7 saker att se och göra i Marseille

(Uppdaterad 191003) Storstaden Marseille är en fransk favorit som ångar av mångkultur, trappformade gränder, vackra fasader och en livlig hamn. Här får du våra bästa tips inför din weekend till Frankrikes andra största stad.

1. Njut av pulsen vid hamnen Vieux-Port

Mycket i Marseille kretsar kring Vieux-Port. Detta är stadens hjärta och tusentals lyxbåtar ligger som ett vackert pärlband kring den u-formade hamnen. De pittoreska krogarna och barerna passar utmärkt för sköna eftermiddagar i solen med ett glas pastis, som är en klassisk aperitif i Marseille. Men lika populär är hamnen även senare på kvällen. Utsikten över det glittrande havet är verkligen en dröm att vila ögonen på. Ta gärna ett varv på fiskemarknaden och känn doften av nyfångat och salt hav. Vid ingången till hamnen ligger bland annat Fort Saint Nicolas som är extra vacker när den är upplyst på kvällen.

Vy över Vieux-Port i Marseille.

2. Besök fängelsehålorna i Chateau d’If

Vill du besöka Marseilles motsvarighet till Alcatraz? På en av de små öarna utanför hamnen ligger fängelset Chateau d’If. Borgen byggdes 1527 för att kunna försvara staden men har aldrig använts i militärt syfte. Under 1600-talet blev det ett fängelse och det var här som författaren Alexandre Dumas satte sin romanfigur greven av Monte Cristo bakom lås och bom. Fängelsecellerna är små, mörka och var oerhört svåra att rymma ifrån.

Fängelset Chateau d'If

3. Ta del av utsikten från Notre Dame De La Garde

Vill du uppleva Marseille från stadens högsta punkt är det till Notre Dame De La Garde du ska gå. Det är svårt att missa den här massiva domkyrkan från mitten på 1800-talet för den ligger på en kulle med en höjd på 162 meter över havet. När du kommer in möts du av en färgsprakande mosaik. Även klocktornet är något utöver det vanliga och den förgyllda statyn av madonnan kan ses på långt håll. Härifrån får du dessutom en mäktig panoramautsikt över den pulserande staden. Du tar dig lättast upp för kullen med turisttåget.

Notre Dame De La Garde

4. Gå på museum

Marseille är en smältdegel för kultur och hit kommer både konstnärer och hobbyfotografer för att fånga historiens vingslag. Särskilt under en promenad i stadens äldsta kvarter Le Panier. Marseille är dessutom Frankrikes äldsta stad och det finns flera bra museer att besöka om du vill svalka dig när solen är som hetast. Vill du få en inblick i stadens gamla historia finns till exempel Marseilles historiska museum, Musée d’histoire de Marseille. PåMusée d’Archéologie Méditerranéenne kan du lära dig mer om en av världens första civilisationer. Här hittar du en bra guide över olika kulturella saker man kan gå på i Marseille.

5. Ta ett salt dopp vid Plage du Prado

Marseille är en hamnstad med medelhavsklimat och högst är temperaturerna under juli och augusti. Är du sugen på att bada under semestern så heter stadens största sandstrand Prado och den hittar du i slutet av bergsvägen La Corniche. I december invigs det nya året med fyrverkerier här och sommartid kan du både sola, bada, vindsurfa och paddla kanot. Dessutom finns det både ett pariserhjul och karuseller om du vill roa dig med annat än bara stranden. Det är lättast att ta sig hit med buss 60, som går var tionde minut. Plage des Catalans är en annan strand som ligger närmare centrum med ett stort volleybollområde och utsikt över fängelseön. Dock gäller det att komma i tid för man släpper bara in tusen personer åt gången.

6. Shoppa handgjorda tvålar eller lyxkläder

Längs Marseilles huvudgata, boulevarden La Canebière, ligger marknader som säljer exotiska kryddor, grönsaker, afrikanska tyger och handgjorda tvålar med olivolja och pastis. Är du ute efter något riktigt exklusivt så ligger den dyraste shoppingen runt rue Paradis. Föredrar du butiker för den ordinarie plånboken så finns det lite billigare butiker längs runt rue de Rome och rue St Féreol.

Tvål i Marseille

7.  Beställ in en bouillabaisse

Vill du äta något klassiskt från det sydfranska köket ska du beställa en bouillabaisse. Då får du en fisk- och skaldjurssoppa som serveras med en klick rouille som är en vitlöks- och chilimajonnäs. Det finns även många restauranger med inspiration från de afrikanska och asiatiska köken.

Maträtten bouillabaisse.

Vill man se mycket av Marseille är det perfekt att boka biljetter till Hop-on Hop-off-sightseeing i Marseille

Har du varit i Marseille? Dela gärna med dig av dina bästa tips!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell i Frankrike

Boka flyg till Frankrike

Boka hotell i Frankrike

Boka weekend till Frankrike

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.