11 saker att se och göra i Warszawa

Warszawa i Polen.

Warszawa är ett fantastiskt weekendresmål i Polen som lockar med en stark historia, härliga kulturupplevelser och fina sevärdheter. Här trivs den som gillar att hänga på uteserveringar, älskar museum och som vill njuta av en skön spahelg. Dessutom är det en prisvärd storstad där du får mycket för pengarna.

1. Strosa runt i gamla stan

Gamla stan, Stare Miasto, är Warszawas absolut mest populära stadsdel och en bra utgångspunkt för besöket. Även om området fick byggas upp på nytt efter andra världskriget så finns den gamla charmen kvar som gjort att det finns med på Unesco:s världsarvslista. De smala husfasaderna ser likadana ut som de gjorde innan bombningarna och är byggda enligt gamla ritningar och bilder. Promenera runt på kullerstenar i mysiga och genuina miljöer och se på sevärdheter som Sjöjungfrustatyn och Little Insurgent-statyn. Besök någon av de små boutiquerna och sätt dig sedan på uteservering på det populära torget Rynek Starego Miasta.

Gamla stan i Warszawa. Gamla stan lockar med charmiga torg och gator. 

2. Besök det kungliga slottet

En av de största sevärdheterna är det kungliga slottet, som ligger vid gamla stans entré Plac Zamkowy. Slottet förstördes under andra världskriget, men det byggdes också upp på nytt och stod klart 1984. När du har promenerat runt i de kungliga salarna, sett kungens våning och vackra historiska föremål kan du fortsätta med att gå längs den kungliga leden, Royal Route. Den går mellan det här slottet och Wilanow-slottet som låg utanför staden. Den finaste delen är första rutten som heter Krakowskie Przedmieście.

Slottet i Warszawa.
Besök gärna slottet i gamla stan. 

3. Beundra Kulturpalatset

Kulturpalatset är med sina 231 meter Warszawas högsta byggnad och mest kända landmärke. Ta dig till utsiktsdäcket på våning 30 för att få den bästa vyn. Här finns även två museer, fyra teatrar och en biograf. Längst ner ligger ett kulturkafé med livemusik på kvällarna.

Kulturpalatset i Warszawa Kulturpalatset är Warszawas högsta byggnad. 

4. Ta del av Warszawas historia på museum

Eftersom Warszawa har en tuff historia bakom sig så finns det flera museer som är värda ett besök.

Warszawas upprorsmuseum lämnar ingen oberörd och det invigdes på 60-årsdagen efter Warszawaupproret, som skedde 1944. I närheten ligger Frihetsparken där du kan se en minnesmur där namnen på de 10 000 upprorsmän som förlorade livet finns inristade.

Polin, The museum of the History of Polish Jews, är ett annat välbesökt museum om de polska judarnas historia. Det ligger intill de judiska kvarteren som också har ett minnesmonument för de judar som miste livet under förintelsen.

Pawiakfängelset byggdes på 1830-talet, men blev ökänt under andra världskriget då Gestapo fängslade stadens judar här. 37 000 människor dog här och 60 000 åkte vidare till koncentrationsläger.

Kompositören Frédéric Chopin var en viktig person för staden och på hans museum Fryderyk Chopin Museum kan du se en stor samling av hans minnessaker. Här står saker som hans sista piano och värdefulla manuskript.

Gillar du konst rekommenderar vi Muzeum Narodowe som är stadens nationalmuseum med en stor samling från 1500-talet och framåt.

6. Fyll resväskan med shopping

Shoppingen här håller både hög klass och är prisvärd om du jämför med de svenska priserna. Du hittar både exklusiva märken, polska designers och second hand. Paradgatan Nowy Swiat är en av de mest kända shoppinggatorna som lockar med både butiker och utserveringar. Missa inte heller butikerna på sidogatorna! Chmielna är en annan och behöver du en paus så kan du ta en kaffe på det populära torget Hipster Square som ligger i närheten. Är du sugen på att köpa designkläder så rekommenderar vi de lite mindre butikerna på den breda gatan Mokotowska. Föredrar du att vara inomhus så finns det flera bra gallerior att planera in på shoppingrundan. Zlote Tarasy ligger precis vid centralstationen och har både butiker, restauranger och en stor biograf. Besök även Arkadia som är Polens största shoppingcentrum. Lite mer spännande och annorlunda shopping hittar du på Bazar Staroci Na Kole som är en stor marknad i Warszawa. Är du ute efter hantverk och souvenirer så rekommenderar vi de små butikerna i gamla stan.

7. Varva ner i Łazienkiparken

Ta gärna en paus från storstadspulsen i vackra Łazienkiparken som är en grön oas på sommaren och en orange färgbomb på hösten. Warszawas största park ligger centralt och här finns det både träd, växter och söta ekorrar. Här kan du beundra den vackra byggnaden Palac Łazienkowski, ta en tur på sjön med roddbåt, gå på söndagskonserter, njuta av en fika och gå på museum.

Lazienkiparken i Warszawa
Palac Łazienkowski ligger vackert i Łazienkiparken. 

8. Ät lyxmat för en billig peng

I Polen får du mycket för pengarna och maten är av god kvalitet. Många restauranger finns med i Michelinguiden så passa på att unna dig en riktigt lyxmiddag! Om du vill äta traditionell polsk mat kan du till exempel besöka Warszawas äldsta och mest kända restaurang U Fukiera. Är du här under hösten eller vintern kan det vara gott med något rykande hett. Då rekommenderar vi en varm choklad på kristallkronprydda Wedel, som är en polsk kedja med chokladprodukter av hög klass. Dessutom är detta en perfekt stad om du älskar att gå på kafé eller äta brunch. Är du vegan så kommer du också garanterat bli nöjd för detta klassas som en riktigt veganvänlig stad. Är du mer nyfiken på den polska matkulturen så  kan du boka en matrunda för att lära dig mer.

9. Unna dig en avkopplande spabehandling

Warszawa är ett perfekt resmål för den som längtar efter att rå om kropp och själ. Njut av en ansiktsbehandling efter en lång dag på stan eller så laddar du inför en fullspäckad helg med massage. Spabehandlingarna är både prisvärda och håller hög nivå. Välj att gå på dagspa eller lyxa till det med att bo på ett spahotell. Vill du komma undan ännu billigare kan du istället slinka in på någon av salongerna på stan.

Par på spa.

10. Se mer av Warszawa

Vill du se mycket av den polska huvudstaden så kan du följa med på U Fukiera, som är en gratis rundvandring av kunniga guider. Det finns flera stadsdelar som är värda ett besök. En het men samtidigt välbevarad stadsdel är det hippa konstnärsområdet Praga. Omkring Zabowska-gatan hittar du några riktigt trendiga barer. Runt det trendiga universitetsområdet Powisle sprudlar det också av mycket aktivitet.

11. Prova det polska nattlivet

Här är det fest hela natten lång för den som vill det och det finns många nattklubbar och barer som har öppet länge. Musikutbudet är stort och det finns verkligen något för alla smaker. Följ gärna med på den klassiska barrundan som sker varje vecka.

Hoppas att du blev sugen på att boka en weekend till Warszawa! Men var ska man helst leta hotell? Många gillar att utgå från gamla stan och väljer att bo här. Andra vill ha nära till Nowy Swiat. Välj gärna ett lyxhotell – eller varför inte ett med avkopplande spa?  

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till Warszawa
Boka flyg till Warszawa
Boka hotell i Warszawa

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.