshead och är ett ständigt inslag i stadsbilden.

The Sage Gateshead.

7. Shoppa längs Grey Street och Northumberland Street

Är du ute efter shopping så kommer du inte att bli besviken. Staden har en kompakt stadskärna med flera shoppingarkader och lyxiga butiker. Grey Street är en av de bästa shoppinggatorna och här hittar du alla de kändaste märkena.  Northumberland Street är stadens största affärsgata och här hittar du allt du kan tänka dig. Lutar stilen mer åt vintage så rekommenderar vi kullerstensgatan High Bridge. Eldon Square är en av Storbritanniens största shoppingcenter och här finns det över 140 butiker att välja mellan. Dessutom finns det gott om restauranger att fylla på med energi.

8.  Beställ en Newcastle – stadens egna öl

Det sägs att nöjeslivet i Newcastle är ett av Englands allra hetaste. Här kan du äta middag med en vacker vy över floden eller ta en drink på en takbar med en häftig utsikt. Dessutom måste du någon gång under kvällen beställa en Newcastle och då får du en kall öl som är uppkallad efter staden.

Det finns flera områden att roa sig i. The Bigg Market är ett hett område med många pubar och barer. I hjärtat ligger Newcastles äldsta pub The Old George, som är från 1582. Området Quayside ligger vid kajen och består av många gamla lagerlokaler som fått nytt liv. I byggnaderna huserar numera toppdesignade barer, restauranger med uteserveringar och läckra hotell. Avsluta gärna en kväll här med en promenad längs floden.

Newcastleöl.

9. Luncha i en container

Vill du äta mat i en annorlunda miljö? Cook House ligger i en container i hjärtat av Ouseburn Valley och är stadens kanske ”hemligaste” restaurang. Ät frukost, ta en lunch eller bara njut av en kopp kaffe i lugn och ro. Ägaren och kocken Anna Hedworth har skapat en hemtrevlig och avslappnad miljö i en annars stel byggnad.

10. Beundra Angel of the North

Den 20 meter höga stålstatyn Angel of the North är en av nordöstra Englands mest kända sevärdheter. Det kommer runt 33 miljoner besökare hit varje år för att beundra den ståtliga statyn, som uppfördes 1998. Den hittar du på Durham Road i Gateshead.

Hoppas att du gillade tipsen!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell till Newcastle
Boka flyg till Newcastle
Boka hotell i Newcastle
Boka tågpass

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.