8 saker att se och göra i Pisa

Njut av Pisa i Italien | Resfeberbloggen

Pisa ligger vid den toscanska kusten och är en av flera välbevarade medeltida städer. Här lockar saker som ett lutande torn, folkfyllda torg, fantastisk mat och krämig italiensk glass.

1. Se det lutande tornet i Pisa

Det lutande tornet, Torre Pendente, är både Pisas och Europas mest kända torn. Det står på Piazza dei Miracoli i ena änden av stadens historiska centrum och är en del av domkyrkans klocktorn. Trots att tornet lutar 5,5 grader så finns det ingen risk att det ska välta. Lutar gör det eftersom marken under inte är tillräckligt fast. Ta trappan upp åtta våningar för att beundra utsikten över den vackra staden. Tornet har öppet alla dagar i veckan och du kan med fördel boka biljetter hemifrån för att slippa stå i kö lika länge. Och du, glöm inte att ta det klassiska jag-stöttar-tornet-med-mina-händer-fotografiet!

Det lutande tornet i Pisa | Resfeberbloggen

2. Stanna kvar vid Pisas kändaste torg Piazza dei Miracoli

Tycker du att köerna kring det lutande tornet är långa så finns det mer att göra runt området kring Piazza dei Miracoli. Detta enorma torg är en grön oas med monument som uppfördes mellan 1000- och 1400-talet. Runt om går det en mur och torget är dessutom ett UNESCO-världsarv. Här kan du besöka den vackra domkyrkan, dopkapellet och kyrkogården Camposanto.

Domkyrkan i Pisa | Resfeber

3. Shoppa på Corso Italia och Borgo Stretto

Shoppingen i Pisa är bra, även om den inte riktigt går att jämföra med Florens. Utbudet är stort och eftersom det är en studentstad så hålls priserna nere om man jämför med många andra ställen i Toscana. Den största shoppinggatan är Corso Italia och här kan du shoppa loss bland modebutikerna. Är du ute efter lite lyxigare shopping ska du ta dig till Borgo Stretto som är en elegant sidogata till Corso Italia.

4. Promenera i den botaniska trädgården

Pisa kan skryta med att ha Europas äldsta botaniska trädgårdar. Den anlades av Luca Ghini 1544 och på den tiden använde man växterna till medicin och för forskning. Här kan du promenera bland trädgårdar, växthus och dammar och bara njuta av lugnet. Ta även gärna med dig en picknick-korg. Under sommarhalvåret har de öppet varje dag mellan 9 och 19.

5. Njut av folklivet på torgen

Det vimlar av torg i Pisa och lilla fyrkantiga Piazza delle Vettovaglie ligger i hjärtat av staden. Det mysiga torget ligger dessutom i universitetsområdet vilket gör att det är många studenter och lärare här omkring. Slå dig ner vid en uteservering med något gott i glaset eller koppen och se på det italienska folklivet. Här håller man marknad alla vardagar och det säljs både fisk, färska grönsaker och frukt. Piazza Gambacorti är ett annat medeltida torg med många restauranger och barer.

Njut av torgen i Pisa | Resfeberbloggen

6. Smaka på det toscanska köket!

I Pisa äter du fisk- och köttbaserade rätter ur det toscanska köket. Egengjord pasta och pizza är alltid ett säkert kort. Smaka gärna även på kikärtssoppa med det osaltade brödet sciocco. Utbudet av restauranger är stort. Välj allt från Tavola Calda, som lite billigare husmanskost, till lite lyxigare ”trattorior” som ofta är familjeägda restauranger. Bra att veta är att ju närmre det lutande tornet du kommer desto dyrare blir restaurangerna.

Smaka på det toscanska köket | Resfeberbloggen

7. Ät gelato – äkta italiensk glass

Italienarna vet verkligen hur man gör glass. I Pisa ska du köpa en strut gelato på Gelateria De’ Coltelli som kanske är Pisas bästa glasstillverkare! Italiensk glass görs alltid på färska råvaror efter säsong och serveras oftast dagsfärsk.

Smaka på gelato i Pisa | Resfeberbloggen

8. Mingla ut i nattlivet

Pisa är en studentstad och det syns även på utelivet. Det finns många uteserveringar och barer att börja kvällen på. Mingla sedan vidare ut i det sprudlande nattlivet. Bazeel är baren på allas läppar och i över 20 år har de spelat livemusik.

Vill du ha det ännu hetare så ligger många kända diskon på Versiliakusten, tio mil utanför staden. Då ska du framförallt kolla närmre på klubbarna i Viareggio och Forte dei Marmi.

Vi hoppas att tipsen gav dig italiensk mersmak! Pisa går utmärkt att besöka under en weekend. Och eftersom staden ligger nära vattnet finns det dessutom möjlighet att kombinera stadspuls med sköna bad på sommaren. 

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till Pisa
Boka flyg till Pisa
Boka hotell i Pisa

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.