Allt om Saint Patrick’s Day

Saint Patricks's Day-parad i Dublin

Det som många förknippar med Irland är Saint Patrick’s Day som infaller den 17 mars varje år. Dagen är mest känd som en stor festdag runt om i världen och störst är den självklart i Dublin. Här får du veta allt om Paddy’s day – Irlands nationaldag!

Varför firas Saint Patrick’s Day?

Saint Patrick’s Day är en irländsk tradition som uppstod på 1600-talet. Den firas för att hedra Irlands skyddshelgon Saint Patrick, som förde in kristendomen till landet. Dessutom säger myten att han jagade bort alla ormar från Irland och att det därför inte finns några här idag. För att hedra honom startade familjerna dagen i kyrkan, för att avsluta den med en stor fest. Man firar den 17 mars för det var då han dog.

Pub i Dublin

Hur firas dagen?

Den röda (gröna!) tråden är färgen grön. Många som är med och firar Saint Patrick’s Day klär sig i gröna kläder och målar treklöver i ansiktet. Sedan ser man på eller deltar i en stor parad som tågar fram med irländsk sång och dans. Efter det fortsätter firandet på en pub med en kall Guinness – under nationaldagen tredubblas faktiskt mängden öl! Även mat och dryck färgas grön och du kan till exempel beställa en grön bagels till frukost eller gröna pannkakor till lunch.

Den gröna klädseln kommer från när irländarna åkte till USA på 1800-talet för att söka jobb. De klädde sig i grönt för att visa hur stolta de var över att komma från ”den gröna ön” Irland. Färgen kommer även från den gröna harpflaggan som användes av Irish Catholic Confederation. Lite skämtsamt är det dessutom tillåtet att nypa den som inte bär grönt! Treklövern ”The Shamrock” kommer från att Saint Patrick använde bladen för att förklara hur kristendomen hänger ihop; med fadern, sonen och den heliga anden.

Sainrt Patrick's Day-parad

Var sker bästa firandet?

Firandet sker över hela världen och över 60 miljoner människor deltar i festligheterna. Men allra mest firar de i Irland och här är det en helgdag. I Dublin firar de i fyra dagar men den stora paraden är den 17 mars. Den går mellan Grafton Street och till O’Connell Street. Showen är spektakulär med musik, akrobater, konstnärer och skådespelare och varje år har den ett nytt tema. Folkfesten pågår sedan i resten av staden med tivoli, aktiviteter för hela familjen, ölfestival och konserter. Vill du dricka Guinness på de mest populära pubarna ska du besöka till exempel The Temple Bar, Searsons of Baggot Street och McSorley’s. Även Galway, Cork och Belfast i Irland har stora parader som du kan besöka. Men den allra största paraden utanför Dublin sker i Dowpatrick i Nordirland. Här sägs dessutom Saint Patrick ligga begravd!

Saint Patrick's Day i Dublin | Resfeberbloggen

I USA firar de också stort och på flera håll eftersom befolkningen med irländskt ursprung är stor. I New York firar de med en stor parad som går längs Fifth Avenue som brukar locka runt två miljoner besökare. I Chicago färgas floden grön. Även fontänen framför Vita Huset i Washington får en grön nyans. I Sydney lyses det vackra operahuset upp med grönt ljus. Även Sverige har parader du kan gå med i och irländska pubar som firar med extra mycket Guinness och irländsk sång.

Vill du också fira Saint Patrick’s Day i Dublin? Vårt hetaste tips är att boka hotell i tid! 

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till Dublin
Boka flyg och hotell till Dublin
Boka flyg till Dublin
Boka hotell i Dublin

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.