Se och göra i Hoi An

Strand Hoi An | Resfeberbloggen

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och den ligger vackert längs kuststräckan i mellersta Vietnam. I folkmun kallas den konstnärsbyn och här får du det autentiska Vietnam och upplever landet som det en gång var. En välbevarad gammal hamn, smala gränder och vackra tempel. Dessutom finns det fina stränder att bada vid och möjlighet till spännande utflykter.

Hoi An | Resfeberbloggen

Hoi Ans gamla stan

Hoi Ans gamla stadskärna är en välbevarad handelshamn som finns med på Unesco:s världsarvslista. Stora delar av hamnen ser exakt likadana ut som de gjorde för 200 år sedan. Den byggdes mellan 1400- och 1800-talet och var viktig för bland annat kineser, japaner, holländare, fransmän och portugiser. Handelsmännen köpte siden och tog med sig hem.  Idag kan du se på fiskhandlare när de arbetar med morgonens fångst vid sina båtar.

Att ta en promenad eller cykla runt bland de smala gränderna och se de olika kulturerna och tidsepokerna är en häftig upplevelse. Det finns antika telager, villor från kolonialtiden, keramikmuseum och mysiga uteserveringar. Kineserna har satt en stor prägel på staden, genom bland annat vackra kinesiska tempel. Quan Cong-templet är ett bra exempel och väl värt ett besök då det är fyllt av statyer av guld och starka rökelser.

Något annat som Hoi An är stolta över är den vackra japanska bron som har en pagod i trä. Bron påminner om den mångkulturella bakgrunden och att det under en lång tid har funnits duktiga hantverkare här.

Japanska bron i Hoi An | Resfeberbloggen

Shopping och skräddarsydda kläder

Något som brukar vara uppskattat är att besöka nattmarknaden där du både kan shoppa och smaka på vietnamesiska läckerheter. Är du ute efter kläder så finns det många skräddare i staden och möjligheter för dig som vill sy upp något eget.

Hoi An | Resfeberbloggen

Sol och bad

Mellan Hoi An och grannstaden Da Nang går det en fantastisk strandremsa med flera bra stränder. Med tanke på det härliga klimatet året om så finns det många solsäkra chanser och möjlighet att njuta av stranden. An Bang Beach är en fin och ren sandstrand som du hittar fem kilometer norr om Hoi An. Här kan du koppla av och bada i lugn och ro i det sydkinesiska havet. Det finns även barer där du kan sitta i en skön soffa under en palm och dricka något kallt eller äta vietnamesisk mat. Många brukar även nämna favoriten Cua Dai-stranden, men stora delar av sanden här har tyvärr försvunnit.

Fler härliga badmöjligheter hittar du om du tar färjan över till ön Cham Islands som ligger två mil från Hoi An. Förutom sköna bad och fina stränder finns det många färgglada korallrev att snorkla kring och mysiga små fiskebyar. Här finns det skyddad skog och vackra miljöer. Runt ön ligger det fler trevliga öar som du också kan besöka.

An Bang Beach | Resfeberbloggen

Utflykter med cykel

Det är inte tillåtet att köra bil i Hoi Ans centrala delar och därför är det vanligt att ta sig runt på cykel. Cykel finns att hyra på många ställen och sedan kan du även ta dig vidare ut på landsbygden. Besök till exempel den lilla byn Thanh Ha, som ligger fyra kilometer från Hoi An. Den här byn är framförallt känd för sina fina handgjorda krukor. Lägg gärna även en dagsutflykt till världsarvet och tempelruinerna My Son som ligger fyra mil från staden. Ruinerna kallas ibland för Vietnams Ankor Wat. Här skedde dessutom en av Vietnamkrigets värsta massaker. Hit kan du ta dig med turistbuss om du vill. vietnam-hoi-an-my-son_webb

Smaka på huvudrätten Cao Lau

När det kommer till mat så finns det många härliga vietnamesiska läckerheter att prova. Cao Lau är Hoi Ans huvudrätt och den består av nudlar blandat med böngroddar, grönsaker, köttstrimlor och krutonger.  Staden har även inspirerats av det kinesiska, japanska och portugisiska köken. Du kan även krydda din resa genom att gå på en matlagningskurs, något som både är kul och gott!

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka hotell i Hoi An
Boka paketresa till Hoi An

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.