Valparaíso – den färgglada hamnstaden i Chile

Valparaíso – hamnstaden i Chile | Resfeberbloggen

Valparaíso är Chiles bohemiska hjärta och Sydamerikas Villa Villerkulla. Evert Taube skrev en vals om den och här finns det fler kullar att besöka än benen orkar. ”Valpo” ligger i mitten av långsmala Chile och är en stad som bokstavligen vilar på 42 kullar, något som ger en underbar utsikt över vattnet. De branta backarna har även gett staden smeknamnet ”Lilla San Francisco”.

Den här fantastiska staden vid havet lockar framförallt med en gammal bebyggelse, färgglada hus som ligger tätt inpå varandra och en kultur som blomstrar i alla hörn. Nere i centrum ligger restauranger, butiker, små marknader och hamnen. Är du nyfiken på att besöka en riktigt unik stad i Chile – kanske Latinamerikas mest speciella – så ger den här dig en minnesvärd resa!

Vackra hamnstaden Valparaíso | Resfeberbloggen

Du hittar Valparaíso cirka två timmar nordväst om huvudstaden Santiago. Staden grundades 1543 och var från början bara en liten by. När Chile blev självständigt 1817 växte staden till att bli Chiles viktigaste hamnstad. Idag är hamnen mindre men utgör fortfarande en stor del av landet. I den här färgglada hamnstaden bor det runt 270 000 invånare och även om den känns rätt liten så är den faktiskt stor. Bäst tid är att åka hit är under vintern, som är deras sommar och då kan det bli så varmt som 34 grader!

De berömda trähissarna i Valparaíso | Resfeberbloggen

Ta trähiss upp till kullarna

Du lär bäst känna den här charmiga staden genom att använda dina fötter. Staden består av en nedre och platt del, El Plan, och en övre med kullar där de största delarna av befolkningen bor. Kullarna är dessutom ett populärt turistområde och särskilt välbesökta är Cerro Conception och Cerro Alegre. Det är en häftig upplevelse att ta en av de gamla trähissarna, ascensores, hit upp. De är byggda mellan 1883 och 1916 och är en stark symbol för staden, något som även syns på souvenirerna. Att åka i den här trälådeformade hissen upp till någon av kullarna kostar ungefär fem svenska kronor. När du sedan kliver ut ur hissen möts du av en underbar utsikt över hamnen och havet.

Kullarna i Valparaíso | Resfeberbloggen

Sätt dig med en kopp kaffe på ett kafé och insup atmosfären. Besök butikerna som säljer konst, smycken och chilenskt hantverk eller spana in konsten i ateljéerna. Dessutom består hela området av street art och graffiti och vid varje gatuhörn väntar en överraskning. Flera av husen är rena konstverk och till skillnad från i Sverige så finns det inga regler eller lagar för vilken färg du målar ditt hus. En annan anledning är att det är lättare att måla om än att renovera. Många hus är byggda i korrugerad plåt från pensionerade fartyg och är väldigt enkla. På kullarna finns även fina kyrkogårdar, stadens gamla fängelse Parque Cultural Ex-Carcel som idag är ett kulturhus och stadens fotbollsstadium.

Kullarna i Valparaíso | Resfeberbloggen

Pablo Nerudas hus La Sebastiana

La Sebastiana är ett av nobelpristagaren och författaren Pablo Nerudas tre hus. Huset hittar du på Cerro Bellavista, som är en av stadens kullar. Vill du även se de andra husen så ligger de i Santiago och Isla Negra.

Pampiga byggnader på Plaza Sotomayor

På det stora livliga torget Plaza Sotomayor i stadsdelen El Almedral ligger många av stadens imponerade byggnader och monument. Här passerar dagligen både fotograferande turister och stressade hamnarbetare. En av höjdpunkterna är den blåa byggnaden Edificio Armada de Chile som är den chilenska flottans högkvarter från 1910. I mitten på torget står Monumento a los Heroes de Iquique som hedrar de som var med och stred under Stillahavskriget 1979. I samma område ligger även Santiago Severin-biblioteket och Catedral de Valparaiso.

Den historiska stadsdelen Barrio el Puerto

Nere vid hamnen ligger den gamla stadsdelen Barrio el Puerto, som finns med på Unesco:s världsarvslista. Här strosar du runt bland gamla sjömanskrogar och går du längs bryggan Muelle Prat ser du fartygen som lastar av och på. Häng sedan med på en guidad tur runt bukten i en Paseo de lancha, som är en öppen träbåt.

Se Valparaíso från havet | Resfeberbloggen

Shoppa på marknaderna

Eftersom det varken finns lyxiga köpcentrum eller breda avenyer så har du chans att uppleva det genuina Chile. Vill du köpa souvenirer så finns det både större och mindre marknader överallt i hela staden. Förutom saker med trähissar och fiskebåtar så kan du hitta allt från tesilar till klassiska chilenska träleksaker, kläder och träfigurer. Bland shoppingfavoriterna finns även nationaldrycken Pisco och då ska du gärna köpa en flaska som har formen av en moais, som är stenfigurerna som finns på Påskön. Det finns även flera lokala marknader där du kan handla färsk frukt och grönsaker. Ska du ta hem en dagstidning ska du leta efter El Mercurio de Valparaíso som faktiskt är den äldsta spanskspråkiga tidning som fortfarande ges ut.

Stränder i Valparaíso-området

Chile har en lång kuststräcka med en mängd härliga stränder. I Valparaíso-området finns det runt 40 stränder att njuta av, dock är vissa mer lämpliga för solning än bad. Staden ligger vid Stilla havet vilket betyder att det inte är särskilt varmt i vattnet, men det kan vara skönt med ett dopp ändå. En favorit är Playa de Las Torpederas och här finns det både toaletter och kafé. Andra du ska kika lite närmre på är till exempel Playa San Mateo, Playa Los Placeres och Caleta Portales.

Strand i Valparaíso | Resfeberbloggen

Du kan även hyra bil och åka söderut till Playa Canelo, som är Chiles längsta strand. Den är 36,8 kilometer lång och ligger i Algarrobo. Här är sanden mjuk och varm och vyerna mot havet fantastiska. En annan vacker strand är Laguna Verde som ligger lite utanför Valparaíso.

Valparaísos bästa stränder | Resfeberbloggen

Åk med micro eller trolley

För att ta dig mellan stadens olika områden finns det micro, som är små stadsbussar av mycket äldre modell. Håll i dig, för det går fort i svängarna! Chauffören stänger inte ens alltid dörren för att det ska gå fort mellan av- och påstigning. Även betalningen sker i farten så ha mynten redo. Vill du åka med något riktigt gammalt ska du leta upp en trolley som är en gammal buss som åker på samma sätt som spårvagnar gjorde förr, fast med hjul.  De här bussarna har rullat på de chilenska gatorna sedan 1952.

Trolleybuss i Valparaíso | Resfeberbloggen

Gå på vinprovning

I Sverige är Chile den sjätte största vinnationen och på Systembolagets hyllor finns det ett enormt utbud. Hyr därför gärna bil och åk till en vingård och smaka på de här fantastiska vinerna i dess rätta miljö. Det ligger många fina mellan Santiago och kusten och en vi starkt rekommenderar är Viña

Vingårdar i Chile | Resfeberbloggen

Casas del Bosque i Casablanca Valley, tre mil från Valparaíso. Deras vinodling är 232 hektar stor och de gör både vita och röda vin. Det här området har bara producerat vin sedan 1980-talet, men närheten till havet och den svala temperaturen är perfekt för att vinrankorna ska trivas och ger druvorna en långsam mognadsprocess.

Besök Viña del Mar

Bara en kort bussresa från Valparaíso ligger den vackra trädgårdsstaden Viña del Mar. Eftersom den här staden är platt tyckte man att det var en perfekt stad att bygga franskinspirerade trädgårdar i. Marken är välsopad, lyxhotellen avlöser varandra och rabatterna är fulla av vackra blommor. Hit kommer det både turister och chilenska kändisar och vissa kallar det för Chiles svar på Miami Beach. Att åka häst och vagn här är lika populärt som att åka de gamla trähissarna i Valparaíso. Du kan även gå i parker, besöka den vackra blomklockan, shoppa eller gå på det berömda kasinot! Även om du inte kommer till magiska Påskön så kan du alltid gå på museum. På Museo Fonck hittar du många arkeologiska fynd från både Påskön och andra delar av Chile.

Vina del Mar | Resfeberbloggen

Gör en utflykt till Santiago

Huvudstaden Santiago är väl värt ett besök och det är också här du landar med flyget. Eftersom Santiago ligger i en grop, inklämd mellan Anderna, är det lite varmare här än det är i Valparaíso.  Shoppa på marknaderna, besök museum och kyrkor och gå på zoo är bara några saker du kan hitta på här. Gör gärna även en utflykt till San Cristobal och statyn La Virgin. Härifrån får du den vackraste utsikten över Santiago!

Testa sanddynerna i Concon

Hyr bil och ta dig till fler fantastiska grannstäder runt omkring. I Concon, 40 minuter norrut, finns det häftiga sanddyner där du kan åka snowboard på het sand. I närheten finns en lång och bred strand. Här är dock vågorna ofta höga så ta det lugnt i vattnet.

Smaka på chilenska klassiker

Bland den chilenska maten så finns det flera rätter som kan vara roliga att smaka på. Eftersom Valparaíso ligger vid havet så finns det mycket fisk och skaldjur på menyerna. Completo är lika populärt som korv och bröd är här hemma i Sverige. Beställer du en sådan får du en varmkorv i baguette med avokado, majonnäs och hackad tomat. Självklart ska du även smaka på en äkta chorizo! Empanadas är en pirog fylld med till exempel räkor eller köttfärs. Lomito är en sorts smörgås med till exempel kyckling i. Missa inte heller den chilenska nationalrätten Pastel de choclo som är en välsmakande majspaj. Till många rätter serveras dettomatsalsan pebre, som består av hackad tomat, chilli, lök, lime och koriander.

Smaka på empanadas | Resfeberbloggen

Vi hoppas att du blev riktigt inspirerad till att resa till Valparaíso! 

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka hotell i Valparaíso
Boka flyg till Santiago
Boka resa till Chile

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.