6 sevärdheter i Kyoto

Kyoto är Japans största kulturskatt | Resfeberbloggen

Älskar du Tokyo och vill testa något annat i fantastiska Japan? Då ska du ta sikte på Kyoto som ligger sydväst om Tokyo i en grön dal med berget som en skyddad mur. I över tusen år var Kyoto kejserlig huvudstad i Japan och detta är landets absolut största kulturskatt med sina mer än 1600 buddhisttempel, 270 shintohelgedomar och starka geishakultur. Staden hör till en av få större städer i landet som faktiskt inte blev bombad under andra världskriget, vilket har lett till att många gamla byggnader står välbevarade och redo att möta oss turister. Här får du vår topplista över tvåmiljonerstadens bästa sevärdheter!

1. Den gyllene paviljongen

I norra Kyoto hittar du Den gyllene paviljongen, Kinkakuji, som betyder lika mycket för Kyoto som Eiffeltornet gör för Paris. Det är ett tempel i tre våningar klätt med bladguld som gör att det speglas vackert i dammen nedanför. Det byggdes ursprungligen på 1300-talet som hem åt shogun Ashikagas och blev efter hans död ett tempel. Tyvärr brändes byggnaden ner av en munk 1950, men fem år senare byggdes det upp på nytt. Du kan inte gå in i själva templet men kikar du in genom fönstret går det att se några av statyerna.
Adress: 1 Kinkakujicho, Kita, Kyoto, Kyoto Prefecture 603-8361, Japan

Den gyllene paviljongen | ResfeberbloggenDen gyllene Paviljongen är Kyotos mest kända sevärdhet. 

2. Kyotos kejsarpalats

Det gamla kejsarpalatset Kyoto Gosho ligger mitt i centrala Kyoto och består av flera mäktiga byggnader. Sedan 1868 bor kejsaren med familj i Tokyo men varje ny kröning sker här i Kyoto. Du måste ansöka om att få tillträde till palatset, men eftersom det är en ren formalitet så får du besöka det redan dagen därpå. Däremot är parken som omringar palatset fritt för alla att promenera i. Här kan du njut av över 50 000 olika vackra trädarter.
Adress: 3 Kyotogyoen, Kamigyo Ward, Kyoto, Kyoto Prefecture 602-0881, Japan

Arashiyama Park | Resfeberbloggen

3. Kiyomizu-templet

Det gamla Kiyomizu-templet från 1600-talet är Kyotos mest populära tempel. Det ligger placerat på pålar uppe på en kulle med en fantastisk utsikt över staden. De vackraste årstiderna att besöka det på är under våren då körsbärsträden blommar och under hösten då löven slår om till orange. När du går ner från templet får du inte missa de charmiga kullerstenslagda kvarteren Sannenzaka och Ninenzaka med sina lokala hantverk och anrika tehus.
Adress: 294 Kiyomizu 1-chome, Higashiyama Ward, Kyoto, Kyoto Prefecture 605-0862, Japan

Kiyomizu-templet i Kyoto | Resfeberbloggen
Kiyomizu-templet ligger är Kyotos mest populära tempel.

4. Nijo-slottet

I Nijo-slottet bodde Tokugawa-shogunatet och idag är det ett av Japans bäst bevarade palats och det finns med på Unesco:s världsarvslista. Det byggdes 1603 av några av Japans främsta snickare och konstnärer, vilket du bland annat kan se på näktergals-golven som ger ifrån sig ljud när du kliver på dem. Följ gärna med på en guidad tur för att ta del av alla historiska godbitar!
Adress: 541 Nijojocho, Nakagyo Ward, Kyoto, Kyoto Prefecture 604-8301, Japan

Nijo-slottet i Kyoto | Resfeberbloggen
Nijo-slottet är ett av Japans bäst bevarade palats. 

5. Sanjusangendo

Sanjusangendo är en berömd träkonstruktion från 1266 som består av 1001 träskulpturer. Alla föreställer Kannon som är barmhärtighetens gudinna. Det sägs att alla kan hitta en staty med lika dant ansiktsdrag som sitt eget. Häftigt va? På den raka verandan som ligger här har man haft bågskytte sedan 1600-talet. Varje år försöker man slå rekordet i bågskyttetävlingen 1686 där vinnaren träffade mitt i prick 8133 gånger. Om det är sant eller inte är upp till var och en att bilda sig en uppfattning om!
Adress: 657 Sanjusangendomawari, Higashiyama Ward, Kyoto, Kyoto Prefecture 605-0941, Japan

6. Heian Jingu

Heian Jingu byggdes 1895 och är en viktig kulturplats som hedrar Japans tidigare kejsare och andar.  Här kan du både ta del av museum och en vacker trädgård bland dammar och träd. Helgedomen ligger i Kyotos nordöstra delar.
Adress: Okazaki Nishitennocho, Sakyo Ward, Kyoto, Kyoto Prefecture 606-8341, Japan

Och när du har bockat av sevärdheterna…

Gör ditt besök komplett med en teceremoni som kan pågå i flera timmar! Filosofens promenad ligger i östra Kyoto och är en två kilometer lång grusväg bredvid floden som ligger mellan Silverpaviljongen och Nanzenjitemplet. Vill du vara med om något riktigt häftigt kan du övernatta i ett tempel. Det finns flera tempel som erbjuder detta och det kallas för shukubō. På morgonen bjuds gästen in till otsutome, en morgonbön som oftast sker på japanska. Besök gärna Geishakvarteret Gion som lockar med mysiga gränder, låga trähus, restauranger, butiker och tehus. Här kan du till exempel handla Kyotos egna skönhetsmärke Yojiya. Har du bara tid för en marknad är Nishiki-koji ett hett tips, här kan du till och med köpa ett äkta samurajsvärd! Köp även hel bläckfisk på pinne, glass som smakar mintte och handgjorda kockknivar.

Vill du ta del av det moderna Kyoto så rekommenderar vi Kyoto Station, Karasuma-dōri-Shiokōji, som är ett stort glaskomplex som de flesta anländer till när de kommer till staden. Byggnaden består av femton våningar och innehåller butiker, restauranger, spelhallar och hotell.

Kyoto Tower | Resfeberbloggen
Se staden från det höga tv-tornet Kyoto Tower. 

Ett annat kännetecken för staden är det 131 meter höga tv-tornet Kyoto Tower. Härifrån har du den absoluta bästa utsikten över staden! Är du intresserad av manga ska du planera in ett besök på Kyoto International Manga Museum där du kan kika på fler än 200 000 mangabilder. Älskar du samurajfilmer? Då tipsar vi om Toei Movieland där du kan kika in bakom kulisserna i den japanska filmindustrin. Bland tv-spelsnördar är Nintendos huvudkontor i södra Kyoto ett hett utflyktsmål. När du har sprungit runt bland sevärdheterna kan du avsluta med ett skönt och avkopplande bad i en onsen, som är en het källa.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell till Kyoto
Boka flyg till Kyoto
Boka hotell i Kyoto

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.