11 saker att se och göra i Wien

Stefansdomen i Wien.

(Uppdaterat 190925) Wien är en äkta dröm för kulturfantasten och här får du klassisk musik, konst, vacker arkitektur och pampiga byggnader och fantastiska miljöer. Vi ger dig våra bästa tips inför din weekend i Österrikes storslagna huvudstad!

1. Besök sagoslottet Schönbrunn

Wiens mest populära sevärdhet är utan tvekan det pampiga slottet Schönbrunn från 1700-talet. Detta är en av landets största rokokobyggnader och ett riktigt sagoslott! Från början var det ett jaktslott men med åren växte det och blev sedan ett kungligt sommarresidens. Rummen och salongerna berättar alla sin egen historia och det finns flera rundturer att välja mellan. Om du bara ska se ett rum så ska du besöka det stora galleriet där baler och andra högtider ägde rum. När du är färdig med insidan kan du ta en promenad i slottsparken i barock som bland annat innehåller en lekfull labyrint och djurparken Schönnbrunn zoo. Schönbrunn ligger sex kilometer från centrala Wien, på Schönbrunner Schloßstraße 47.

Schönbrunn i Wien.

2. Se en hästshow i presidentpalatset Hofburg

Hofburg är inte enbart känt för att vara det officiella presidentpalatset som tidigare var hem för kejsaren. Här finns dessutom Spanska ridskolan som varit en del av Wiens rika kulturutbud sedan 1565. Hit kommer tusentals människor varje år för att se de vita och eleganta lipizzanerhästarna uppträda i den klassiska ridkonsten. Detta är Europas äldsta hästras och de föds svarta. Vill du hålla nere priset? Välj då bort galaföreställningen och gå på morgonträningen istället. Palatset ligger på Michaelerkuppel. Förboka gärna dina biljetter hemifrån.

3. Få en makalös utsikt från pariserhjulet

Wiens 65 meter höga pariserhjul Wiener Riesenrad ger en makalös utsikt över staden. Hjulet är från 1897 och ligger i Volksprater som är en av Europas äldsta nöjesparker. Här kan du dessutom roa dig med 250 sevärdheter och fartfyllda åkattraktioner. Förutom en nöjespark så har området stora grönområden med promenadstråk och joggingspår.

Wiener Riesenrad i Wien.

4. Beundra kyrkorna Stefansdomen och Karlskirche

Wien har flera vackra kyrkor och Stefansdomen är den mest omtalade. Den här gotiska kyrkan från 1200-talet ligger i på Stephansplatz i gamla stan. Det stoltserar med ett 136 meter högt torn och ett tak med vacker mosaik. En annan majestätisk kyrka som också är värt ett besök är Karlskirche i barockstil från 1737.

5. Fotografera det lustiga huset Hundertwasserhaus

Wiens absolut lustigaste hus är färgglada Hundertwasserhaus från 1986. Det är ett hus med 50 lägenheter som skulle bli ett ”hus i harmoni med naturen”. Här finns det inga raka linjer så långt ögat når. De boende har själva fått dekorera byggnaden med träd, buskar och växter. Fotografera det gärna, men eftersom det är en privat bostad får du snällt stanna kvar utanför. Du hittar huset på Kegelgasse 36-38.

Hundertwasserhouse i Wien.

6. Gå på opera

Wien vibrerar verkligen av klassisk musik med Mozart och Beethoven i spetsen. Wiener Staatsoper är ett av världens mest omtalade operahus och anledningen till att många operaälskare vallfärdar hit. Det går föreställningar 300 dagar om året. Vill du ha en billigare biljett kan du boka ståplats. Under april, maj, juni och september visas dessutom operan live på storbildsskärmar utanför. En annan känd och storslagen opera är Volksoper.

Wiener Staatsoper i Wien.

7. Njut av staden från Donauturm

Ett känt landmärke för det moderna Wien är det 252 meter höga utsiktstornet Donauturm. Tornet ligger i Donauparken och utsikten är extra vacker vid solnedgång.

8. Ta del av konst på Kunsthistorisches Museum

Kunsthistorisches Museum är Wiens konsthistoriska museum med några av världens största samlingar av äldre konst. Museet ligger på Maria-Theresien-Platz.

9. Fika på en bit sachertårta

Wien är känt för sina stora kaféer, pampiga bakverk och stora utbud av kaffesorter. Gillar du att fika så kommer du att älska Wien och dess kafékultur. Vårt hetaste tips är att äta sachertårta på lyxhotellet Hotel Sacher, för det är härifrån tårtan kommer!

Sachertarta i Wien

10. Beställ in en wienerschnitzel

Den mest klassiska rätten i Wien är wienerschnitzel som är en dubbelpanerad skiva kalvschnitzel. Du behöver inte leta längre för de flesta restauranger har detta på sina menyer.

11. Shoppa allt från kläder till korv

Mariahilfer Strasse är Wiens största shoppinggata och den ligger mellan Museumsquartier till Westbahnhof. Här ligger både kedjor, lyxbutiker och varuhus. Som kontrast till Wiens gamla byggnader hittar du skyskrapor i stadsdelen Donaustadt. Här ligger även stadens största shoppingcenter. Är du ute efter lite roligare shopping ska du välja den bohemiska stadsdelen Freihausviertel. Har du lite tid över så ligger outleten Parndorf ungefär en halvtimme från Wien. Föredrar du att gå på marknad så rekommenderar vi matmarknaden Nashmarkt som har anor från 1500-talet. Där du kan provsmaka goda korvar och starka ostar. Du har inte upplevt Wien förrän du har ätit en würst som finns i många olika varianter, till och med en vegansk! På helgen är det istället loppis så då kan du fynda både kläder, skor och saker till hemmet.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg & hotell till Wien
Boka flyg till Wien
Boka hotell i Wien
Förboka dina sevärdheter till Wien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.