13 saker att se och göra i Porto

Gamla stan i Porto | Resfeberbloggen

I Portugals vackra hamnstad Porto får du portvin, promenader i vindlande gränder, kyrkor med blått kakel och vackra båtturer på floden. Älskar du Portugal men vill se något annat än Lissabon är detta det perfekta weekendresmålet! Landets näst största stad ligger i norra delarna av vattnet, precis vid den glittrande Dourofloden.

1. Drick portvin i Porto

Att dricka portvin är nästan ett måste när du är i Porto. Precis som Champagne bara görs i Frankrike så produceras portvin endast här. Det finns många vinkällare som erbjuder både guidade turer och trevliga vinprovningar. Många av de bästa portvinshusen ligger i Vila Nova de Gaia. Du kan även ta en tur till vingårdarna som ligger strax utanför staden. Skiner solen och du är sugen på glass rekommenderar vi portvinssorbet på Restaurang Fish Fixe som ligger i stadsdelen Riberia. Är du nyfiken på portvinets historia kan du dessutom besöka Portvinsmuseet som ligger på Rua de Monchique 98.

Portvin i Porto.

2. Promenera över Dom Luis I

Dom Luis I är ett klassiskt landmärke för Porto. Bron går som en båge över Dourofloden och binder samman de centrala delarna med Vila Nova de Gaias. Detta är lite som en ”stad i staden”. Ta gärna en promenad på den övre delen av bron för att för att njuta av utsikten!

Dom Luis-bron i Porto

3. Kryssa på Dourofloden

Dourofloden är en väldigt central del av Porto. Floden börjar i Spanien och går genom norra Portugal till Porto. Är du sugen på att njuta av floden på nära håll så går det flera båtturer från hamnen. Välj en kortare tur eller en längre som tar dig vidare till vinodlingarnas breda terrasser. Du kan även åka med en rabelo som är en båt som fraktar vinet.

4. Ta linbanan för pirr i magen

Det här tipset är för våghalsiga och dig som gillar pirr i magen! Teleférico de Gaia är en 600 meter lång linbana och ger dig en fantastisk vy både staden och Dourofloden. Du hittar den vid Pont Dom Luis I-bron. Att åka enkel väg kostar runt 5 Euro.

portugal-porto-vy-linbana_webb

5. Besök Portokatedralen

Portokatedralen är en av flera kyrkor i Portugal som är vackert inredda med azulejos som är ett blått kakel. Ta dig högst upp för att få en härlig vy över stadens gamla byggnader.  Adressen är Terreiro da Se, 4050-573.

6. Beundra järnvägsstationen São Bento

Den över hundra år gamla järnvägsstationen São Bento är så mycket mer än en knutpunkt för staden. Den är värt ett besök i sig liknar en vacker katedral. I vänthallen hittar du 20 000 kakelplattor i blått som berättar om Dourodalens vinodlingar. Blir du sugen kan du även ta tåget till Peso da Regua eller Pinhão och uppleva det på riktigt.

São Bento

7. Gå en rundtur i börshuset

Portos gamla börshus Palácio da Bolsa byggdes på 1800-talet och berättar mer om Portos historia. Det byggdes för att imponera på europeiska investerare. Gå runt på egen hand i byggnaden eller ta en guidad tur för att inte missa alla guldkorn.

8. Njut av folklivet på en marknad

Shoppingen i Porto sticker inte ut särskilt mycket. Men är du ute efter delikatesser så finns det mycket att välja mellan. Mercado do Bolhao är en stor gammal marknad med färgsprakande stånd som erbjuder allt från portvin till nyfångad fisk, fint kött, lokalproducerad frukt och annat gott till tapasen. Här kan du gå länge!

 

9. Gå vilse bland mysiga gränder

Det är en fördel att upptäcka Porto till fots och var inte rädd för att gå vilse bland kullerstenslagda gränder fyllda av charmiga hus. Det finns många stadsvandringar som du kan följa med på gratis. Den spännande gamla stadsdelen Ribeira ligger vid floden och finns med på Unesco:s världsarvslista. Ribeira betyder just flod och var ett kommersiellt nav under medeltiden. Runt Ribeiratorget hittar du färggranna byggnader med gallerier, presentbutiker, mysiga kaféer och barer. Foz do Douro tillhör också en av de äldsta delarna i staden. Namnet betyder ”flodens mun” och sträcker sig från flodmynningen och stadens sjösida.

 Gamla hus i Ribeira.

10. Hoppa på de gula retrospårvagnarna

Porto ligger på ett gäng branta kullar och vill du vila fötterna rekommenderar vi en tur med de gula spårvagnarna som introducerades i början av 1900-talet. De kallas även för ”amerikanska bilar”. Det går tre rutter mellan stadens mest kända sevärdheter och längs hamnen, men bara att åka med dem är en upplevelse i sig.

 Retrospårvagn i Porto | Resfeberbloggen

11. Köp böcker på Vivrana Lello

Vivrana Lello är en häftig bokhandel med en spiraltrappa och vacker jugendarkitektur. Butiken liknar faktiskt nästan mer ett tempel för böcker. Här undervisade Harry Potter-författaren i början av 1990-talet och det sägs att Hogwarts-miljöerna har fått sin inspiration härifrån. Det kostar att gå in, men köper du en bok får du tillbaka delar av kostnaden.

12. Ät den lokala rätten Francesinha

Gör som portoborna och ät den lokala maträtten Francesinha. Beställer du in en sådan här tallrik får du en rätt som ligger mellan rostat bröd och innehåller kött, korv och skivad skinka. Detta serveras tillsammans med pommes frittes och en sås av öl och tomat. Välj gärna ett ställe har detta som sin specialitet för att få den allra bästa måltiden!

Francesinha

13. Roa dig på kvällen

Även om Porto är en lugnare partystad än Lissabon så finns det en hel del att hitta på. Tre av de mest fartfyllda gatorna är Galeria de Paris, Cândido dos Reis och Conde de Vizela. Häng gärna med på en barrunda som många av hostellen anordnar. Vill du ha en lugnare kväll finns det ”fados” som spelar portugisisk folkmusik.

Tips! Ta gärna en drink på takbaren på Espaço Porto Cruz som ligger Vila Nova de Gaia.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till Porto
Boka flyg till Porto
Boka hotell i Porto 

2 Responses to 13 saker att se och göra i Porto
 1. Torsten Holmström Svara

  (5/5)

  Härliga tips för vårt besök i Porto!
  Tack på förhand!

  • Hallins reseblogg Svara

   Tack så mycket! Hoppas det blir en trevlig resa! Maria, Resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.