15 bästa stränderna på O’ahu, Hawai’i.

usa-hi-oahu-hanauma-bay-solnedgang
Hanauma Bay.

På den tredje största hawaiianska ön O’ahu hittar du fantastiska stränder för alla.  Det spelar ingen roll om du är nybörjare på surfing på jakt efter små vågor eller ett fullfjättrat proffs som vill ha en mäktig ”barrel”. Kanske vill du ha den bästa solnedgången, den livligaste partystranden eller en barnvänlig lagun?  Här hittar du listan över de bästa stränderna runt om på O’ahu. 

Waimea Bay

usa-hi-oahu-waimea-bay
Waimea Bay är ett klassiskt surfställe som har lugna vågor på sommaren.

Surfkulturen finns över hela ön, men ingenstans är den så stark som på norra delen av ön, kallad the North Shore. Det var på Waimea Bay som surfare på 1950-talet började ta sig an de riktigt stora vågorna. Under sommaren är vågorna lugnare och stranden passar då bra för simning och snorkling.
Adress: 61-031 Kamehameha Highway

Sunset Beach

usa-hi-oahu-north-shore-surfing Surfing på North Shore.

Sunset Beach sträcker sig från Ehukai Beach till Sunset Point. Det här är det bästa stället för surfing på hög nivå. Om du inte är proffs slår du dig ner på stranden och njuter av att se de bästa surfarna. Under vintern är vågorna som högst och här hålls i november och december den stora surftävlingen the Vans Triple Crown of Surfing.
Adress: 59-104 Kamehameha Highway

Kuilima Cove (Bayview Beach)

usa-hi-oahu-hawaiian-green-sea-turtleHono – Hawaiian Green Sea Turtle.

På nordöstra tippen av O’ahu, nära Turtle Bay Resort, ligger Kuilima Cove (Bayview Beach). Läget är skyddat från stora vågor, vilket gör det till en perfekt plats  att simma och snorkla på. Spana efter en ”Hono”, en hawaiiansk sköldpadda.
Adress: 57-35 Kuilima Drive

Kualoa Regional Park

usa-hi-oahu-kualoa-chinamans-hat
Kualoa Regional Park med Chinaman’s Hat till höger.

Kualoa Regional Park ligger mittemot Kualoa Ranch, känt från filmer och tv-serier som Jurassic Park, Lost och Hawaii 5-0. Från denna strandpark har du vacker utsikt längst kusten och ut mot den lilla ön Mokoli’i, som i folkmun kallas Chinaman’s Hat.  Ön är ett omtyckt mål för en kajaktur. I parken finns gott om gräsytor för bollspel och bord för picknick.  Stranden är smal och det är delvis stenig botten så detta är inte ett bra ställe att bada på.
Adress: 49-479 Kamehameha Highway

Kailua Beach Park

usa-hi-oahu-kajak
Paddla kajak.

Granne med Lanikai Beach ligger Kailua Beach Park med len vit sand och turkosblått vatten. Detta är en av de bästa stränderna på O’ahu om man vill sola och bada. Det är lagom stora vågor och en omtyckt plats för kite- och windsurfing. Här finns picknickområden med skuggiga platser och en volleybollbana. I närheten finns många matställen att hämta lunchen på. Du kan också hyra sportutrustning om du vill prova på att surfa, snorkla, paddla kajak eller parasailing.
Adress: 450 Kawailoa Road

Lanikai Beach

usa-hi-oahu-lanikai-beachLanikai Beach – en av världens vackraste stränder.

Lanikai Beach anses vara den finaste stranden på O’ahu och den hamnar ofta på listor över världens vackraste stränder. Här har du den lilla paradisstranden med böljande palmer, pudervit sand och turkosblått hav. Ett rev en bit ut gör att vattnen är lugna och det är perfekt att simma och snorkla här, även under vintertid. Hyr gärna en kajak och paddla ut till de två närliggande öarna ”Nā Mokulua” (som är ett fågelreservat). Observera att på Lanikai Beach finns inga faciliteter och inga badvakter. Parkering kan vara svårt så kom tidigt.
Adress: Mokulua Drive

Waimanalo Bay Beach Park

usa-hi-oahu-waimanalo-beachWaimanalo Beach på östkusten av O’ahu.

Waimanalo ligger på den östra sidan av ön, som kallas ”Windward Coast” av lokalbefolkningen. Här hittar du en underbar lång sandstrand med snälla vågor och perfekta förhållanden för att surfa med en ”boogie board”.  En populär strand att ha picknick och fester på. Här finns det inte så många turister utan du har en bra chans att hänga med riktiga hawaiianer. Hyfsat gott om parkeringsmöjligheter.
Adress: 41 Kalanianaole Highway

Makapu’u Beach Park

En av de populäraste vandringarna på ön går upp till Makapu’u Point Lighthouse men missa inte ett besök i den fina lilla bukten som har mjuk sand omgiven av svarta lavaklippor. Här är vågorna rejäla och stranden är omtyckt av lokala surfförmågor. Strömmarna kan vara starka så ge dig inte ut i vattnet innan du kollat läget med badvakten.
Adress: Kalanianaole Highway

Sandy Beach

usa-hi-oahu-sandy-beach-vagor
Sandy Beach kallas för ”Neck-Break Beach” på grund av sina kraftiga vågor.

Sandy Beach är en populär surfstrand bland lokalbefolkningen. Här är det starka underströmmar och kraftiga vågor så ge dig inte ut i vattnet om du inte är en duktig simmare. Det mindre smickrande smeknamnet är ”neck-break beach” – nackbrytar-stranden! Men det är kul att titta på de duktiga surfarna och stranden är ett härlig partyställe att hänga på. Många ägnar sig åt att flyga drake då det brukar blåsa bra vindar här. Här hittar du också de bästa soluppgångarna!
Adress: 72 Kalanianaole Highway

Hanauma Bay State Park

usa-hi-oahu-hanauma-bay-fiskarBästa snorklingen hittar du i Hanauma Bay State Park.

Hanauma Bay State Park är ett marint naturreservat. För att skydda havsmiljön tar man sedan ett par år tillbaka ut en avgift för besök och besökare får också se en informationsfilm innan de släpps ner.  Hanauma Bay är inte bara en vykortsvacker strand i en vulkankrater utan det är det bästa stället på ön för att snorkla bland tropiska fiskar. Här finns över 400 arter av fisk och chansen att se hawaiianska sköldpaddor är också stor. Du kan hyra snorkelutrustning på plats.
Adress: Hanauma Bay Road

Waikiki Beach

usa-hi-oahu-waikiki-duke-kahanamoku-statyDuke Kahanamoku, ”The Big Kahuna”, statyn över surflegenden finns i Waikiki.

Surfingens mest kände förgrundsfigur är hawaiianska Duke Kahanamoku som var den som spred sporten vidare till Kalifornien, Australien och övriga delar av världen. Idag hittar du en staty av honom vid den legendariska stranden mitt i Waikiki. Varje dag hängs färska leis (blomsterkransar) på statyn av personer som vill visa honom vördnad. Om du är nybörjare på surfing så är det här den rätta stranden att göra dina första försök. Vågorna är snälla och här finns en surfskola där du kan ta lektioner.
På stranden ligger den populära restaurangen Duke’s där både turister och lokalbefolkning samlas i solnedgången för att lyssna på musik och ta en drink i barfota-baren.
Adress: Waikiki

Ala Moana Beach Park / Magic Island

usa-hi-oahu-magic-island-lagunLagunen på halvön Magic Island.

Ala Moana Beach Park Island ligger skyddad av rev och har därför lugna badvatten med små vågor, perfekt för att simma. Här är betydligt mindre folk än på närliggande Waikiki Beach. Många har picknick vid de bord som finns utspridda. Längst ut på den konstgjorda halvön Magic Island finns en lagun som är utmärkt för mindre barn att simma i.
Adress: 1201 Ala Moana Blvd

Ko Olina Lagoons

På västkusten av O’ahu, kallad ”Leeward Coast”, hittar du de fyra konstgjorda Ko Olina-lagunerna. Det är ett privatområde men med tillgång för allmänheten. Det finns parkering, duschar och toaletter. En perfekt destination för barnfamiljen. I närheten finns flera lyxresorts.
Adress: 91-1001 Olani Street

Makaha Beach

usa-hi-oahu-makaha-beachMakaha Beach på västkusten av O’ahu.

Makaha Beach har den bästa surfingen på västkusten. Under sommaren är vågorna lugnare och det går utmärkt att simma. På vintern lämpar sig vågorna bäst för erfarna surfare. På helgerna är stranden populär bland lokalbefolkningen, övriga dagar är det glesare mellan besökarna. Gillar du att dyka finns ett populärt dykområde kallat Makaha Caverns en bit ut.
Adress: 84-369 Farrington Highway

Yokohama Bay (Keawa’ula Beach)

usa-hi-oahu-yokohama-bay
Keawa’ula Beach, även kallad Yokohama Bay.

Keawa’ula Beach är den sista stranden på västkusten, och en av de mest isolerade. Du behöver bil för att ta dig hit. Fin sandstrand med den vackra bergskedjan Wai’anae i bakgrunden. Här kan du sola och spana efter delfiner ute i vattnet.
Adress: Farrington Highway

Boka resor till Hawaii

Boka flyg och hotell till Hawaii

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.