7 saker att se och göra i Köpenhamn

Nyhavn | Resfeberbloggen

(Uppdaterad 191016) Köpenhamn är hetare än någonsin och en weekend i den danska huvudstaden lämnar ingen oberörd. Här finns trendig shopping, fantastisk mat, en av världens längsta gågator, och häftiga stadsdelar.  Vi har valt ut några klassiska favoriter för dig som vill göra Köpenhamn för första gången.

1. Ät smørrebröd i Nyhavn

Det går inte att prata om Köpenhamn utan att prata om Nyhavn. Den här hamnen är ett underhållningscentrum som på sommaren har ett pärlband av krogar, restauranger och uteserveringar som ligger i pastellfärgade gamla bostadshus där många kända har bott. H.C. Andersen bodde till exempel på nummer 67. Planerar du att äta danskt smørrebröd, en klassisk räkmacka, ska du absolut göra det här! Det serveras dessutom en oändlig mängd Carlsberg, som också produceras i den danska huvudstaden. Längs vattnet ligger vackra historiska fartyg på rad. När uteserveringarna tas bort inför hösten flyttas aktiviteten in i restaurangerna istället. I november kan du besöka julmarknaden som håller hus här och sprider julglädje. Nyhavn ligger intill Kongens Nytorv och hit tar du dig framförallt till fots eller med buss.

Smörrebröd i Nyhavn | Resfeberbloggen

2. Shoppa på Strøget

Strøget är en shoppinggata som du hamnar på förr eller senare och som kan stoltsera med att vara en av de första gågatorna i världen. Den är 1,1 kilometer lång och består sammanlagt av fem gator. Närmast Rådhusplatsen hittar du alla de stora kedjorna som H&M, Vila, Vero Moda, Zara och Bianco. Bland dyrgriparna finns till exempel Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Hermès, Burberry och Royal Copenhagen och de här butikerna ligger nära Kongens Nytorv. Vill du andas ut mellan inköpen finns det många kaféer och restauranger att vila fötterna på.

3. Gå på Tivoli

Nöjesparken Tivoli är Köpenhamns mest kända attraktion – och roligaste! Den grundades 1843 och sägs ha inspirerat många andra nöjesparker runt om i världen. Här finns 25 attraktioner och 40 restauranger och caféer. Tivoli har öppet året om och lagom till skolornas höstlov klär parken om till ett skrämmande Halloweentema. I mitten på november plockas julpyntet och den magiska julstämningen fram och hela området blir en enda stor julmarknad. Tivoli ligger mitt i Köpenhamns hjärta, nära centralstationen.

Tivoli | Resfeberbloggen

4. Den lille havfruen

Det är många som tycker att sjöjungfrun ute vid strandpromenaden Langelinie är en riktig turistfälla, men det är också en stor symbol för både Köpenhamn och Danmark. Den lilla danska sagofiguren i brons har varit en ikon i mer än hundra år och sitter på ett stenblock i hamnen. Förutom att ta en bild på Den lille Havfruen så är området fint att promenera i.

5. Smaka på streetfood på Paper Island

Köpenhamns kanske mest trendiga område är det gamla industriområdet som kallas för Paper Island, eller Papirøen. Den fyrkantiga ön heter egentligen Christiansholm men fick sitt smeknamn eftersom den tills ganska nyligen hade stora lagerlokaler för tidningspapper. Bakom de gråa byggnaderna och röda dörrarna möts du av ett kulturmecka med restauranger, konst och kreativitet. Här finns Street Food Copenhagen, som är Köpenhamns bästa street food med över 35 food trucks och matbodar med rätter från världens alla hörn. Det finns många olika betalsätt, och ett är med den egna valutan CowCash som du köper i barerna. Dock gäller hyreskontrakten bara till 2018, så  passa på att besöka Paper Island innan allt försvinner! Ön ligger med utsikt mot Nyhavn.

Paper Island | Resfeberbloggen

6. Upptäck nya smaker i Kødbyen

Köpenhamn är verkligen en matstad och har länge varit i framkant gällande närproducerat och ekologiskt. Det gamla slakthusområdet Kødbyen, eller Köttbyn, har blivit ett kreativt område där allt fler gourmetrestauranger tagit över många av slakteriernas gamla lokaler. Det kallas ofta för Köpenhamns svar på Meatpacking District. Något som är lite extra speciellt är att även om lokalerna fått nya hyresgäster så har området behållit sin ”slakthuskänsla” och industriella stil. Här finns också en hel del hippa nattklubbar och ett hett nattliv. Området ligger i Vesterbro och består av två parallellgator som binds ihop med ett torg.

7. Besök Christiania

Christiania är ett 35 hektar stort område i Christianshavn och är en stor turistattraktion. 1971 tog ockupanter över området och sedan dess har det varit en fristående del av den danska huvudstaden. Alla byggnader ägs gemensamt av de ungefär 1000 invånare som bor här. Det unika är den småstadskänsla som finns mitt i storstaden, med grönområden och vatten. Du når huvudingången från Prinsessgade och kommer då in på Pusher street. Du får en färgstark upplevelse med väggmålningar, konst och små stånd där du kan köpa allt möjligt. Det finns flera restauranger och kaféer att njuta av en kaffe på. Däremot, håll kameran i styr för på många ställen är det fotoförbud.

Christiania | Resfeberbloggen

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg och hotell i Köpenhamn

Boka flyg till Köpenhamn

Boka hotell i Köpenhamn

Boka weekend till Köpenhamn

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.