9 saker att se och göra på Azorerna

Vandringsled på São Miguel.

Älskar du natur och blommor så passar natursköna Azorerna perfekt. Det är ett portugisiskt resmål som består av nio vulkaniska öar i Atlanten. São Miguel är Azorernas vackra huvudö och här möts du av dramatisk natur med böljande kullar, varma källor, botaniska trädgårdar och underbara vandringsleder. Här delar vi med oss av favoriterna!

1. Njut av blommor och vyer från en vandringsled

På São Miguel finns det alltid något som blommar och är du ute efter en aktiv semester så kan du välja mellan många vackra vandringsleder. Du får härliga miljöer, orörd natur, magiska vyer över havet och branta kullar. Det finns både upptrampade leder och orörda stigar som slingrar sig över hela ön, som är en tredjedel så stor som Gotland. Ladda med vandringsstavar, keps och bra skor! Välj en tur med guide eller utforska ön på egen hand. Varför inte avsluta din tur med lokal ost och vin på en hästgård?

Vandringsled på São Miguel.

2. Lär känna huvudstaden Ponta Delgada

I huvudstaden Ponta Delgada väntar en sprudlande stadsmiljö med kullerstensgator, vackra torg och vitkalkade kyrkor. Det ligger kaféer och restauranger runt hela staden där det serveras mycket fisk och skaldjur. Vill du ha partyhatten på så är även nöjeslivet utbrett med barer öppna till sent på natten. Njut av den lyxiga och moderna marinan som bjuder in till promenader på både dagen och kvällen. Du kan även ta ett dopp i havspoolerna.

Det är vanligt att semestern börjar i Ponta Delgada och många av öns hotell, som ofta är små men håller hög standard, ligger här.

3. Besök blågröna Tvillingsjöarna

Tvillingsjöarna på Azorerna.

São Miguels mest populära sevärdhet är Tvillingsjöarna som ligger vid vulkankratern Sete Cidades. Den ena sjön, Lagoa Azul, är blå och den andra, Lagona Verde, är grön. Sjöarna har olika färger eftersom den ena reflekterar skogen och den andra himlen. Men enligt sägnen så beror det på tårar från ett älskat par som inte fick vara tillsammans, där en hade blå och en hade gröna ögon.

4. Följ med på delfin- och valsafari

Runt Azorerna får du ett av världens bästa områden att se delfiner och valar på. Vattnet är fint och klart och det simmar omkring 28 olika val- och delfinsorter häromkring. Det finns även utflykter där du kan simma tillsammans med delfinerna! Många av djuren kommer tidigt på året, men en del lever faktiskt här året om.

Delfinsafari på Azorerna

5. Välj mellan klippbad och varma källor

Tack vare golfströmmen så är Azorerna ett resmål som du kan åka till året om med behagliga temperaturer även på vintern. Varmast är det mellan april och oktober med en genomsnittstemperatur på 20 grader. Även om de flesta som åker hit inte gör det för att ha en badsemester så finns det badmöjligheter.  Det finns många klippbad och är du ute efter att njuta av en varm källa så går det också. Området kring Eldsjön är ett extra hett tips för även om det luktar svavel så är det varmt att bada här. På klipporna runt Ponta da Ferraria finns det naturliga havspooler som också är varma och sköna.  Föredrar du sand mellan tårna så finns det även några stränder med svart lavasand.

Porto Formoso, Azorerna.

6. Se bubblande vulkankällor i Furnasdalen

Azorerna består av ett gäng vulkanöar med vulkanisk aktivitet.  I Furnasdalen bubblar och ryker det för fullt i de tjugo aktiva källorna. Håll dig innanför avspärrningarna för i de här källorna badar man inte!

Furnasdalen på São Miguel

7. Bada i Ungdomens källa i Terra Nostra

Älskar du blommor så måste du besöka den botaniska trädgården Terra Nostra. Trädgården är lika stor som elva fotbollsplaner och innehåller många vackra växter. Här kan du njuta av lugnet och alla nyanser av grönt du kan tänka dig. Passa dessutom på att bada i Ungdomens källa som sägs göra dig tjugo år yngre!

8. Drick närodlat te

Är du tedrickare? Då kan du njuta av en kopp närodlat te till frukosten – be om en kopp rykande chá! São Miguel kan nämligen stoltsera med att ha Europas enda teplantage Plantações de Chá Gorreana som ligger på norra delarna av ön. Azorerna har odlat te sedan slutet av 1883 med tebuskar från Kina. Vill du uppleva skörden eller gå på guidad tur så kan du göra det mellan april och september.

9. Kombinera flera öar på Azorerna

Är du nyfiken på att se fler av de azoriska öarna så går det flyg mellan dem. Några av de andra öarna är Pico, Terceira, Santa Maria, São Jorge och Faial.

Vi hoppas att tipsen har gett dig mersmak till att utforska den här portugisiska pärlan!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka paketresa till Azorerna.
Boka flyg till Ponta Delgada.
Boka hotell på Azorerna.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.