21 sevärdheter på O’ahu, Hawai’i, USA

usa-hawaii-huladansare-solnedgangParadisön O’ahu är huvudö i delstaten Hawai’i i USA. Här finns fantastiska stränder, vacker natur, en smältdegel av olika kulturer, bra shopping, trevliga restauranger och många sevärdheter – ett resmål som passar alla! Att ta sig runt ön med bil ger en frihet för spontana stopp längs vägen, men det går också utmärkt att åka med öns bussystem, som kallas kort och gott The Bus.

 

Waikiki

usa-hawaii-oahu-waikiki-beach-vy-fran-ovan
Vy över Waikiki Beach med Diamond Head i bakgrunden.

Turistområdet Waikiki har mest av allt – hotell, restauranger, nattklubbar och barer. Det är det största området för nöjen av alla de slag. Här finns också klassiska Waikiki Beach där du hittar den populära restaurangen Duke’s och statyn av mannen som gett restaurangen sitt namn – surflegenden Duke Kahanamoku. Passa på att ta en surflektion, paddla kanot, ta en tur med en katamaran eller snorkla i det klara vattnet.

Royal Hawaiian Hotel

usa-hawaii-oahu-royal-hawaiian-hotel
En rosa hotellikon på Waikiki Beach.

Royal Hawaiian Hotel är ett klassiskt landmärke på Waikiki Beach. Smeknamnet “Pink Palace of the Pacific” är talande. Lyxhotellet öppnade 1927 och är byggt i spansk-morisk stil, högsta mode på den tiden. Ta en drink i Mai Tai-baren som ligger direkt vid sandstranden.
Adress: 2259 Kalakaua Avenue, Honolulu

Waikiki Aquarium

tropiska-fiskar-akvarium
Lär dig mer om marinlivet på Hawai’i.

I slutet av Waikiki Beach, mot Diamond Head, hittar du Waikiki Aquarium. Det grundades redan 1904 och sköts av University of Hawai’i at Manoa. Här visas mer än 500 marina arter. Det mesta fokuserat på det unika undervattenslivet kring Hawai’i-öarna och det tropiska Stillahavsområdet. Akvariet är öppet dagligen från 9:00 till 16:30.
Adress: 2777 Kalakaua Avenue, Waikiki

Diamond Head

usa-hawaii-oahu-waikiki-beach-diamond-head
Diamond Head State Monument.

Vulkankratern Diamond Head är Hawai’is mest kända landmärke. Ta dig upp på kratertoppen och få en fantastisk utsikt över Waikiki och närliggande områden. Du kan köra bil in i kratern och sen är det ca 1,3 kilometer hajk upp till utsiktsplatsen. Det är brant med många trappor. Glöm inte vatten och solhatt!  Öppet dagligen från 6:00 till 18:00. Sista insläpp kl. 16:30.
Adress: Diamond Head Crater

Downtown Honolulu

usa-hawaii-oahu-honolulu-downtown-vy-over-stadDowntown med Aloha Tower i förgrunden.

Många blir förvånade över att finna en storstad med höga skyskrapor på en paradisö men Honolulu är inte bara O’ahus största stad utan även huvudstad i delstaten Hawai’i. Här i centrum hittar du många kontor och banker men även ett campus som tillhör Hawai’i Pacific UniversityAloha Tower Marketplace nere vid kajkanten är ett område med ett par affärer, restauranger och barer inklusive det populära vattenhålet Gordon Biersch med sitt eget bryggeri.

Iolani Palace

usa-hawaii-oahu-honolulu-downtown-iolani-palaceDet enda kungliga slottet i USA.

Iolani-palatset är det enda officiella kungliga residenset i USA. Byggt av kung David Kalakaua, som styrde riket i slutet av 1800-talet. Hans syster drottning Queen Liliuokalani blev den sista kungligheten att styra ögruppen innan Hawai’i blev ett territorium tillhörande USA år 1900. Framför palatset finns en staty av kung Kamehameha I, den förste kungen. Kanske känner du igen byggnaden från tv-serien Hawai’i 5-0 där det används som polishögkvarter. Öppet måndag-lördag från 09:00 till 16:00.
Adress: 364 South King Street, Honolulu

Bishop museum

Bishop-museet grundades år 1889 för att hedra den kungliga familjen. Här kan du bland annat ta del av hawaiiansk och polynesisk historia och kultur. Många interaktiva utställningar. Öppet dagligen från 9:00 till 17:00.
Adress: 1525 Bernice Street, Honolulu

Foster Botanical Gardens

usa-hawaii-oahu-tropiska-blommor-heliconiaVackra blommor och träd hittar du i den botaniska trädgården.

Ett litet andningshål i storstaden Honolulu är den 14 hektar stora Foster Botanical Gardens. Många av träden har funnits här sedan 1853. Vandra bland en mängd olika ananasväxter, orkidéer och andra tropiska växter. Öppet dagligen från 9:00 till 16:00.
Adress: 50 North Vineyard Boulevard, Honolulu

National Memorial Cemetery of the Pacific

usa-hawaii-oahu-national-memorial-cemetery-of-the-pacific
National Memorial Cemetery of the Pacific.

Beläget vid Punchbowl Crater är detta en av landets främsta nationella kyrkogårdar med över 5 miljoner besökare årligen. Här vilar över 13 000 militärer som dog under andra världskriget. Området fungerar också som ett minnesmärke för att hedra de män och kvinnor som tjänstgjort i Förenta staternas väpnade styrkor. Härifrån har du en fin utsikt över Honolulu.  Öppet dagligen från 9:00 till 18:00.
Adress: 2177 Puowaina Drive, Honolulu

Mount Tantalus och Round Top Drive

usa-hawaii-oahu-tantalus-lookout-puu-ualakaa-state-parkUtsikt över Waikiki och Honolulu.

Ett bra utflyktsmål om du vill vandra eller bara ta en biltur. Det är mycket populärt att se solnedgången härifrån. Ta till höger på Round Top Drive så det finns flera utsiktsplatser längst vägen med fina vyer. Gör ett stopp vid parken Puʻu ʻUalakaʻa State Wayside, där har du en panoramautsikt över Diamond Head, Waikiki,  Manoa Valley, Honolulu och Punchbowl Crater. Fortsätt vägen fram, ungefär halvvägs byter den namn till Tantalus Drive. Du kör i vacker natur med många lyxiga hem som skymtar fram. Vägen är en loop så du kommer tillbaka där du startade.

Lyon Arboretum

Lyon Arboretum är en botanisk trädgård i Mānoa-dalen. Här finns på 194 hektar en samling av mer än 5.000 blomstrande tropiska växtarter. Vandringsleder tar dig fram genom frodig tropisk natur med många hawaiianska växter och en stor samling av olika palmer. Trädgården har en ganska vildvuxen karaktär. Öppet måndag-fredag 8:00 till 16:00, lördag 9:00 till 15:00.
Adress: 3860 Manoa Road, Honolulu

Nuʻuanu Pali Lookout

usa-hawaii-oahu-nuuanu-pali-lookout-Utsikt över Kaneohe och kustvägen upp mot North Shore.

Åk Pali Highway från Honolulu mot Kaneohe så ser du hänvisningsskyltar till utsiktsplatsen. Här får du en fantastiskt fin utsikt över östra sidan av O’ahu mot samhället Kaneohe och den vackra Ko’olau-bergskedjan. Området är av historisk betydelse då det var här som kung Kamehameha I vann slaget om Nuuanu vilket gjorde att han kunde erövra ön.

Queen Emma Summer Palace

Vill du göra ett litet stopp på vägen till Nuʻuanu Pali Lookout så kan du besöka Queen Emma Summer Palace. Huset, som heter Hānaiakamalama, var sommarboende för drottningen, hennes make kung Kamehameha IV och deras son. Det är nu ett litet museum. Öppet måndag-lördag 9:00 till 16:00, söndag 10:00 till 15:00.
Adress: 2913 Pali Highway, Honolulu

The Byodo-In Temple

usa-hawaii-oahu-byodo-in-templeBuddistiskt tempel i Valley of the Temples Memorial Park.

The Byodo-In Temple ligger vid foten av Ko’olaubergen i Valley of the Temples Memorial Park. Det grundades den 7 juni 1968 för att fira 100 årsjubileet av de första japanska invandrarna till Hawai’i. Templet på O’ahu är en i mindre skala replika av det 950-åriga Byodo-in Temple i Uji, Japan (som finns med på FN:s världsarvslista). På området finns en spegeldamm, små vattenfall och många platser för meditation.  Här finns även vilda påfåglar och hundratals karpar. Öppet dagligen från 9:00 till 17:00.
Adress: 47-200 Kahekili Highway, Kaneohe

Kualoa Ranch

usa-hawaii-oahu-kualoa-ranchVackra Kualoa Ranch erbjuder mängder av aktiviteter.

Kualoa Ranch är en fungerande boskapsranch som ligger i ett vackert naturområde med de två dalarna Ka’a’awa-dalen och Hakipuʻu-dalen. 1850 köpte Dr. Gerrit P. Judd marken av kung Kamehameha III och den har varit kvar i släktens ägo sedan dess. För att skydda området från exploatering har man utvecklat ett antal turer och aktiviteter för turister. Kualoa Ranch erbjuder bland annat ridning, zip line, ATV-turer, bussutflykter och vandringar i bergen. Alla turer börjar på Kualoa Visitor Center. Området är också mycket populärt för tv- och filminspelningar. Här har delar av filmer som 50 First Dates, Godzilla och Jurassic Park samt tv-serierna Lost, Hawaii Five-0, och Magnum P.I. spelats in.  Öppet dagligen från 07:30 till 18:00.
Adress: 49-560 Kamehameha Highway, Kaneohe

Polynesian Culture Center

usa-hawaii-huladansare-solnedgang-strandSe uppvisningar av hula hula och andra polynesiska danser.

Polynesian Culture Center är ett kulturcenter där sex polynesiska områden; Aotearoa (maoriernas namn för Nya Zeeland), Fiji, Samoa, Tahiti, Tonga och Hawai’i visar vad som är typiskt för deras kultur och levnadssätt. Här finns exempel på traditionella hus, konst och hantverk. Flera shower visar dans och andra färdigheter. Kvällstid finns också en luau – en hawaiiansk traditionell fest med mat och dansuppvisning. Öppet måndag-lördag 12:00 till 21:00, söndag stängt. OBS! Själva områdena är öppna till kl. 18:00.
Adress: 55-370 Kamehameha Highway, Laie

Waimea Valley

usa-hawaii-oahu-waimea-valley-vattenfall
Botanisk trädgård med vattenfall hittar du i Waimea.

Waimea Valley är en vacker botanisk trädgård med ett litet vattenfall du kan bada vid. Längs med promenadstigarna finns flera områden där man visar hawaiiansk kultur och hantverk. Öppet dagligen från 9:00 till 17:00 från september till maj. Under juni till augusti är det öppet till 17:30.
Adress: Waimea Valley Road

North Shore – Hale’iwa

usa-hawaii-oahu-north-shore-haleiwa-skylt
Surfstaden Hale’iwa på North Shore.

North Shore är känt som surfingens mecka. Varje vinter samlas de bästa surfarna i världen här för att tävla i de höga vågorna. Men North Shore är värt ett besök året runt. Är du nybörjare på surfing är dessutom de snällare vågorna på sommaren att föredra.
Hale’iwa är en liten ort med mysiga lokala butiker, kaféer och restauranger. Här finns förstås surfbrädor, surfkläder och tillbehör att köpa! Missa inte den lokala specialiteten shaved ice. Det är smaksatt krossad is som svalkar skönt i hettan.
Adress: Waialua Bay

Dole Plantation

ananasodlingVisste du att ananas växer så här?

Ananasodling har historiskt varit en viktig inkomstkälla för Hawai’i. Här på Dole Plantation kan du ta del av historien. Det finns utställningar, planteringar, restaurang, presentbutik och inte minst världens största labyrint!  Öppet dagligen från 9:30 till 17:30.
Adress: 64-1550 Kamehameha Highway, Wahiawa

Pearl Harbor

usa-hawaii-oahu-pearl-harbor
Minnesmonumentet över USS Arizona.

Pearl Harbor kallas Wai Momi på hawaiianska, vilket bokstavligen betyder pärlvatten. Namnet tillkom på grund av det överflöd av pärlor som en gång fanns i denna naturliga hamnen. I området finns många olika historiska sevärdheter från andra världskriget. Den mest besökta är minnesmonumentet över slagskeppet USS Arizona som sänktes av japanerna 1941. Du kan också besöka slagskeppet Missouri, även känd som ”Mighty Mo” eller ”Big Mo”. Det var på USS Missouri som japanerna officiellt gav upp. USS Bowfin är en attack-ubåt med smeknamnet The Pearl Harbor Avenger (hämnaren). Öppet dagligen från 07:00 till 17:00.
Adress: 1 Arizona Memorial Place, Honolulu

Stränder – sola, simma, snorkla och surfa

usa-hi-oahu-hanauma-bay-solnedgangHanauma Bay.

Den mest uppenbara sevärdheten är förstås alla härliga stränder som finns runt om på hela ön. Dessa läser du mer om i blogginlägget 15 bästa stränderna på O’ahu, Hawai’i.

Boka resor till Hawaii

Boka flyg och hotell till Hawaii

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.