10 saker att göra på Bonaire

Klein Bonaire | Resfeberbloggen

Bonaire ligger i Karibien nära Venezuelas kust och tillhör de vackra ABC-öarna. Öns inbjudande valspråk är ”En gång en besökare, alltid en vän”. Visst låter det välkomnande! Extra mycket kärlek får den av dykare eftersom korallreven utanför är kända för att väcka uppmärksamhet. Ön är 38 kilometer lång och 11 kilometer bred och jobbar mot en hållbar och småskalig turism. Det finns inga stora hotellkomplex utan passar dig som är ute efter en riktigt avkopplande semester med fokus på natur och dykning. Eftersom ön ligger utanför det karibiska orkanbältet är det dessutom ett säkert resmål att åka till oavsett årstid.

1. Koppla av på stranden

Bonaire är ett tropiskt paradis med runt 28-30 grader året om.  Därför ligger stort fokus på att vara vid havet och här solar du på steniga och klippiga stränder. Att stränderna inte är sandiga som på Aruba och Curaçao beror på att detta en gång var en vulkan. Många av de finaste stränderna hittar du i nationalparken i norra delarna. Andra fina stränder är Sorobon Beach, Donkey Beach, Bachelor’s Beach, Te Amo Beach och La Cai. Utanför västkusten ligger den obebodda ön Klein Bonaire och här finns den vackra stranden No Name Beach.

Njut av stränderna på Bonaire | Resfeberbloggen

2. Dyk och snorkla bland fantastiska rev

Dykning är det som flest förknippar med den här underbara ön. Bonaire hör till ett av världens tio bästa dykställen och reven utanför är fantastiska. De är skyddade och är sedan 1979 en del av Bonaire National Marine Park. Hit kommer människor från hela världen för att upptäcka livet under vattnet som är så kristallklart att du kan se upp till 60 meter djupt. Här simmar alla möjliga sorters fiskar, sköldpaddor och har du tur kan du även se delfiner! Har du dykcertifikat, får du efter en introduktion, lov att dyka vart du vill! Det går faktiskt att bara promenera rakt ut i vattnet med tuberna på ryggen. Missa till exempel inte trappan ”Thousand Steps”, som är en populär dykplats. Ta dig ner för den branta trappan så väntar ett häftigt äventyr!

Dyk vid 1000 steps | Resfeberbloggen

Föredrar du att snorkla så går det också utmärkt och under ytan simmar vackra fiskar och andra spännande djur. De bästa platserna att snorkla runt märks ut med gula stenar. Ön Klein Bonaire är också väldigt fin att snorkla runt.

Dyk på Bonaire | Resfeberbloggen

3. Testa vågorna

Vill du testa vågorna ovanför istället så finns det bra vindsurf på östra sidan av ön. Här hålls det surftävlingar i världsklass! Är du ute efter kitesurfing så passar till exempel Atlantis Beach på sydvästra sidan alldeles perfekt.

4. Lär känna huvudstaden Kralendijk

Bonaries huvudstad Kralendijk är en charmig kuststad på södra sidan med färgsprakande hus i holländsk stil. Namnet betyder dessutom korallrev på holländska, något som stämmer bra in på dykparadiset Bonaire. Ett känt landmärke är fyren Fort Oranje. Åker du på kryssning i Karibien så är det vanligt att man lägger till i hamnen här. Tar du istället flyget hit så ligger Flamingo International Airport norr om staden.

5. Besök Washington Slagbaai National Park

Bonaire har två nationalparker och den som ligger på land hittar du efter en biltur till norra delen av ön. Hyr gärna en fyrhjulsdriven bil för att ta dig runt här. Washington Slagbaai National Park är grön och kuperad och här finns det papegojor, flamingos och reptiler. Besök de vackra stränderna som ligger här eller promenera upp på öns högsta berg.

6. Fotografera rosa flamingos

Det sägs att det finns fler vilda flamingos än det finns människor på Bonaire. Inte konstigt att den här fågeln är landets nationalfågel då! Den absolut bästa platsen att se flamingos på är kring Gotomeer-sjön i Washington Slagbaai National Park. I söder ligger ett flamingoreservat där du också kan de de rosa fåglarna. Den rosa färgen kommer från vad de äter och just här på Bonaire får de i sig den rätta näringen från skaldjur och plankton.

Fotografera rosa flamingos | Resfeberbloggen

7. Besök saltpyramiderna

På södra delen av ön kan du följa med på en rundtur och se hur salt utvinns. Runt lagunen Pekelmeer ligger salthögarna som stora pyramider. Från början är saltet turkost, för att växla om till rosa och sedan bli vitt när det har torkat. Saltet är en av de största handelsexporterna på Bonaire och har funnits med länge.

Besök saltindustrin på Bonaire | Resfeberbloggen

8. Se de gamla slavhusen

Är du intresserad av historia så kan du besöka något av de många slavhus från 1800-talet som finns kvar. I de här små husen fick slavarna bo under veckorna när de arbetade med saltindustrin. Varje fredag fick arbetarna gå sju timmar till Rincon för att spendera helgen med familjen. På söndagen vandrade de tillbaka till saltarbetet igen.

Besök de gamla slavhusen | Resfeberbloggen

9. Beundra målningarna i grottorna

På stranden finns det grottor med vackra målningar bevarade från öns historia. Det är spår från urbefolkningen caquetio-indianerna.

10. Gör en utflykt till de andra ABC-öarna

Tillsammans med fartfyllda Aruba och genuina Curaçao hör Bonaire till ABC-öarna. Bonaire är den mellersta i storlek men den minst befolkade med sina 18000 invånare. Det finns många förbindelser till dessa grannar så passa på att besöka någon av de här öarna också. Båda öarna ligger bara en 10-15 minuters flygresa bort.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka paketresa till Bonaire
Boka flyg till Bonaire
Boka flyg och hotell till Bonaire

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.