7 måsten i Manila

Manila i Filippinerna.

Är du sugen på att veta mer om Manila, Filippinernas huvudstad? Vår gästbloggare Oscar Andrén delar med sig av sina bästa tips på vad du kan göra här under några dagar. Hypermoderna och jättelika köpcentra och nybyggda trevliga bostadsområden ligger sida vid sida med kåkstäder. Högklassiga restauranger, fashionabla hotell och trevliga barer varvas med gatuförsäljare och ett spännande folkliv.

De flesta turister som landar på Manilas flygplats fortsätter snabbt vidare till någon av Filippinernas många resorts. Men Manila med sina 24 miljoner invånare har också en hel del att erbjuda. Engelska är ett officiellt språk i Filippinerna vilket gör att det är relativt lätt att ta sig runt här även om alla invånare inte talar det språket bra. Prisnivån är endast 20-30 % av den svenska vilket gör det extra prisvärt att vistas här.

Manilla, Filippinerna.

1. Manila Ocean Park

I Manila Ocean Park kan du se Filippinernas marina miljö. Det finns stora akvarium med fiskar, hajar, rockor, koraller, maneter och mycket annat som lever under vattenytan. Här trängs skolklasser, barnfamiljer och turister med varandra. De mest populära aktiviteterna är uppvisningarna med sjölejon och möjligheten att bada nedsänkt i en bur i några av de jättelika akvarierna. Mest minnesvärt är gången genom ett av de största akvarierna. Manila Ocean Park driver och koordinerar också flera naturvårdsprojekt runt om i Filippinerna.

Manila Ocean Park.Manila Ocean Park lockar med stora akvarium. Foto: Oscar Andrén.

2. Intramuros och Rizal Park

Intramuros betyder “innanför murarna” och är Manilas gamla stan. Den grundades av spanjorerna redan i mitten på 1500-talet och det har utspelats många viktiga händelser här. Under andra världskriget var den japanska militärledningen inhyst i Intramuros och kvarteren förstördes nästan helt av amerikanska bombflyg. De mest sevärda byggnaderna är de spanska 1500-talskyrkorna med sina vackra innergårdar och parker samt fästningen. Ta en guidad tur för en billig peng eller följ informationsskyltarna och promenera runt på egen hand. I anslutning ligger vackra Rizal Park, en grön lunga i Manila.

Kyrka i Intramuros, Manila.

3. Manila Bay Cruice

Två gånger varje kväll avgår det en två timmar lång kryssning från Seaside Terminal, som ligger nedanför Mall of Asia. Under kryssningen kan du beskåda Manilas skyskrapor och ljus från havets vinkel.  I priset ingår en  lättare middagsbuffé och trubadurer som underhåller.

Manilla från havet.

4. Corrigodor Island

Corrigodor Island ligger 1,5 timme med färja från Manila och är ett populärt resmål för historieintresserade turister. Här utspelade sig våldsamma strider mellan japanska och amerikanska styrkor under andra världskriget. De amerikanska kasernerna och fortifikationerna som byggdes på 1920-talet förstördes nästan helt, men finns kvar som ett minne. Det mest minnesvärda är guidningen i de underjordiska befästningarna som byggdes av USA under 1920- och 1930-talen.

Corregidor Island.

5. Taal Lake

Taal Lake några mil söder om Manila är en fantastisk plats som du mer än gärna får ta en utflykt till. I sjön ligger en vulkantopp med en vattenfylld krater som har en omkrets på cirka två kilometer. För att komma hit åker du först båt ut till vulkanön och sedan vidare med häst upp till toppen. Här ryker och pyser det av vulkanisk aktivitet. Du kan antingen boka en dagstur med lokal guide eller ta dig hit med kollektivtrafik, som dock kan ta lite lång tid.

6. Köpcentrum

Det finnas runt 109 köpcentrum, varav några är världens största och där en stor del av vardagslivet kretsar kring. De mesta kända är Mall of Asia, Robinson Shopping Mall och Greenbelt Shopping Mall. Här finns märkesbutiker från hela världen, ett stort utbud restauranger, kaféer och snabbmatskedjor, lekparker och biografer. En het dag är det skönt att få komma in i de luftkonditionerade köpcentren och dessutom slippa den intensiva trafiken utanför.

7. Restauranger och barer

I Manila finns det ett oändligt stort utbud av kaféer, västerländska och asiatiska snabbmatskedjor, restauranger och barer av hög internationell klass. Många ligger i anslutning till de stora köpcentren eller vid vattnet.

The Manila Hotel är ett klassiskt hotell från 1912 som under slutet av andra världskriget var amerikanska militärens högkvarter. På hotellet finns flera prisbelönade restauranger som serverar både asiatiska och västerländska rätter. På kvällarna spelas levande klassisk musik och det är lätt att bli kvar här bara på grund av den härliga miljön.

The Bayleaf Hotel i Intramuros har en fantastisk takbar och uppskattad restaurang varifrån utsikten är vidsträckt. Härifrån är det härligt att betrakta solnedgången över Manilabukten och de vackra skyskraporna.

Längs Seaside Boulevard nedanför Mall of Asia ligger också ett stort antal bra betygsatta restauranger och barer. Utifrån inredningen och miljön hade de kunna ligga varsomhelst i västvärlden. Det är mycket liv och rörelse på kvällarna och för de små finns det lekplats och karuseller. Som skandinav är restaurang Viking den mest minnesvärda. Men se till att boka bord för det blir snabbt fullbokat.

Gästbloggare Oscar Andrén

På Oscars blogg  – Oscars betraktelser kan du läsa mer om Manila och om hans resor runt om i världen.

Blev du sugen på att resa till Manila? 
Boka flyg och hotell till Manila
Boka flyg till Manila
Boka hotell till Manila

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.