13 saker att se och göra i San Francisco

Magiska San Francisco | Resfeberbloggen

(Uppdaterad 191016) Magiska San Francisco är en stad som inspirerat både musiker och filmskapare. Staden ligger på den amerikanska västkusten och lockar med många sevärdheter. Centrum är ganska litet för att vara en amerikansk storstad så det går att promenera mellan många av dem. Här får du våra favoriter på saker att se och göra!

1. Besök Golden Gate Bridge och Golden Gate Park

Golden Gate är en av de broar som vi sett kanske tusentals gånger på film. Och det är precis lika mäktigt att åka över den som du kan tro! Den här rödbruna bron invigdes 1937 och är en stark symbol för både San Francisco och USA. Du kan antingen cykla, åka bil eller ta bussen över och det finns flera utsiktsplatser. Vill du få en riktigt klassisk vykortsbild så är tidig morgon absolut bästa tiden. På andra sidan bron väntar det mysiga lilla samhället Sausalito i Marin County som passar perfekt om du vill ta en paus från den myllrande storstaden.

Här finns också Golden Gate Park som är en av världens största stadsparker. Parken innehåller bland annat en botanisk trädgård, the Japanese Tea Garden, tennisbanor, lekplatser, trevliga joggingslingor och museum.

Golden Gate Bridge | Resfeberbloggen

2. Se de berömda Painted Ladies

En av de mest fotograferade platserna i San Francisco är Painted Ladies. De här färgglada husen i viktoriansk stil är kända från 80- och 90-talsserien Huset fullt. Det var här som familjen Tanner bodde. Husen hittar du på 710-720 Steinar Street vid Alamo Square Park. Tar du några steg upp i parken får du en snygg vy över husen med skyskraporna i bakgrunden.

Painted Ladies | Resfeberbloggen

3. Ta en tur med de klassiska spårvagnarna

Ett måste i San Francisco är att åka spårvagn. De här kabeldrivna spårvagnarna har transporterat San Franciscos invånare upp och ner för de branta backarna sedan 1873. Detta är enda staden som har spårvagnar som är manuellt drivna. En del av själva upplevelsen är att se när föraren vänder vagnen vid ändhållplatsen. Från början fanns det 23 linjer att välja mellan men idag finns det bara tre kvar. Ta gärna Powell-Masonlinjen som åker nerför backarna till Fisherman’s Wharf. På Greenwich Street finns en av de mest kända hållplatserna. Du kan även åka vanlig spårvagn om du vill det som trafikerar de mer planare områdena i staden.

Spårvagnarna i San Francisco | Resfeberbloggen

4. Besök Fisherman’s Wharf och Pier 39

Fisherman’s Wharf är turistmagneten nummer ett, utan att ha tappat den genuina känslan. Utsikten är fantastisk och längs kajerna i det här gamla hamnområdet finns allt och lite till! Ät fisk och skaldjur från något av matstånden, shoppa souvenirer eller vandra bara runt bland alla andra turister och insup atmosfären. Längst ut på piren kan du se solbadande sjölejon. I samma område ligger Pier 39 som är en shoppinggalleria byggd på en gammal lastkaj. Gallerian har även restauranger och en venetiansk karusell. Här finns även Musée Mécanique som är ett museum med gamla spelmaskiner. Du hittar också Ghirardelli Square, som har en rad exklusiva butiker och restauranger. Familjen Ghirardelli, som ligger bakom namnet på torget, hade en chokladfabrik här 1859-1962.

Fisherman's Wharf i San Francisco

5. Fängslas av Alcatraz-fängelset

Ta färjan från Fisherman’s Wharf och Pier 33 över till den berömda fängelseön Alcatraz. Resan över tar ungefär 10 minuter och det är bra att boka inträdesbiljetter redan hemifrån. Här satt fångar bakom lås och bom mellan 1934 och 1963. Den vackra utsikten var kanske också ett extra straff. När du kommer hit får du först en introduktion och sedan kan du promenera runt på egen hand och lyssna på en guidad tur i hörlurar. Missa till exempel inte isoleringscellerna D Block, som saknade all form av ljus. Här finns även en av den amerikanska västkustens äldsta fungerande fyr. Boka biljetter till Alcatraz.

Besök Alcatraz | San Francisco

6. Njut av utsikten vid Twin Peaks

Den bästa utsikten över staden får du från toppen av Twin Peaks, som ligger 281 meter över havet. Adressen är 501 Twin Peaks Boulevard och du hittar lättast genom att svänga upp vid Portola Drive. Det finns inte jättemånga parkeringsplatser så det är bäst att antingen gå eller ta bussen upp.

Twin Peaks i San Francisco | Resfeberbloggen

7. Besök Chinatown

San Franciscos Chinatown är en av de största utanför Asien och dessutom den äldsta i Nordamerika. Här njuter du av ett färgstarkt område med Pagoda-portar, färgstarka byggnader, exotiska matmarknader, små butiker och kinarestauranger. Är du här i februari så kan du även vara med och fira det kinesiska nyåret som hälsas välkommet med dansande drakar och häftiga parader. Adressen är 805 Grant Avenue och är i Downtown.

8. Mission Dolores Park

Det finns flera vackra parker i San Francisco och Mission Dolores är den största i Mission District-området. Parken ligger på en kulle med en vacker utsikt över staden. Här kan du äta stadens bästa burritos, sola om vädret tillåter, promenera eller se på kreativ gatukonst. På samma plats låg tidigare stadens största judiska kyrkogård.

9. Palace of Fine Arts Theatre

Palace of Fine Arts Theatre ligger i Marina District och är det enda som finns kvar av Panama Pacific-utställningen från 1915. Den här pampiga byggnaden är populär för bröllop och andra stora evenemang. Men du kan också komma in och bara ta en fika. Det är öppet tisdag till söndag klockan 10-17.

Palace of Fine Arts Theatre | Resfeberbloggen

10. Promenera längs The Embarcadero

The Embarcadero är en lång och välbesökt strandpromenad längs hamnen. Förutom att njuta av utsikten så finns det mycket att se och göra. När du blir hungrig eller trött i benen finns det många restauranger och kaféer. Promenaden går från Fisherman’s Wharf, via Ferry Building till Bay Bridge.

11. Besök den krokiga gatan Lombard Street

Är du intresserad av att besöka världens krokigaste gata så är det till Lombard Street du ska ta dig! Den består av åtta branta kurvor och sedan en raksträcka. Detta är ett av San Franciscos mest kända landmärken med två miljoner besökare varje år.

Lombard Street | Resfeberbloggen

12. Njut av utsikten från Coit Tower

Coit Tower är ett 64 meter högt vitt torn som ligger på kullen Telegraph Hill. Det byggdes 1933 av en änka som en hyllning till frivilliga brandmän. Därför är tornet i formen av ett munstycke från en brandspruta. Ta dig högst upp i tornet för att få en vacker utsikt över Golden Gate Bridge och Alcatraz.

Coit Tower | Resfeberbloggen

13. Ännu mer parkhäng –  Presidio och Crissy Field

Som vi nämnt tidigare har San Francisco flera fina parker. Nationalparken Presidio var en gång i tiden en militärbas och tog plats bland stadens parker 1994. Det är fint att både cykla och promenerar runt här och på söndagar finns det foodtrucks och mattält att njut av. Crissy Field var fram till 1974 ett militärt flygfält. 2001 öppnade det som en park och idag finns det stora ytor som är perfekta om du vill snöra på dig joggingskorna.

Visst blir man sugen på att besöka San Francisco efter de här tipsen! 

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg & hotell till San Francisco

Boka flyg till San Francisco

Boka hotell i San Francisco

Boka upplevelser i SF

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.