Saker att göra i Oslo

Saker att göra i Oslo | Resfeberbloggen

Oslo är en av de snabbast växande städerna i Europa. Den norska huvudstaden är en trendig metropol med glastäckta skyskrapor och ett vackert läge vid Oslofjorden. Det finns mycket att hitta på här året om, som att shoppa, äta god mat, ta del av kulturupplevelser och njuta av naturen. Själva centrum är kompakt och du kommer långt med bara fötterna eller så kan du välja att ta cykeln runt. Oslo är verkligen en stad att titta närmre på!

Oslos stolthet ­– Operahuset vid Oslofjorden

Oslos vackra opera, Den Norske Opera & Ballett, ligger i Bjørvika nära centralstationen och har varit ett stort utflyktsmål sedan 2008. Den vita marmorbyggnaden ser nästan ut som en glaciär som sticker upp ur havet. Förutom att se på opera kan du ta en guidad rundtur i byggnaden eller promenera på taket! Taket sluttar skarpt ner mot Oslofjorden och utsikten mot det glittrande vattnet är fantastiskt. Under vintern kan du åka skridskor nedanför.

Oslos operahus i Norge.

Dyr men bra shopping

Även om Oslo inte är någon billig stad att shoppa i så är det absolut värt att göra det. Här finns stora köpcentrum, populära shoppingstråk, lokala hantverksaffärer och loppisbutiker. De största shoppingstråken ligger runt Karl Johans Gate som börjar vid järnvägsstationen. Här finns stora kedjor som Vero Moda, H&M och Benetton, men även kända lyxmärken. Bland köpcentrumen är Oslo City störst och det hittar du vid centralstationen. Andra köpcentrum att lägga på minnet är Sten & Strøm, Byporten, Glassmagasinet, Paleet och Aker Brygge.

Gör ett kungligt besök

Är du intresserad av kungligheter ska du promenera högst upp på Karl Johans Gate. Här ligger Norges kungliga slott, som stod klart 1848. Det norska kungaparet bor på tredje och fjärde våningen till vänster om ingången. När du har vinkat till kungen kan du ta en promenad i den vackra Slottsparken som omringar slottet.

Slottet i Oslo | Resfeberbloggen

Besök Rådhuset och Nobels fredssenter

Har du alltid drömt om att vara med när Nobels fredspris delas ut? Även om du kanske aldrig får en inbjudan till fredspris-ceremonin kan du alltid besöka Rådhuset en annan dag, för det är här det delas ut. I Oslos gamla järnvägsstation, Vestbanestasjon, ligger Nobels fredssenter som är ett museum om Alfred Nobel och fredspriset. Båda byggnaderna hittar du på Rådhusplassen.

Oslos rådhus

Ät mat på Vippa Oslo

Är du sugen på att äta på Oslos trendigaste matmarknad är det till Vippa Oslo på Vippetangen du ska ta dig. Detta är ett nytt mat- och kulturcenter i gamla lagerlokaler med utsikt över Oslos vackra fjord. Här finns det mat från världens alla hörn och de har öppet onsdag till lördag klockan 12-21 och söndag klockan 12-20.

Häng på Aker Brygge

Älskar du Nyhavn i Köpenhamn kommer du även att gilla Aker Brygge, som är ett gammalt varvsområde. Här finns det restauranger, shopping och en brygga som passar perfekt vid soliga dagar. Ta dessutom en promenad runt Akershus fästning som är en annan populär sevärdhet.

Aker Brygge i Oslo

Parker, bad och skidor

På sommaren är Oslo en grön stad med många fantastiska parker där du kan sola, grilla eller lyssna på musik. Några populära är Frognerparken där också Vigelandsparken ligger, Slottsparken, St. Hanshaugenparken och Botaniska trädgården. På sommaren är badplatser som Bygdøy och Frysja populära och du kan även ge dig ut till Oslos glittrande skärgård. På vintern förvandlas många parker till lekplatser för pulkaåkning och skidor. Du kan även ta spårvagnen till den populära hoppbacken Holmekollen som ligger lite utanför centrum. Här får du både skidåkning, fina vyer och en fantastisk natur.

Vigelandsparken | Resfeberbloggen

Dansa ut i Oslos heta nattliv

Dansa till den hetaste musiken, drick goda cocktails och vandra hem först på småtimmarna. I Oslo finns det något för alla festsugna. I de centrala delarna finns det ett stort nöjesutbud och det är lätt att hitta något som passar just dig. Föredrar du en lugnare stämning funkar stadsdelen Grünerløkka kanon. Grønland har Oslos billigaste öl och är du ute efter något mer exklusivt ska du vända klackarna mot Frogner.

Bro i Oslo

Och om du har tid över

Norges riksdag Stortinget ligger längs Karl Johans Gate och stadsministern sitter högst upp. På samma gata hittar du Oslo domkyrka, som har sin framsida mot Stortorget. Gamla stan ligger bakom Akershus fästning och är ett mysigt område med byggnader ända från 1600-talet. Bland museerna kan du till exempel besöka Nasjonalmuseum, Kon-Tikimuseet, Oslo bymuseum och Vikingskipshuset.

Gästbloggare Terese Nilssson

Boka flyg till Oslo
Boka hotell i Oslo
Boka weekendresa till Oslo

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.