11 saker att se och göra i Madrid

Madrid | Resfeberbloggen

(Uppdaterat 190926) Madrid är Spaniens pulserande hjärta och kulturrika huvudstad. Det finns pampiga byggnader, konstmuseum, gröna parker och fotboll i världsklass. Det är en stor stad men många sevärdheter som ligger inom promenadavstånd. Om man vill se mycket på kort tid är alltid en tur med en hop-on-hop-off buss ett bra alternativ förköp biljetter här.

1. Gör ett kungligt besök på Palacio Real

Det kungliga slottet Palacio Real är Europas största och stoltserar med över 3 000 rum. Även om kungahuset inte bor här så är det familjens officiella residens. Är du nyfiken på att kika närmre på det gamla 1700-talspalatset och dess gobelänger, möbler och målningar så kan du ta en guidad tur. Hälften av salarna är öppna för allmänheten och du är välkommen alla dagar klockan 10–20. Väljer du att stanna utanför så är även slottsparken väldigt fin.
Förboka biljetter till slottet.

Palacio Real | Resfeberbloggen

2. Besök det stora torget Plaza Mayor

Madrids mest populära torg Plaza Mayor ligger i stadens äldre delar. Det är ett stort kullerstensbelagt torg med plats för över 50 000 personer som kantas av restauranger, butiker och kaféer. Genom tiderna har det både varit marknad, teater och tjurfäktningsarena! Är du här i december får du se torget förvandlas till en mysig julmarknad. Under resten av året sker det fester för allmänheten och mellan det kan du titta på bland annat gatumusikanter och konstnärer – eller bara dricka ett gott glas vin på en uteservering.

Plaza Mayor | Resfeberbloggen

3. Möt dina vänner på Puerta del Sol

Puerta del Sol är Madrids mest trafikerade plats och för många madridbor även  stadens hjärta. ”Solporten” var en gång i tiden stadens västra gräns och idag är det ett av Madrids mest kända torg. Här firar man nyår, demonstrerar eller helt enkelt bara umgås. Torget har flera fina statyer och den mest kända är Björnen och smultronträdet. Något du även kan roa dig med är att leta upp noll-kilometer-plattan som markerar mittpunkten för Spaniens sex nationella vägar. När du är färdig med torget kan du ta någon av de nio gatorna som leder vidare härifrån och som är fyllda av shopping och tapasrestauranger.

Puerta del Sol | Resfeberbloggen

4. Strosa i El Retiro-parken

El Retiro är en trevlig park mitt i stan där du kan ta en roddtur i sjön, dricka kaffe på ett kafé, äta glass eller få ditt porträtt avmålat. Här ligger även Palacio de Cristal som är en superläcker glasbyggnad. Gillar du blommor kan du ta dig till en vackra rosenträdgården Rosaleda del Parque del Retiro som också ligger här. Parken är från 1600-talet och var från början en kunglig jaktplats.

El Retiroparken i Madrid | Resfeberbloggen

5. Beundra Almudenakatedralen

Almudenakatedralen är en av Spaniens märkvärdigaste katedraler. Det fanns planer på att bygga kyrkan redan på 1500-talet men ändå stod den ändå inte på plats förrän 1993. Den ligger precis vid slottet och är öppen alla dagar och har gratis inträde. Däremot kostar det att besöka museet som också finns här.

Almudenakatedralen i Madrid | Resfeberbloggen

6. Njut av konst på museum

Madrid är verkligen ett bra resmål om du är ute efter bra konstmuseum. Museo del Prado är ett av världens största museer och lockar med konst av konstnärer som El Greco, Goya och Velázquez. Är du mer intresserad av Picassos verk så ska du gå till Reina Sofia. Ett annat museum du borde kika mer på är Museo Thyssen-Bornemisza. Här kan du också se på Picassos verk, men även Rembrandt, Vincent van Gogh och Monet. Ett tips är att inte se alla museum på samma dag, för du behöver lägga lite tid här!

7. Shoppa på Gran Vía

Du hittar butiker lite varstans i Madrid, men ska du göra den stora shoppingrundan så är det till shoppinggatan Gran Vía du ska styra stegen. Den pampiga paradgatan är hundra år gammal och levererar både spanska och internationella märken. Här hittar du även lite mer exklusiva butiker som Chanel, Hermès och Armani. Calle Serrano och Calle Goya har också bra shopping, men inte lika mycket turister. Ett tips är Chueca-området där du hittar outletbutiker och boutiquer. Många av butikerna håller öppet till klockan 21, så det finns gott om tid att shoppa.

Shoppa på Gran Vía | Resfeberbloggen

8. Gå på marknad

Madrid har flera bra marknader som är värda ett besök. Mercado de la Paz är en inspirerande matmarknad full av lokalproducerad skinka, ostar, fisk och skaldjur. Mercado de San Miguel ligger mitt i smeten vid Plaza de San Miguel och är en av Madrids äldsta saluhallar. Här kan du köpa frukt, äta tapas, ta ett glas bubbel eller njuta av en glass. Är du ute efter shopping så tipsar vi om att besöka El Rastro som är en loppmarknad som håller öppet på söndagar. Här finns allt från kläder och skor till hantverk och souvenirer. Mercado de Fuencarral är en modern inomhusmarknad med både väskor, smycken och handgjorda saker.

9. Se fotboll på Estadio Santiago Bernabéu

Är du fotbollsintresserad så är en fotbollsmatch ett måste! Estadio Santiago Bernabéu är Real Madrids hemmaarena där du kan se en riktigt spännande La liga-match.
Boka fotbollsbiljett till Real Madrid.

10. Ät tapas såklart!

När du är i Madrid så är det såklart ett måste att äta tapas. Många av de bästa tapasrestaurangerna ligger på Plaza Mayor. Men väljer du någon av de mindre torgen som Plaza Santa Ana så är priser lite lägre. Det bästa är att äta några tapas på en restaurang för att gå vidare och prova nästa ställe.

Vill du äta på en av Europas äldsta restauranger ska du boka ett bord på Casa Botin på Calle de Cucherillos 17. Den första gästen som åt här gjorde det 1725 och idag serveras fortfarande spansk husmanskost.

Ät tapas i Madrid | Resfeberbloggen

11. Ta del av ett glödhett nöjesliv

När tapasen är uppäten väntar ett hett nattliv och Madrid har ett av Europas bästa.  Nattlivet börjar oftast efter midnatt och det finns restauranger öppna varje kväll. Häng på en utservering, gå på nattklubb eller se en flamencoshow. Den som vill dansa natten lång kan hänga  runt Runt Puerta del Sol för här ligger det många nattklubbar. I stadsdelen Malasaña hittar du många barer och pubar med livemusik. Även områdena runt Plaza Santa Ana, Chueca och Huertas är heta tips för den som vill njuta av de spanska nattlivet. Avsluta kvällen på spanskt vis – med chokladdoppad churros, som liknar avlånga munkar!

Vem vill inte hoppa på första bästa flyg hit? Visst blir du sugen på att se allt med egna ögon!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till Madrid
Boka flyg till Madrid
Boka hotell i Madrid
Boka evenemang i Madrid

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.