Visum till Kina – så här gör du

Om bara ett par veckor ska jag åka till Kina. Ser så mycket fram emot att få se alla kända platser i Peking och inte minst den imponerande Terracottaarmén i Xian.

Jag hade hört att det inte var en helt enkel procedur att skaffa visum numera så jag var ute i god tid. Det var tur för ett besök räckte inte då jag missat en del saker vid första besöket. Jag har fler vänner som reser och de var väldigt tacksamma att jag delade med mig av mina tips. Tänker därför det kunde vara en bra idé att även dela tipsen här för dig som ska resa till Kina.

Från och med den 1 december 2017 är det även nödvändigt att lämna fingeravtryck vilket gör att du personligen måste besöka ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Man kan inte heller bara gå in direkt på ambassaden/konsulatet och fylla i ansökan utan den måste göras digitalt för att sedan boka tid för att lämna in din ansökan och samtidigt lämna dina fingeravtryck.

OBS! Detta gäller när du reser på egen hand och bokar flyg och boende separat. Om du däremot reser minst två personer tillsammans på en turistresa med förbokat flyg och hotell så gäller andra regler och du kan söka ett entry visa. Dock måste man vara tillsammans under hela resan, bo på samma hotell och flyga samtliga flyg tillsammans. Om du bokar resan hos oss via en arrangör så kommer de att hjälpa till med hela proceduren och du behöver INTE lämna fingeravtryck och då alltså inte resa till Stockholm eller Göteborg. Bokar du en paketerad flyg- och hotellresa så finns det företag som hjälper er med detta. Detta kostar 1.250:- p.p plus porto.

Om du kommer till Kina med transit från annat land kan du få ett 144-timmars visum. Detta gäller för medborgare i 53 länder där Sverige är ett av dessa. Läs mer om detta transitvisum här. 

Klicka på länkarna nedan för att komma till ansökningsformulären.
Ambassaden i Stockholm
Konsulatet i Göteborg

Visumansökan ska göras tidigast tre månader och senast en månad innan avresa. Visumet gäller för tre månader.

Så här gör du steg-för-steg

1. Börja med att ta ett foto i en fotomaskin. Kom ihåg att maila en av bilderna till dig själv från automaten då en scannad bild inte håller i kvalité. Det finns numera en mängd regler för hur fotot ska tas. Bilden ska tas framifrån, båda öronen måste synas och minen ska vara neutral. Klicka här för utförliga guidelines.

2. Klicka på länkarna ovan beroende på vilken av städerna som passar dig bäst att besöka. Du kommer då till ansökan.
Det allra första du ska göra är att lägga in ditt foto som faktiskt var lite småkrångligt innan det blev rätt anpassat. Därefter är det dags att fortsätta med ansökan. Det tog mig över en timme att fylla i allt från vad mina föräldrar heter och jobbar med till vilka arbetsplatser jag haft och vad mina chefer heter och på vilket telefonnummer de nås. Totalt är det 11 sidor som ska fyllas i så ha gott om tid på dig. Tidigt i ansökan så får du ditt ansökningsnummer. Skriv upp det. Blir du avbruten så kan du gå in och söka upp din ansökan och fortsätta senare.

Om du ska bo på hotell så är det enklare med din ansökan. Ska du däremot hälsa på någon som jag ska göra så måste en inbjudan bifogas, samt en kopia på den personens pass. I ansökan fyller du i att den personen betalar för din vistelse.

3. När ansökan är klar är det dags att boka tid för ditt besök. Klicka här för att boka.

4. När dagen för ditt besök är inne så ska följande tas med till ambassaden/konsulatet:
– Ansökan utskriven och underskriven på två ställen.
– En kopia på din flygbiljett samt hotellbokning alt. inbjudan och kopia på den personens pass
– Ett passfoto
– En kopia på ditt pass
– Passet måste vara giltigt i sex månader och det måste finnas ett tomt uppslag

Du kommer då också att få lämna dina fingeravtryck.
Därefter tar du en ny nummerlapp och betalar. Priset för visum till Kina är 1.320:-.

5. Det tar fyra arbetsdagar för ditt visum att bli klart och du får ett datum när du tidigast kan hämta ut det. Vid det tillfället går det ganska fort då det är en separat kassa.

För dig som bara har transit i Kina kan klicka här för mer information. 

Jag hoppas att denna guide-line ska hjälpa dig och att ditt besök ska bli lite smidigare än mitt som hade missat en del saker vid första besöket som jag inte riktigt tyckte att det framgick vid ansökan.

BOKA resa till Kina här

17 Responses to Visum till Kina – så här gör du
 1. Lola Svara

  Tusen tack för tipsar! Jag använde dem att få min visum som jag hämtade nyss.

  • Hallins reseblogg Svara

   Vad kul att höra att vi kunde hjälpa till!

 2. Elin Meyer Svara

  Hej, jag tänkte resa till Kina i vinter för att träffa min pojkvän som bor där för tillfället. Men är väldigt förvirra och trots din detaljerade förklaring som hjälpt mycket så finns det forfrande saker jag skulle behövt få uppklarat. Går det att kontakta dig på något sätt privat, eller i alla fall på ett sätt så man ha en konversation fram och tillbaka, tex mail? Hel okej om du inte vill såklart. Tack! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Elin,

   JAg har mailat dig och du kan ställa vilken fråga du vill så ska jag försöka svara.

 3. Christoffer Svara

  Kan man ha Kina visum och USA visum i samma pass?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Christoffer
   Man kan ha visum till flera länder i passet. Det behövs minst en visumsida i passet för varje visum. De flesta visum som stämplas in i ditt pass kräver en helt tom visumsida.
   /Louise

 4. Erik Orrje Svara

  Hej! Vi är tre personer som tänkte åka till Kina i 3-4 veckor. Vi tänker besöka bl.a. Peking och Shanghai. Rekommenderar du att vi skaffar turistvisum eller ett entry visa?

  Mvh Erik

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Erik! Turistvisum skulle jag rekommendera i detta fallet. När det gäller entry visa så gäller det grupper eller om man ska resa med kort varsel. Men eftersom ni planerar en längre resa så gäller turistvisum. Tänk dock på att ni behöver meddela vilket hotell ni ska på bo när ni ansöker om visum. Lycka till!!

   • Erik Svara

    Okej, tack! Hur lång tid innan avresa rekommendarar du att vi ansöker om turistvisumet?

 5. la Svara

  Hej! Jag letar febrilt efter info om ett slags ”visitor’s visa” som tydligen ska finnas, men vilka krav som erfordras syns inte i den officiella ambassad-sajten. Jag har viss koll, men vill givetvis dubbelkolla allt! Vet du (eller ni andra) var denna info finns?

 6. Lars Andersson Svara

  Hej! Jag letar febrilt efter info om ett slags ”visitor’s visa” som tydligen ska finnas, men vilka krav som erfordras syns inte i den officiella ambassad-sajten. Jag har viss koll, men vill givetvis dubbelkolla allt! Vet du (eller ni andra) var denna info finns?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Lars! Det bästa är att du tar kontakt med ambassaden så du får allt rätt. Bor du i Stockholm eller Göteborg? Ring dem så får du mer exakta svar på dina frågor. Lycka till!

 7. Sofia Svara

  Nyfiken på vad du missade vid första besöket?

  Ska dit om 2 veckor, känns som att jag har med mig överdrivet mycket papper men hellre det! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Sofia! jag har själv varit i Ryssland och där var också en stor process med visum och dylikt! Mitt tips är att ta med dig en extra utskrift på samtliga papper samt ha de samlade i digitalt i telefonen. Jag brukar också alltid ha med mig en extra kopia av passet som jag har någonstans i resväskan (på ett säkert ställe) och dessutom passfoton som funkar att ha i ett pass (det rekommenderades när jag åkte till Ryssland). Utifall att passet försvinner..
   Ha det underbart på resan! Mvh, Louise

 8. Andreas Fanemo Svara

  (5/5)

  Hej!
  Vi är en skola som ska åka (bokat via er) till Kina i slutet av mars 2020. Vi är 12 elever och 3 lärare. Kan vi komma undan kravet på att lämna fingeravtryck? Är det Entry visa som är aktuellt?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Andreas! Vad roligt att ni ska resa till Kina. När det gäller gruppresor och fingeravtryck så behövs det oftast inte. Men det bästa är att kontakta din närmaste ambassad.

  • Hallins reseblogg Svara

   Konsulatet i Göteborg, ring dem på 031-730 58 66 eller i Stockholm: 08-579 364 30.
   Mvh Louise, Resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.