17 sevärdheter i New York

Njut av New York | Resfeberbloggen

(Uppdaterat 190925) New York är en häftig storstad som levererar den ena sevärdheten efter den andra. Därför är det inte så konstigt om staden som aldrig sover håller dig vaken från tidig morgon till sen kväll. Här får du våra favoriter till det fantastiska resmålet!

1. Frihetsgudinnan

Se Frihetsgudinnan i New York | Resfeberbloggen

Det har väl inte undgått någon att New Yorks starkaste symbol är Frihetsgudinnan. Precis som namnet avslöjar står hon för frihet och demokrati. Den 93 meter höga statyn finns på Liberty Island i Hudsonfloden och härifrån får du en vacker vy över Manhattans makalösa skyline. Frankrike gav USA statyn 1886 som en gåva och som bevis på ländernas vänskap och den är delvis gjord av samma man som designade Eiffeltornet.

2. Ellis Island

Ellis Island | Resfeberbloggen

De flesta svenskar har någon släkting som immigrerade till Amerika. Då var det till Ellis Island de först kom. Mellan slutet på 1800-talet och 1954, då hamnkontoret stängde, passerade över 12 miljoner hamnen för att få komma in till USA. Men långt ifrån alla kom vidare utan man var tvungen att vara helt frisk och klara alla hårda kontroller. Idag finns det ett museum med bagage och annat som människorna hade med sig hit. När du är här – passa då på att fotografera Frihetsgudinnan! Går före kön med din Skip-the-Line-biljett på färjan som tar dig till Frihetsgudinnan och Ellis Island.

3. Empire State Building

usa-new-york-empire-state-building_webb

Varje dag besöker 10 000 människor Empire State Building. Byggnaden står stadigt med sina 102 våningar och 449 meter i korsningen Fifth Avenue och 34th West Street på Manhattan. Vill du uppleva Manhattan ovanifrån så är detta bästa platsen att göra det på. Då tar du hissen upp till observationsdäcket på våning 86. Du kan få den här häftiga utsikten klockan 8-01, alla dagar i veckan, året om! På bottenplan kan du äta lunch, fika eller shoppa något kul att ta med dig hem.
Biljetter till Empire State Building.

4. Rockefeller Center och Top of the Rock

Jul på Rockefeller Center | Resfeberbloggen

Rockefeller Center är Manhattans mest kända byggnadskomplex och består av 19 byggnader som ligger mellan 48th och 51st Street på Midtown Manhattan. Höjdpunkten här är utsiktsplatsen Top of the Rock som ligger högst upp i GE Building. Hit kan du gå för att beundra utsikten alla dagar mellan klockan 8 och midnatt. Även Radio City Music Hall hör till Rockefeller Center där det både bjuds på underhållning och musik. Dessutom är området hjärtat i det årliga julfirandet i New York och varje jul sprider en stor julgran härlig julglädje. Då kan du också åka skridskor!

5. Times Square

Times Square | Resfeberbloggen

Times Square är en av världens mest folktäta platser. Är du ute efter en äkta New York-känsla eller ska du bara ta en selfie? Då är detta rätt plats! LED-skärmar med reklam blinkar året om, människor går utklädda till Disneykaraktärer och chansen är stor att du möter den nakna gitarrspelande cowboyen! Det är dessutom vid den här berömda korsningen som ”nyårsbollen” faller varje år för att hälsa ett nytt år välkommen. Times Square ligger vid West 42nd och West 47th Street på Seventh Avenue. I närheten ligger Broadways teaterdistrikt och Madame Tussauds.

6. Broadway

Broadway i New York | Resfeberbloggen

Broadway är New Yorks heta teaterdistrikt och hjärtat för stadens underhållning. Här kan du se musikaler och shower på över 36 teatrar. Området sträcker sig från West 40th Street till West 54th Street och West 6th Avenue till östra 8th Avenue.
Biljetter till en musikaler

7. Central Park

Central Park i New York | Resfeberbloggen

Ta en paus från Manhattans storstadspuls och hitta lugnet i Central Park. I New Yorks gröna lunga kan du både snöra på dig joggingskorna, slå dig ner för en mysig picknick och åka häst och vagn. På sommaren är det gratiskonserter i alla musikgenrer och på vintern kan du åka skridskor! För barnfamiljer förgyller ett besök i Central Park Zoo kanske dagen. Dessutom finns John Lennons minnesplats Strawberry Field här. Du hittar Central Park mellan Upper West och Upper East Side och 59th och 110th Street. En lite kul grej är att man kan boka biljetter till guidad promenadtur i Central Park med film- och TV-serie-tema.

8. Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge i New York | Resfeberbloggen

Vackra Brooklyn Bridge går över East River och binder ihop Manhattan med den trendiga stadsdelen Brooklyn. Det finns sex bilfiler och två filer för cyklister och fotgångare, så du kan ta dig över på alla möjliga sätt. Utsikten från bron är makalös, särskilt när solen går ner! När Brooklyn Bridge invigdes 1883 var det den längsta hängbron i världen.

9. Ground Zero – 9/11 Memorial

9/11 memorial i New York | Resfeberbloggen

11 september är ett datum som vi aldrig kommer att glömma. Vill du hylla de som miste livet i terrorattentatet 2001 kan du göra det på Ground Zero. Där World Trade Center tidigare stod finns två reflekterade pooler som ger tid för eftertanke. På Memorial Plaza-torget finns även 400 träd och under ligger 9/11 Memorial and Museum där du kan se på föremål som hittades bland resterna av tvillingtornen.

10. One World Trade Center

One World Trade Center | Resfeberbloggen

Precis intill platsen där tvillingtornen en gång stod har man byggt One World Trade Center.  Med sina 541,3 meter är det den hösta skyskrapan på norra halvklotet.
Biljetter till One World Observatory.

11. Grand Central Terminal

Grand Central Terminal | Resfeberbloggen

Grand Central Terminal är så mycket mer än en tågstation. Det är en av världens största och första tåget rullade härifrån 1913.  Byggnaden är vacker och liknar mer en kyrka än en tågstation. Förutom att vara en tågstation så finns det butiker, restauranger och en matmarknad.

12. The High Line

The High Line | Resfeberbloggen

The High Line är en 2,5 kilometer långsmal park anlagd på en gammal järnväg. Det är en riktigt unik park som går några meter upp i luften. Den ligger mellan Midtown och Meatpacking.

13. Museum i världsklass

usa-new-york-guggenheim-museum

New York har många bra museum där du kan lägga flera timmar. Besök The Museum of Modern Art, , om du älskar modern konst. Guggenheim Museum i New York ligger i en futuristisk byggnad med både permanenta och tillfälliga konstsamlingar. The Met, Metropolitan Museum of Art, är ett av världens största konstmuseum. Här kan du titta på över två miljoner konstverk. American Museum of Natural History är ett naturhistoriskt museum som täcker fyra kvarter.

14. Chrysler Building och Flatiron Building

Flatiron Building | Resfeberbloggen

Chrysler Building är en byggnad i art deco-stil med silvertak som anses vara den snyggaste byggnaden i New York. Spiran som sitter högst upp är inspirerad av grillen på en bil. Den ligger på Lexington Avenue vid 42:a gatan. Flatiron Building en triangelformad byggnad som även kallas för ”strykjärnet”. Den delen som ligger mot Madison Square är bara två meter bred.

15. Wall Street

Wall Street | Resfeberbloggen

Wall Street ligger i New Yorks finansdistrikt på södra Manhattan och det är också här som New York-börsen ligger. Börsen ligger på 18 Broad Street och är tyvärr inte öppen för allmänheten.

16. Fifth Avenue

Shopping i New York | Resfeberbloggen

Är du ute efter New Yorks mest exklusiva shopping så hittar du den på Fifth Avenue, stadens stolhet! Butikerna mellan 49th och 60th Street har alla de lyxmärken du kan tänka dig, som till exemepel Gucci, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Prada, Jimmy Choo och Armani. Kom hit med stor plånbok, eller njut helt enkelt bara av att fönstershoppa.

17. Staten Island Ferry

Staten Island Ferry | Resfeberbloggen

Åk med Staten Island Ferry för att ta del av kanske världens vackraste kortaste båtresa. Du hoppar på vid South Ferry nära Battery Park och sedan tar det 22 minuter att ta sig till Staten Island. Under resan får du både bästa utsikten över Manhattans skyline och Frihetsgudinnan. Det är gratis att åka den 22 minuter långa turen.

Vi hoppas att de här tipsen hjälper dig inför planeringen av din New York-semester!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekend till New York
Boka flyg till New York
Boka hotell till New York
Boka sightseeing & upplevelser i NY

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.