8 saker att göra i Vilnius

8 saker att göra i Vilnius| Resfeberbloggen Vilnius är en charmig gammal medeltida stad i östra i Europa med vacker arkitektur från renässans- och barocktiden. Staden präglas av många kyrkor, museum och gallerier och det finns både många kulturella och historiska influenser. Vilnius är den minsta av de tre baltiska huvudstäderna med en halv miljon invånare och en stad som kanske inte alla redan har upptäckt. Är du ute efter en prisvärd weekend där du ändå kan bo och leva gott passar den litauiska pärlan perfekt.

1. Strosa runt i gamla stan

Gamla stan är Vilnius hjärta och är en av de allra största i sitt slag i Europa. Vilnius upptäcks gärna till fots och här promenerar du runt på kullerstensgator, små torg, smala gränder och bland vackra kyrkor. Här ligger dessutom många av stadens sevärdheter.

Gamla stan i Vilnius

2. Se Vilnius domkyrka

Den vackra domkyrkan, som heter S:t Ladislaus basilika, är ett av Vilnius mest kända landmärken och den hittar du runt Katedralstorget i gamla stan. Av de elva kapellen innanför ska du framförallt besöka det som är tillägnat Litauens skyddshelgon Sankt Casimir. Gör även en guidad tur genom gravvalven där flera kungligheter och ledare ligger begravda. Domkyrkan är öppen alla dagar i veckan, har gratis inträde och håller gudstjänst flera gånger om dagen för den som vill slinka in och ta del av en litauisk variant. Två andra kyrkor är St. Petrus-Pauluskyrkan och St. Anna-kyrkan som också ligger i gamla stan.

Vilnius domkyrka | Resfeberbloggen

3. Ta bergbanan till Gediminas torn

Gediminas torn är en stark symbol för både Vilnius och Litauen. Promenera den slingriga vägen upp eller ta bergbanan till kullen där resterna av slottet från 1300-talet ligger. Härifrån får du en fantastisk panoramautsikt över gamla stan, de röda taken och floden Neris.

Slottet i Vilnius | Resfeberbloggen

4. Shoppa lokalt på Pilies

Är du sugen på att shoppa så ska du ta dig till Pilies som är gamla stans både äldsta och mest populära gata. Den löper mellan torget med katedralen i norr och Gryningsporten i söder. Gatan är kantad av små butiker, populära uteserveringar och härliga gatumusikanter. Här kan du köpa litauiska souvenirer, hantverk, bärnstenssmycken och kläder i framförallt linne. Husen som ligger runt omkring har behållit sitt unika utseende och charmiga arkitektur. Vill du ha mer traditionell shopping så kan du göra det på gatan Gedimino Propekt eller i det stora shoppingcentret Akropolis strax utanför Vilnius.

5. Spana in street-art i Uzupis

Uzupis är stadens självutnämnda republik som går att jämföra med Köpenhamns Christiania och konstnärskvarteren Montmarte i Paris. Det här bohemiska och färgglada konstnärsområdet erbjuder ett stort kulturliv med många gallerier, små boutiquer och kreativ street-art. Besök gärna marknaden Tymas där lokalborna samlas på torsdagar för att handla ekologiska varor från litauiska bönder. Oavsett om du ska handla eller inte är det är härlig atmosfär.

6. Gör en guidad tur i de judiska kvarteren

Vilnius har präglats av många olika kulturer, men framförallt den judiska. Under många år var detta ett centrum för judisk kultur, men precis som många av sina grannländer har Vilnius en mörk historia. Före andra världskriget levde 50 000 judar i staden och nästan alla mördades under förintelsen. Men spåren finns kvar och du kan ta en guidad promenad i de gamla judiska kvarteren.

7. Besök KGB-museet

Vilnius har flera välbesökta museer men ska du bara besöka ett rekommenderar vi KGB-museet som ligger i KGB:s egna gamla byggnad. I källaren finns ett fängelse där du kan se hur fångarna levde – och blev torterade! Det är rätt skrämmande att se för allt står kvar precis som det lämnades 1991. Museet hittar du öster om gamla stan.

8. Ät lyxmiddag för en billig peng

Vilnius hör till en av Europas billigaste weekendresmål och här har du råd att äta ute flera gånger om. Maten kostar ungefär en tredjedel av det vi betalar hemma i Sverige. Unna dig därför både för- och efterrätt om du känner för det! Det serveras mycket husmanskost men det är en del rätter som ändå sticker ut, som till exempel rödbetssoppa. Vill du smaka på nationalrätten ska du beställa in Cepelinai som är potatisdumplings med kött.

Cepelinai i Litauen | Resfeberbloggen

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka weekendresa till Vilnius
Boka flyg till Vilnius
Boka hotell till Vilnius

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.