12 saker att göra i Berlin

(Uppdaterat 190909) Berlin tycker jag är en perfekt weekendstad. Kort flygning, lätt att hitta både billigt flyg och hotell. Mycket att se, kul shopping och bra restauranger. Berlin är stort så man kan med fördel resa tillbaka och upptäcka nya pärlor. Här kommer en guide till 12 saker att göra i Berlin.

1. Berlinmuren

Mitt första besök till Berlin var i juni 1990 och Berlinmuren hade fallit några månader tidigare. Stora delar av muren fanns kvar och man kunde själv hacka sig en bit av muren. Att besöka forna Östberlin var en stor upplevelse, det var fest på gatan och alla gick man ur huse med stor glädje. Vid mitt andra besök för några år sedan fanns inte mycket kvar av muren och staden såg helt annorlunda ut.

East side Gallery i Berlin

En del av muren kan man vid Potzdamer Platz. Vill du en större bit av muren så får du ta tunnelbanan österut till East Side Gallery. Här står 1.316 meter kvar av den tidigare 43.1 km långa muren. På murens ena sida finns flera målningar av konstnärer från hela världen. Runt om i Berlin finns det i gatstenen plattor som visar var Berlinmuren tidigare stod.

Berlinmurens sträckning

2. Checkpoint Charlie Museum

Checkpoint Charlie var en av de största gränsövergångarna och idag finns här ett museum. Berlin har en grym historia och det är intressant att få veta mer om muren. Hur den uppkom, hur folk försökte ta sig över och hur muren föll. Museet var vid mitt besök ganska ”enkelt” gjort men föremålen var desto mer intressanta. Rekommenderar ett besök. Entre kostar 12.50 euro för vuxna.

Checkpoint Charlie museum Berlin

3. DDR-museum

Kan du inte få nog av historia så ska du besöka DDR-museum. Ett både intressant och roligt museum med mängder av föremål som visar hur livet kunde se ut i forna Östberlin. Här får man inte bara titta på saker utan röra och känna. Varför inte prova hur det känns att köra en Trabant som var en enda bilen man kunde köpa. Läs mer här.

4. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor Berlin

Berlins landmärke och mest kända sevärdhet måste man såklart se. Börja med att promenera på pampiga Unter den Linden och beundra alla praktfulla byggnader såsom Berlinerdomen och ambassader. Jag försöker att tänka mig hur det såg ut här när muren fanns och Brandenburger Tor var helt inbyggd och ingenmansland. Idag är det fullt av folk kring den pampiga porten som byggdes i slutet av 1700-talet och var då en av stadens stadsportar och senare fick namnet Fredsporten. På andra sidan ligger det kända riksdagshuset, Reichstag, med den vackra kupolen. På andra sidan vägen ligger Berlins kända park Tiergarten.

5. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz i Berlin

Ännu en känd plats som vid murens upprättande blev ett ingenmansland. Tidigare fanns här flera kända restauranger med många celebra gäster. Kort efter att muren föll så höll här Pink Floyd en av sina mest kända konserter, The Wall, som besöktes av fler än 300.000 personer. Idag är det en hypermodern plats med biografer, restauranger, kontor med Sony som den mest kända hyresgästen som har sitt huvudkontor här. Än en gång försöker jag tänka mig hur här såg ut när allt var förstört efter kriget och ingen kunde besöka platsen. Berlin är verkligen en stad som har förändrats.

6. Monumentet över Europas mördade judar

Minnesmärke över mördade judar i Berlin

Det är klart att det finns många lämningar efter andra världskriget kvar i Berlin. Inte långt från Brandenburger Tor kan du från marken stå ovanför bunkern där Hitler levde sina sista dagar. Intill (som en symbol?) ligger det stora monumentet över Europas mördade judar. Monumentet är stort som en fotbollsplan med betongblock i olika höjder och nivåer. Tanken är att man ska få en känsla av samma instängdhet som judarna fick. Det väcker verkligen eftertanke att vandra runt här. I bottenvåningen ligger ett informationscenter där man får veta mer över detta fruktansvärda folkmord.

7. TV-tornet

TV-tornet på Alexanderplatz i Berlin

Ja, en aning turistigt kanske men vill du se Berlin från ovan ska du bege dig till Alexanderplatz i forna Östberlin och åka upp i det 356 meter höga TV-tornet. Men, beställ biljett innan, har du bråttom finns VIP-biljetter för 19.50 euro som ger dig företräde i kön. Läs mer här. Vill du se mer så ät lunch eller middag i restaurangen som rör sig två varv i timman runt tornet.

8. Underjordiska Berlin

Berlin_under-jord_1
Bild lånad från hemsidan.

Följ med på en tur du inte trodde var möjlig. Företaget Berliner Unterwelten tar med dig på utflykter i det underjordiska Berlin. Bunkrarna var en vardag för många, många människor under andra världskriget fick bo här under stora elar av tiden. Här finns bunkrar, tunnlar, sjukhus och miljöer du inte trodde var möjligt. Det sägs att på 40% av Berlins yta finns det bunkrar under marken.

9. Marknad i Kreuzberg

Marknad i Kreuzberg, Berlin

Kreuzberg med sina vackra gamla hus är ett område som har blivit allt mer hippt. Här kommer en tredjedel av befolkningen från andra länder vilket har påverkat utbudet. Här är roligt att strosa runt och marknaden Tuerkenmarkt på tisdagar och söndagar i Maybachufer är omtalad och bör inte missas.

10. Hackesher Markt

hackesche-hofe_Berlin

Hela området Hackescher Höfe är ett otroligt mysigt område i stadsdelen Mitte. Mysiga butiker och flera innergårdar bildar Hackescher Markt med roliga butiker, bra restauranger och mysiga gallerier och hantverksbutiker. Ta tid på dig och strosa runt här och upptäck det här underbara området.

11. Kastanienallee

Ännu ett otroligt mysig gata i Prenzlauer Berg i stadsdelen Mitte. Här varvas mysiga caféer, små butiker och restauranger. I området finns ett hus som är ockuperat och husockupanterna ställer ut secondhand-prylar på gatan och driver kafé. Missa inte att besöka Pratergarten som är en av Berlins alla biergarten. Slå dig ner under kastanjeträen för en öl och ät något gott till.

12. Prova en currywurst

Prova en currywurst i Berlin

Jo, vi är i korvens hemland så minst en gång måste du prova en currywurst från gatan. Perfekt lunch om man vill skynda vidare till ännu en sevärdhet!

Fler tips från våra läsare

Det är så trevligt med kommentarer som dyker upp i inläggen. Och extra trevligt är det om de innehåller så här många tips.

Ta del av Linus tips:

• Vill man ta en paus och inte har tid att gå på Berlin Zoo eller Tropicarium så är Sea Life nära TV tornet ett bra alternativ.
• En guidad tur med till fots får ni se många kända sevärdheter och lära er mycket fakta om Tysklands huvudstad, mycket som många inte känner till boka biljetter via vår systersite Box Office. Finns också Hop-on-hop-off möjlighet eller segway för er som inte orkar att gå.
• Ett alternativ till TV-tornet som ibland har väldigt långa köer är Panorama Punkt vid Potsdamer Platz. Då får man dessutom åka Europas snabbaste hiss.
• På vintern/vår är en hockeymatch i Mercedes Benz Arena en häftig upplevelse. Just nu spelar hemmalaget Eisbären Berlin slutspel inför en publik på ca 11 000. Rekommenderas för upplevelsen, även om man inte är något sportfreak.

Maria som bloggar på mariasmemoarer.com kommer med ännu fler tips:

• Victoria Park – en härligt lummig och grön park
• Den gamla landningsplatsen Tempelhof som idag är en sorts rekreationspark
* Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche – kyrkan vid Kurfürstendamm som blev bombad och förstörd under kriget och där toppen på kyrktornet fortfarande är avbrutet.

Boka flyg och hotell i Berlin

Boka flyg till Berlin

Boka hotell i Berlin

Boka weekendresa till Berlin

Boka evenemang i Berlin

14 Responses to 12 saker att göra i Berlin
 1. Linus T Svara

  Lite fler tips.
  Vill man ta en paus och inte har tiden att gå på Berlin Zoo eller Tropicarium så är Sea Life nära TV tornet ett bra alternativ.
  En guidad tur med någon av kanalbåtarna är ett prisvärt nöje. Man ser mycket man annars lätt missar från gatorna. Vill man ta det lugnt och titta på folk är ett stopp på någon strandbar perfekt. Från en båttur runt staden ser man var dom finns. Ett alternativ till TV-tornet som ibland har väldigt långa köer är Panorama Punkt vid Potsdamer Platz. Då får man dessutom åka Europas snabbaste hiss.

  På vintern/vår är en hockeymatch i Mercedes Benz Arena en häftig upplevelse. Just nu spelar hemmalaget Eisbären Berlin slutspel inför en publik på ca 11 000. Rekommenderas för upplevelsen, även om man inte är något sportfreak.

  • Hallins reseblogg Svara

   Linus T: Tusen TACK för dina fina tips. Har uppdaterat inlägget med dessa!

 2. Lena i Wales Svara

  Jag älskar verkligen Berlin och har jobbar där en del. Var även med innan muren föll och följt stadens utveckling. HIstoriens vingslag har verkigen slått hård där.

  • Hallins reseblogg Svara

   Lena i Wales: Ja, det är verkligen en grym historia men intressant att se hur staden har förändrats.

 3. Maria Svara

  Bra inlägg! Jag har sett flera av dessa, men det där med underjordiska Berlin var något nytt för mig..! Och naturligtvis har jag ätit Currywurst 😉

  Ett par till tips från mig:
  * Victoria Park (http://mariasmemoarer.com/2010/may/victoria-park.html)
  * Den gamla landningsplatsen Tempelhof som idag är en sorts rekreationspark (http://mariasmemoarer.com/2010/july/berlin-bilderna-som-glomdes-bort.html)
  samt
  * Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (http://mariasmemoarer.com/2010/may/berlin-del-1.html)

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: Åh, tack för tips, jag får ta och uppdatera ännu mer. Så kul att du fick ett tips här!

 4. […] var trendspaning det. Men det andra inlägget jag nämner då? Jo, det var 12 tips om Berlin. Vi kan... dryden.se/2016/03/trendspaning-och-checklistor
 5. Arne Dahlberg Svara

  Ett ställe som jag gärna besöker är Treptower Park, en skön oas under sommaren, som man når via S-bahn station Treptower park. Där finns även minnes monumentet över fallna ryska soldater. Byggt delvis av röd granit från svenska västkusten..
  I slutet av parken kan äta en god lunch på skeppet Clipper.
  Det finns även andra alternativ på vägen men Clipper ligger utmed Spree med vacker utsikt och lugn.

  • Hallins reseblogg Svara

   Arne Dahlberg: Men vilket underbart tips. Det skulle nästan få ett helt eget inlägg! Tusen TACK!!

 6. […] Berlin är kanske inte en av Europas allra billigaste städer att semestra i men prisnivån är för... blogg.resia.se/2016/03/18/prisvarda-weekendresor
 7. Bosse Svara

  En liten rättelse angående Pink Floyd och deras The Wall. Pink Floyd splittrades vid tidigare skede och gick vidare utan Roger Waters. Men det var Roger Waters som arrangerade konserten The Wall med musiken från skivan av Pink Floyd med samma namn.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/The_Wall:_Live_in_Berlin

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Bosse,

   Så bra att du har koll och kunde reda ut hur det var. Tack för tips. Husomhelst så hade det varit riktigt häftigt att vara där!

 8. dinstorbyferie Svara

  Mange flotte tips! Anbefaler alle som er interessert i godt øl om å besøke Badfish bar. Berlins beste bar etter min mening.

  • Hallins reseblogg Svara

   tack för tipset! Låter verkligen som en bar värt ett besök.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.