Visum till Kina – så här gör du

Om bara ett par veckor ska jag åka till Kina. Ser så mycket fram emot att få se alla kända platser i Peking och inte minst den imponerande Terracottaarmén i Xian.

Jag hade hört att det inte var en helt enkel procedur att skaffa visum numera så jag var ute i god tid. Det var tur för ett besök räckte inte då jag missat en del saker vid första besöket. Jag har fler vänner som reser och de var väldigt tacksamma att jag delade med mig av mina tips. Tänker därför det kunde vara en bra idé att även dela tipsen här för dig som ska resa till Kina.

Från och med den 1 december 2017 är det även nödvändigt att lämna fingeravtryck vilket gör att du personligen måste besöka ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Man kan inte heller bara gå in direkt på ambassaden/konsulatet och fylla i ansökan utan den måste göras digitalt för att sedan boka tid för att lämna in din ansökan och samtidigt lämna dina fingeravtryck.

OBS! Detta gäller när du reser på egen hand och bokar flyg och boende separat. Om du däremot reser minst två personer tillsammans på en turistresa med förbokat flyg och hotell så gäller andra regler och du kan söka ett entry visa. Dock måste man vara tillsammans under hela resan, bo på samma hotell och flyga samtliga flyg tillsammans. Om du bokar resan hos oss via en arrangör så kommer de att hjälpa till med hela proceduren och du behöver INTE lämna fingeravtryck och då alltså inte resa till Stockholm eller Göteborg. Bokar du en paketerad flyg- och hotellresa så finns det företag som hjälper er med detta. Detta kostar 1.250:- p.p plus porto.

Om du kommer till Kina med transit från annat land kan du få ett 144-timmars visum. Detta gäller för medborgare i 53 länder där Sverige är ett av dessa. Läs mer om detta transitvisum här. 

Klicka på länkarna nedan för att komma till ansökningsformulären.
Ambassaden i Stockholm
Konsulatet i Göteborg

Visumansökan ska göras tidigast tre månader och senast en månad innan avresa. Visumet gäller för tre månader.

Så här gör du steg-för-steg

1. Börja med att ta ett foto i en fotomaskin. Kom ihåg att maila en av bilderna till dig själv från automaten då en scannad bild inte håller i kvalité. Det finns numera en mängd regler för hur fotot ska tas. Bilden ska tas framifrån, båda öronen måste synas och minen ska vara neutral. Klicka här för utförliga guidelines.

2. Klicka på länkarna ovan beroende på vilken av städerna som passar dig bäst att besöka. Du kommer då till ansökan.
Det allra första du ska göra är att lägga in ditt foto som faktiskt var lite småkrångligt innan det blev rätt anpassat. Därefter är det dags att fortsätta med ansökan. Det tog mig över en timme att fylla i allt från vad mina föräldrar heter och jobbar med till vilka arbetsplatser jag haft och vad mina chefer heter och på vilket telefonnummer de nås. Totalt är det 11 sidor som ska fyllas i så ha gott om tid på dig. Tidigt i ansökan så får du ditt ansökningsnummer. Skriv upp det. Blir du avbruten så kan du gå in och söka upp din ansökan och fortsätta senare.

Om du ska bo på hotell så är det enklare med din ansökan. Ska du däremot hälsa på någon som jag ska göra så måste en inbjudan bifogas, samt en kopia på den personens pass. I ansökan fyller du i att den personen betalar för din vistelse.

3. När ansökan är klar är det dags att boka tid för ditt besök. Klicka här för att boka.

4. När dagen för ditt besök är inne så ska följande tas med till ambassaden/konsulatet:
– Ansökan utskriven och underskriven på två ställen.
– En kopia på din flygbiljett samt hotellbokning alt. inbjudan och kopia på den personens pass
– Ett passfoto
– En kopia på ditt pass
– Passet måste vara giltigt i sex månader och det måste finnas ett tomt uppslag

Du kommer då också att få lämna dina fingeravtryck.
Därefter tar du en ny nummerlapp och betalar. Priset för visum till Kina är 1.320:-.

5. Det tar fyra arbetsdagar för ditt visum att bli klart och du får ett datum när du tidigast kan hämta ut det. Vid det tillfället går det ganska fort då det är en separat kassa.

För dig som bara har transit i Kina kan klicka här för mer information. 

Jag hoppas att denna guide-line ska hjälpa dig och att ditt besök ska bli lite smidigare än mitt som hade missat en del saker vid första besöket som jag inte riktigt tyckte att det framgick vid ansökan.

BOKA resa till Kina här

4 Responses to Visum till Kina – så här gör du
  1. Lola Svara

    Tusen tack för tipsar! Jag använde dem att få min visum som jag hämtade nyss.

    • Hallins reseblogg Svara

      Vad kul att höra att vi kunde hjälpa till!

  2. Elin Meyer Svara

    Hej, jag tänkte resa till Kina i vinter för att träffa min pojkvän som bor där för tillfället. Men är väldigt förvirra och trots din detaljerade förklaring som hjälpt mycket så finns det forfrande saker jag skulle behövt få uppklarat. Går det att kontakta dig på något sätt privat, eller i alla fall på ett sätt så man ha en konversation fram och tillbaka, tex mail? Hel okej om du inte vill såklart. Tack! 🙂

    • Hallins reseblogg Svara

      Hej Elin,

      JAg har mailat dig och du kan ställa vilken fråga du vill så ska jag försöka svara.

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.