Frågor och svar

Vi märker att vi får en hel del frågor här på bloggen, både som kommentarer till olika inlägg men det kan också komma via mail direkt till mig. Ingen blir gladare än jag av dessa frågor. Tänk att jag får förtroendet att svara på just din fråga!!

Trots att jag har arbetat i resebranschen 30 år så blir jag aldrig fullärd (blir man någonsin det förresten?!). Som tur är så har jag många resespecialister som kan hjälpa mig om jag inte kan svara personligen. Vi har specialister på mängder av resmål, storstäder, kryssningar, safariresor och mycket mer.

Jag brukar svara personligen om jag får mail och om frågan ligger som en kommentar så svarar jag på samma ställe. Men kanske att det är fler som som undrar och vill läsa svaren.

Med detta inlägg så vill jag också bjuda in dig att ställa frågor till oss. Eller du kanske har en önskan om något du tycker vi ska skriva om i bloggen. Så välkommen med både frågor och förslag!

FRÅGA: Funderar på en båtluff i Grekland nästa sommar och undrar lite över boendet. Vi är två vuxna och två barn, 12 och 15. Behöver man två rum per natt eller finns det boenden typ familjerum? Vilken budget bör man beräkna för boendet per natt?

ombord_luff
Att båtluffa i Grekland är en underbar semester med stor frihetskänsla!

När vi har båtluffat med våra barn så har vi alltid fått en lägenhet för fyra. Priserna varierar på de olika öarna. På de mest populära öarna, Naxos och Paros t ex så brukar det bli lite billigare då utbudet är större. Här brukar också lägenhetsuthyrarna flockas när båten lägger i land. På de små öarna kan de kosta 100-200:- mer per natt och man brukar ofta få gå runt och leta på egen hand. Räkna med 60-90 euro per natt för fyra. Man kan också försöka pruta lite om man tycker det känns dyrt, speciellt när utbudet är stort. Ett tips är att en av er går med lägenhetsuthyraren och tittar och ser det bra ut så gör man upp affären direkt.

Läs mer: Båtluff i Grekland

FRÅGA: Skulle du rekommendera Manchebo Beach Resort på Aruba? Jag och min man funderar på att åka dit på bröllopsresa.

manchebo_1
Manchebo Beach Resort med ett underbart läge direkt på den kritvita Eagle Beach. 

Jag kan mer än gärna rekommendera Manchebo Beach Resort. Jag var på Aruba hösten 2015 och bodde bl a här. Läget är fantastiskt precis på den härliga Eagle Beach. Det är lugnt och skönt och gott om utrymme. Jag bodde både med havsutsikt och i området. Det är klart att rummen med havsutsikt blev lite extra härliga ; ) Aruba är för övrigt ett perfekt resmål för bröllopsresa med många möjligheter till både avkoppling och aktiviteter.

Läs mer: Att göra på Aruba

FRÅGA: Jag jobbar som personlig assistent och den killen jag jobbar med sitter i rullstol och behöver anpassning i högsta grad. Finns det någon möjlighet till det i Kroatien och var ska man då välja för hotell etc?
Makarska och Vodice är inte så kuperat så därför funkar det bättre där än på andra platser i landet. Vill man att det ska vara lite liv och rörelse rekommenderar jag Makarska medan Vodice är lite lugnare. Är man dock ute efter lugn och ro ska man självklart undvika högsäsongen. Hotell måste vi alltid kolla med arrangörerna om det finns rullstolsanpassade rum tillgängligt men Meteor och Park hotell är fina hotell i Makarska som brukar kunna erbjuda rum. De ligger direkt vid strandpromenaden. Mellan dessa hotell finns också en ramp som går ner i havet. Transfer för rullstol går också att boka till med de flesta arrangörerna. På restaurangerna vid strandpromenaden i Makarska ligger de flesta till så att man kan komma in med rullstol. Önskar ni boka en resa brukar det vara enklast att kontakta en av Resias butiker eller ringa och prata då det ibland kan bli problem att få ett handikappsanpassat rum om man bokar online.

strand makarska
Härlig strand i Makarska, Kroatien.

FRÅGA: Vi är två par som ska åka till Kuba över nyår och kommer tillbringa nyrsafton i Havanna. Har du något tips på vad man kan göra då? Te x någon show som kan vara värd att se eller något klubbesök?
På Kuba firar man inte riktigt nyår på samma sätt som vi kanske är vana vid från större städer. De flesta firar hemma tillsammans med sina familjer. En av de populära platserna för nyårsafton är Plaza de la Catedral i gamla den gamla stadsdelen där både lokalbefolkningen och turister brukar samlas. Dock behöver man köpa biljetter som inkluderar middag. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon sajt som säljer dessa. Även flera restauranger brukar erbjuda nyårsmenyer. Mitt förslag är att redan vid ankomst kolla upp och boka så fort som möjligt. 

Nyar vid Plaza de la catedral Havana
Nyår vid Plaza de la Catedral, Havanna.

FRÅGA: Jag ska till Poreč i sommar och vill passa på att ta båten till Venedig. Jag undrar vilket är billigast, att boka båtbiljetter här och nu eller när vi väl är i Poreč?
Här fick jag hjälp av en av vår suveräna Kroatienspecialister som tyckte det var bäst att köpa biljetterna på plats då man ofta kan komma lite billigare undan då också.

FRÅGA: Behöver man badskor för att gå eller bada i havet vid Valtosstranden i Parga, Grekland?
I Parga finns flera stränder att välja på. Norr om stan ligger den breda och populära Valtosstranden där man inte behöver ha badskor för att bada. Mitt i centrala Parga ligger Krioneri-stranden som också funkar utan badskor medan stranden i södra Parga har lite större stenar och badskor kan vara skönt att ha på fötterna. Strax utanför Parga ligger många olika stränder dit du kan åka med badbåt.

Valtosstranden Parga
Valtosstranden breder ut sig norr om Parga och är härligt inbjudande. 

Läs mer: Stränder Stränder vid Parga

FRÅGA: Vi skulle vilja åka till Monaco men ser att det är väldigt dyrt att bo där. Vi funderade på Nice och Cap Dail samt göra utflykter. Har haft lite svårt att hitta boenden som passar oss även där och undrar om du kan tipsa om några trevliga orter på den italienska sidan? Vad är den närmaste italienska staden till Monaco och finns det andra trevliga orter som ligger nära? Är det fortfarande närmst att flyga till Nice? Kan du hjälpa mig?
Att bo på den italienska sidan (Ligurien) är ett utmärkt val. Tåget går mer eller mindre utefter hela kusten mellan Marseille i Frankrike till Genoa i Italien. Det är oerhört enkelt att både köpa biljetter och att åka tåg. Billigt är det också.

Den närmaste orten som gränsar till Monaco är Ventimiglia. Här är det marknad varje fredag mellan 9-14. Läs mer om det här. Men jag kanske inte hade valt att bo där utan ta tåget några stationer till Alassio som är en mysig by med fin strand. Det finns många andra fina orter längs kusten som man kan åka till, Pietra Ligure, Arma di Taggia, Diano Marina mm. Det är också mysigt  att hyra bil och åka runt i bergen till orter som Civezza, Ciprezza och Lingueglietta.

Om du tittar på kartan så ser du att Alassio ligger nästan mittemellan Genoa och Nice, cirka 10 mil åt båda håll så det är egentligen vilket som och där du hittar bäst flygbiljetter. Att åka till Nice och Monaco (eller överhuvudtaget längs kusten) är alltså väldigt enkelt med tåg. Ska man upp i bergen så är det enklast med hyrbil.

Jag har rest i den här regionen både med hyrbil och tåg flera gånger och det är verkligen vackert!

Alassio - Italienska rivieran
Alassio är bara en av alla mysiga byar på Italienska Rivieran. 

FRÅGA: Ser fram emot att du skriver om Fuerteventura. Vi planerar en resa dit i mars och vi har svårt att bestämma oss för vart på ön vi ska bo.
Då är du välkommen att hålla utkik i bloggen då vi alldeles snart kommer att publicera ett inlägg; Vart ska jag åka på Fuerteventura. Då kommer vi att presentera de oliak orterna lite nämre och berätta vilken ort som passar för vem!

Som sagt, du är också välkommen om du har några frågor som rör din resa eller resor i allmänhet!

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

3 Responses to Frågor och svar
 1. Johan Svara

  Önskemål: skulle gärna läsa om Argentina i allmänhet och Buenos Aires i synnerhet!!

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Johan,

   Tusen tack för ett roligt tips som vi gärna skriver om. Håll utkik här i bloggen längre fram!

 2. […] så glad att inlägget Frågor och svar väckte nya […]... blogg.resia.se/2017/09/29/vill-du-jobba-med-resor

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.